Specjaliści do spraw żywienia wciąż apelują o zmniejszenie ilości spożywanego cukru. Popularne niegdyś hasło „Cukier krzepi” dawno straciło swoją moc. Obecnie uważa się, że nadmiar cukru w diecie prowadzi do nadwagi, otyłości oraz wielu zaburzeń zdrowotnych. Jednak większość ludzi uwielbia słodkości. Dlaczego? Odpowiedź kryje się najprawdopodobniej w początkach kształtowania się naszego gatunku. Słodki smak znalezionych roślin upewniał naszych przodków o tym, że można je bezpiecznie zjeść. Jak zatem pogodzić potrzebę słodyczy z dbałością o zdrowie i dobrą kondycję? Wystarczy zastąpić cukier jego zdrowym zamiennikiem. Jedną z substancji pozwalających bezpiecznie cieszyć się słodkimi daniami jest erytrol.
Czym jest erytrol?
Pod względem chemicznym erytrol zwany także erytrytolem jest alkoholem polihydroksylowym. Cechuje się właściwościami fizycznymi podobnymi do cukru. Można go nabyć w postaci sypkich, drobnych kryształów. Smak erytrolu jest nieco mniej intensywny niż cukru, dlatego należy go używać o ok. 1/3 więcej, by uzyskać podobny poziom słodyczy. Erytrol powstaje jako produkt syntezy przeprowadzanej przez drożdże. Jego kaloryczność wynosi prawie zero.
Słodycz bez cukru – jak erytrol wpływa na zdrowie?
Najbardziej korzystną dla zdrowia cechą erytrolu jest zerowy indeks glikemiczny. Spożycie tego słodzika nie wywołuje wyrzutu insuliny i nie podnosi stężenia glukozy we krwi. W przeciwieństwie do cukru nie jest on przekształcany w organizmie, lecz wydalany w niezmienionej postaci. Istotną zaletą tego produktu jest pozytywny wpływ na zdrowie i higienę jamy ustnej, gdyż aktywnie przeciwdziała procesom próchniczym. Wolne rodniki są cząstkami przyczyniającymi się do starzenia i degeneracji komórek. Używanie erytrolu, który zalicza się do antyoksydantów, pomaga ograniczyć destrukcyjny wpływ wolnych rodników na ludzkie tkanki.
Doskonały zamiennik cukru na diecie odchudzającej
Ze względu na niską kaloryczność erytrol doskonale sprawdza się w diecie osób zmagających się z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Aby odchudzanie było skuteczne, wymaga długiego czasu. Większości odchudzających się trudno jest wytrwać ten okres bez ulubionego słodkiego smaku. Erytrol umożliwia przyrządzanie niskokalorycznych słodkości. Trzeba jednak pamiętać, że nie ma możliwości skarmelizowania erytrolu oraz wykorzystania go do fermentacji np. podczas przyrządzania drożdżowego ciasta.
Jak smakuje erytrol i kto może go stosować?
Wiele zamienników cukru cechuje posmak oceniany przez wiele osób jako chemiczny i niemiły. Nie dotyczy to erytrolu. Słodzik ten ma podobny do cukru smak, lecz jest bardziej orzeźwiający. Po wsypaniu łyżeczki erytrolu do ust można poczuć delikatny, przyjemny chłód towarzyszący jego rozpuszczaniu się. Z tego zdrowego zamiennika cukru może korzystać każdy. To znakomita alternatywna dla osób odchudzających się i diabetyków. Erytrol można bez obaw podawać dzieciom.
Czy spożywanie erytrolu ma skutki uboczne?
Według badań spożywanie erytrolu nawet w większej ilości jest bezpieczne dla zdrowia. Potwierdziła to Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) specjalnym oświadczeniem. Substancja ta jest nietoksyczna dla ludzkiego organizmu i w całości z niego wydalana. Jeżeli szukasz zamiennika cukru, który nie tylko nie szkodzi, lecz wręcz wspiera zdrowie, w dodatku nie posiada kalorii i ma przyjemnie słodki smak, możesz bez obaw sięgnąć po erytrol.