Filtruj

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Właściwości mąk chlebowych

Mąka chlebowa, to inaczej mąka orkiszowa, pszenna lub żytnia. Mogą one występować samodzielnie lub z dodatkiem mąki niechlebowej. Poniżej przedstawiamy najbardziej popularne mąki chlebowe wraz z właściwościami.
Mąka orkiszowa jasna - Ta delikatna odmiana orkiszowej mąki idealnie nadaje się do pieczenia ciast. Jest bogata w mangan, fosfor oraz żelazo.
Mąka orkiszowa pełnoziarnista – Cechuje się dużą zawartością błonnika. Zawiera także liczne minerały oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Służy przede wszystkim do wypieku pieczywa pełnoziarnistego.
Mąka pszenna – Najbardziej cenioną zaletą mąki pszennej jest jej wszechstronność. Może być wykorzystywana do pieczenia chleba, ciast oraz wielu innych wyrobów. W jej składzie występuje duża ilość błonnika.
Mąka żytnia – Mąka żytnia jest wykorzystywana przede wszystkim do pieczenia chleba. Ceni się ją przede wszystkim za walory prozdrowotne: witaminy E i B, błonnik i minerały takie jak m.in. cynk, fosfor oraz magnez.
Mąka jaglanaMąka jaglana cechuje się dużą zawartością witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak fosfor, magnez oraz mangan. Znajdziemy w niej także cenne aminokwasy. Mąka ta wykorzystywana jest przede wszystkim jako bezglutenowy zamiennik mąki pszennej.
Mąka z samopszy – Wykorzystywana jest przede wszystkim do pieczenia chleba o charakterystycznej, żółtawej barwie. Mąka ta słynie z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, takich jak polifenole, fitosterole oraz karotenoidy. Obniżają one ryzyko wystąpienia nowotworu oraz pozytywnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci.
Mąka semolina mąka pszenna durum – Mąka ta jest bogata w błonnik, białko oraz liczne minerały, takie jak miedź, fosfor, żelazo i magnez. Służy przede wszystkim do wytwarzania makaronu.

Mąki pełnoziarniste i razowe

Mąka tego rodzaju jest grubsza oraz cechuje się ciemniejszym kolorem niż mąki chlebowe. Służy do wypieku ciemnego pieczywa, o znacznie niższym indeksie glikemicznym i wyższej zawartości witaminy B niż pieczywo jasne. Z tego względu, gorąco polecamy jego spożycie.

Mąki orkiszowe - pszenne - żytnie w dobrych cenach

W naszej ofercie znajdą Państwo wiele rodzajów mąki w korzystnych cenach. Liczymy, iż pieczenie stanie się dla Was przygodą pełną nowych pomysłów oraz kulinarnych odkryć.

Sprawdź również inne nasze produkty

orzechy ekologiczne erytrol ksylitol słodziki Oleje zimnotłoczone Mąki pszenne, żytnie, roślinne
Menu Szukaj więcej więcej
    • Ekopaka.pl
    • Sklep internetowy ze zdrową żywnością

      Warszawska 162, 32-086 Węgrzce

      NIP: 5130281419

      REGON: 523313151

    • Tel.: 796 434 468
    • E-mail:biuro@ekopaka.pl
    • Zapisz się do newslettera

      Zapisz się do newslletera i odbierz 5% rabatu na pierwsze zakupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium