Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Blog wpisy
Dlaczego warto wybierać żywność z certyfikatem BIO?

Dziś bardziej niż kiedykolwiek wcześniej zwracamy uwagę na to, co jemy. I bardzo dobrze, ponieważ wychodzi nam to tylko na zdrowie! Jednak wciąż wiele osób wzbrania się przed wybieraniem żywności z certyfikatem BIO. Dziś odkłamiemy kilka mitów, wyjaśniając temat od podszewki. Udanej lektury!

Czy warto pić czystek? Właściwości, zastosowanie, działanie

Herbata z czystka jest jedną z najstarszych herbat na świecie. Pochodzi z regionów Morza Śródziemnego gdzie zyskała popularność dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym i przyjemnemu aromatowi. W 1999 roku przyznano jej miano Rośliny Roku, co potwierdza, jak bardzo ważna może być dla ludzkości.

Tak naprawdę czystek towarzyszy nam od wieków. Nasi przodkowie stosowali go, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowych, wyeliminować problemy z oddychaniem, ale też radzić sobie w przypadku infekcji wirusowych. To zioło nie zmieniło się po dziś dzień, dlatego i my możemy czerpać z jego właściwości. Niestety wielu z nas nie ma pojęcia, jak wiele korzyści niesie ze sobą picie czystka. Natura daje nam wiele darów, dlatego warto dowiedzieć się więcej o tej roślinie i sprawdzić jakie efekty możemy uzyskać!

Blog chmura tagów

Czysta witamina C czyli kwas L-askorbinowy

0
Czysta witamina C czyli kwas L-askorbinowy

Witamina C jest powszechnie znanym związkiem chemicznym, który większości osób kojarzy się z układem odpornościowym. Rzeczywiście obecność kwasu askorbinowego jest niezbędna dla prawidłowego kształtowania odporności ustroju. Jednak to nie jedyna właściwość witaminy C. To cenna substancja zarówno dla naszego zdrowia, jak również urody.

Właściwości witaminy C

Witamina C, czyli kwas askorbinowy jest związkiem chemicznym rozpuszczalnym w wodzie, zaliczanym do alkoholi polihydroksylowych. Może występować w dwóch różnych konfiguracjach, jako kwas l-askorbinowy lub d-askorbinowy. Tylko pierwszy z nich pełni funkcję witaminy, niezbędnej dla organizmów żywych. Cząsteczki kwasu askorbinowego są bardzo wrażliwe na czynniki zewnętrzne, jak temperatura, światło czy dostęp powietrza. Pod ich wpływem związek szybko się utlenia. Ludzie, podobnie jak inne ssaki naczelne nie mają zdolności do samodzielnej syntezy witaminy C, dlatego muszą jej dostarczać z pożywieniem.

Jaki wpływ na organizm ludzki ma kwas askorbinowy?

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga uchronić komórki przed stresem oksydacyjnym spowodowanym obecnością wolnych rodników. W organizmie ludzkim bierze udział w wielu procesach metabolicznych. Jest aktywatorem enzymów, bierze udział w syntezie hormonów oraz neuroprzekaźników, ułatwia przyswajanie niektórych mikroelementów, uczestniczy w procesach budowy tkanki łącznej, stymuluje aktywność interferonu i białych krwinek (limfocyty T, limfocyty B, fagocyty). Kwas askorbinowy odpowiada za dobrą kondycję całego organizmu a szczególnie układu immunologicznego, krwionośnego i kostno-mięśniowego.

Kiedy wzrasta zapotrzebowanie na witaminę C?

W niektórych sytuacjach zapotrzebowanie organizmu na witaminę C znacząco rośnie. Aby zachować homeostazę procesów biochemicznych zachodzących wewnątrz ustroju niezbędne jest przyjmowanie zwiększonych dawek kwasu askorbinowego. Warto wtedy zadbać o wzbogacenie diety pokarmami zawierającymi ten cenny związek, czyli świeże owoce i warzywa lub jego suplementację. Szczególnie dużo witaminy C potrzebujemy w okresie intensywnego wysiłku fizycznego, gdy chorujemy oraz znajdujemy się pod wpływem stresu. O suplementacji kwasu l-askorbinowego powinny pomyśleć osoby palące papierosy, niezdrowo lub nieregularnie odżywiające się, seniorzy i ludzie zmagający się z cukrzycą lub nadciśnieniem.

Jak dawkować kwas askorbinowy i w jaki sposób objawia się jego niedobór?

Gdy w organizmie brakuje życiodajnej witaminy C, zaczynamy dostrzegać niepokojące objawy. Niedoborowi tego składnika towarzyszą: pękające naczynka krwionośne, krwawiące dziąsła i trudne gojenie ran, osłabienie i niska wytrzymałość, duża podatność na infekcje wynikająca ze spadku odporności, łatwo pojawiające się siniaki, bóle reumatyczne, senność, przygnębienie i stany depresyjne. Objawem skrajnego niedoboru witaminy C jest szkorbut, który na szczęście współcześnie występuje bardzo rzadko. Przyjmuje się, ze dobowe zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C mieści się w przedziale: 45-90 mg. W przypadku nadmiernej podaży tego związku, organizm wydala go z moczem.

Witamina C dla urody

Warto zwrócić uwagę, ze kwas l-askorbinowy odgrywa niebagatelną rolę nie tylko dla naszego organizmu, lecz również dla pielęgnacji urody. Witamina C jest składnikiem chętnie dodawanym do kosmetyków odmładzających. Ten silny przeciwutleniacz skutecznie hamuje procesy starzenia chroniąc komórki przed działaniem wolnych rodników. Kwas askorbinowy wspiera syntezę kolagenu i elastyny, które nadają skórze jędrność i młody wygląd. Dzięki stosowaniu produktów pielęgnacyjnych wzbogaconych witaminą C można pozbyć się przebarwień, poprawić nawilżenie oraz koloryt cery.

Witamina C - Kwas l-askorbinowy

 

Komentarze do wpisu (0)
Menu Szukaj więcej więcej
    • Ekopaka.pl
    • Sklep internetowy ze zdrową żywnością

      Warszawska 162, 32-086 Węgrzce

      NIP: 5130281419

      REGON: 523313151

    • Tel.: 796 434 468
    • E-mail:biuro@ekopaka.pl
    • Zapisz się do newslettera

      Zapisz się do newslletera i odbierz 5% rabatu na pierwsze zakupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium