
Soja to prawdopodobnie najpopularniejsza roślina strączkowa na świecie. Zyskała popularność wraz z rozpowszechnianiem się diety wegańskiej i wegetariańskiej. Nasiona soi zawierają bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka o korzystnym dla człowieka profilu aminokwasów. Dzięki temu, może ona konkurować z mięsem i produktami mlecznymi pod względem wartości odżywczych. Produkty sojowe dostępne są na rynku nie tylko w formie ziaren jako napój sojowy czyli mleko sojowe, tofu, mąka sojowa, makarony czy izolat białka sojowego lub sojowy błonnik. Bogactwo produktów sojowych sprawia, że każdy znajdzie w nich coś co będzie mógł wprowadzić do swojej diety. Chyba wokół żadnego produktu, nie narosło tyle sprzecznych opinii jak wokół soi. Pytanie "czy jedzenie soi jest bezpieczne" odmieniane jest chyba przez wszystkie przypadki. Jej zagorzali przeciwnicy, ostrzegają przed spożywaniem jej nawet w najmniejszych ilościach, a zwolennicy przekonują o bezpiecznym stosowaniu u wszystkich i w każdej ilości. Jak zawsze prawda leży po środku i prawdopodobnie najważniejszy tutaj jest po prostu zdrowy rozsądek.
Jakie wartości odżywcze ma soja?
Soja jest dla człowieka wartościowym pokarmem. Zawiera ona łatwo przyswajalne białko i nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają miażdżycy naczyń krwionośnych. Soja zawiera również błonnik, niezbędny dla dobrego trawienia i wspomagający obniżanie cholesterolu. Nasiona soi to również wartościowe źródło witamin i składników mineralnych. Ma ona sporo potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Obecna również w niej jest witamina A, witamina K, kwas foliowy i wspierająca wątrobę cholina. izoflawony sojowe charakteryzuje się wysoką zawartością izoflawonów sojowych , czyli inaczej fitoestrogenów. Związków, które w ludzkim organizmie wykazują podobną aktywność do estrogenów. Fitoestrogeny sojowe są obecne również w soczewicy, lucernie i szpinaku, chociaż nie w takim stężeniu jak w ziarnach soi. To właśnie dzięki nim spożywanie soi i produktów sojowych łagodzi dolegliwości menopauzy.
Nie jesteśmy w stanie zaprzeczyć wartości odżywczej żywności sojowej. Jednak spożycie soi w dalszym ciągu powoduje wiele emocji i sprzecznych opinii. Może to być również spowodowane tym, że soja jako roślina jest bardzo często modyfikowana genetycznie (soja gmo). W takim przypadku ciężko nam określić skutki długofalowe spożycia soi w takiej formie. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie tutaj prostej zasady złotego środka. Czyli nie eliminowanie jej całkowicie z diety i stosowanie jej w zależności od sposobu żywienia i tego czy czujemy się po niej dobrze czy raczej nam nie służy.
Soja ziarno - ekologiczna - 1 kg
Jakie gotowe produkty sojowe można kupić?
Soja dostarcza dużej ilości błonnika pokarmowego i węglowodanów. W formie przetworzonej praktycznie nie zmienia swoich właściwości. Dlatego zarówno napoje sojowe w zastępstwie mleka krowiego czy tofu jako zamiennik sera białego jest dobrym rozwiązaniem. Mogą one być stosowane zarówno w diecie wegańskiej czy wegetariańskiej, jak i przy nietolerancji laktozy. Nie zawsze jest polecana przy alergii na mleko krowie, a to ze względu na wiek małych alergików których najczęściej dosięga ta przypadłość. Jak i na to że szacuje się iż około 30 % osób z nietolerancją białka mleka krowiego jest uczulona na soję. W przypadku uczulenia jako alergen soja nie jest wskazana w żadnej formie. Z ciekawych produktów z soi, które można kupić wyróżnimy jeszcze Tempeh czyli fermentowaną soję w całych ziarnach która jest doskonałym zastępnikiem mięsa, popularnym w kuchni indonezyjskiej. Edamamae czyli zielone strąki soi które można piec w całości lub gotować.
Co zrobić z soi?
Soja jest bardzo uniwersalną rośliną i można z niej przygotować bardzo dużo potraw. Na samym początku z soji można przyrządzić mleko lub tofu. Oczywiście możesz je kupić w sklepie, ale jeżeli masz w domu ziarna soji możesz z powodzeniem pokusić się na zrobienie domowego tofu lub sojowego napoju. W codziennej kuchni soję można traktować tak jak zwyklłe nasiona strączkowe. Dlatego można z niej przygotować wszelkiego rodzaju pasty do kanapek, pasztety i musy. Może być również dodawana jako ziarno do gulaszy, warzywnych sałatek lub zapiekanek. Mąka sojowa może być używana do przygotowywania naleśników, placków lub pierogów. Dodatkowo w diecie soja może pojawiać się w formie przetworzonej jako makaron sojowy z różnego rodzaju sosami lub tempeh dodawany do gulaszy i zup warzywnych. Jak czytacie jeść soję można w różny sposób i przygotowaną na wiele sposobów. Każdy z Was znajdzie na pewno swój ulubiony.
Sprawdź koniecznie
👉 Schudniesz dzięki nasionom konopi – czy znasz nowy, legalny superfood?!