
Figi to bardzo popularny owoc dostępny zarówno w wersji świeżej jak i suszonej. Ciekawy smak wygląd sprawiają, że sięgamy po nie coraz częściej. Świeże, są pyszną przekąską i dodatkiem zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. W wersji suszonej jest niezastąpionym składnikiem porannej owsianki czy świątecznego keksu. Bardziej popularne w naszym klimacie są figi suszone. Otrzymuje się je przez powolne suszenie w temperaturze około 50 °C. Tak przetworzone figi na długo zachowują smak, wartości odżywcze oraz przydatność do spożycia, dzięki czemu stanowią atrakcyjny składnik wielu potraw. Przeczytaj jakie składniki odżywcze zawierają figi i kiedy powinny pojawić się w Twojej diecie, a kiedy trzeba na nie uważać.
Jak jeść figi?
W większości sklepów już w wakacyjne dni możemy znaleźć świeże figi. Najczęściej pojawiają się odmiany o fioletowej skórce, ale istnieją również czarne, żółte i zielone – wszystkie równie smaczne. Podstawowym warunkiem zjedzenia smacznej świeżej figi jest to, że musi być dojrzała. Dlatego wybieraj owoce o ciemno fioletowej skórce. Smak figi zależy od stopnia dojrzałości owocu, dojrzałe mają słodki smak i delikatną skórkę. Przed zjedzeniem należy je umyć. Nie obieraj fig ze skórki, po umyciu wystarczy przekroić je na ćwiartki. Wystarczy je lekko rozchylić i zjeść, nawet same są przepyszne. Świeże figi to też wspaniały dodatek do wielu dań, takich jak: sałatki, mięsa i ciasta. Wybornie smakują z wyrazistymi serami i szynką parmeńską na ciepło. Są również doskonały dodatkiem do deserów lodowych czy tortu Pavlova.
Figi suszone a świeże figi
Zarówno świeże jak i suszone figi są owocami wysokokalorycznymi z dużym indeksem glikemicznym. Jednak ich właściwości zdrowotne sprawiają, że nie powinniśmy z nich rezygnować. Jedynie pamiętając o zawartych w nich kaloriach wliczać je w codzienny bilans energetyczny i traktować jako dodatek do dania, a nie samodzielną przekąskę. Wszystkie suszone owoce zawierają dużą ilość cukru więc powinny być dodatkiem do codziennej diety, a nie jej podstawą.
Zarówno świeże jak i suszone figi to owoce o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, wapnia, potasu i magnezu. Poprawiają trawienie i zmniejszają zaparcia, mają działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo poprawiają trawienie, zmniejszają ryzyko chorób serca i pomagać w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Zawierają korzystny dla naszego zdrowia błonnik, który pomaga w pracy układu trawiennego. Działa też jak prebiotyk lub źródło pożywienia dla zdrowych bakterii żyjących w jelitach. Gdy możemy w sezonie cieszmy się świeżymi figami, poza czasem w którym figi są dostępne możemy wprowadzać do diety suszone owoce figowca.
Figi suszone właściwości zdrowotne
Figi to bogate źródło witamin, takich jak A, B1, B2, B3, B6, C, E i K. Figi suszone zawierają również takie składniki jak wapń, potas, magnez, fosfor, mangan, miedź i żelazo.
Wartości odżywcze w 100 g suszonych fig to:
• białko – 3,3 g
• tłuszcze – 0,9 g
• węglowodany – 63,9 g
• błonnik – 9,8 g
Przykładowo miedź oraz witaminy z grupy B regulują pracę układu nerwowego i pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie, zaś żelazo jest potrzebne do produkcji hemoglobiny – w ten sposób oba minerały służą krwiobiegowi. Istotny jest również wapń, który odpowiada za krzepliwość krwi, a także stan zębów i kości. Ponadto spożywanie suszonych fig redukuje apetyt, dzięki dużej zawartości błonnika. suszonymi figami
Figi suszone – przeciwwskazania
Figi mają bardzo bogaty skład i są bardzo dobrym źródłem naturalnego błonnika. Lecz ich skład i właściwości powodują również to, że część osób musi na nie uważać lub wykluczyć z diety. Zarówno suszone, jak i dojrzałe figi są bogatym źródłem witaminy K. Z tego względu ostrożność w jedzeniu suszonych owoców z drzewa figowego powinny zachować osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew takie jak np. warfaryna. Drugą grupą są osoby z problemami z układem trawiennym. Szczególnie suszone figi są bardzo dobrym źródłem błonnika. Jedzenie zbyt dużej ilości fig może spowodować problemy związane z trawieniem i biegunkę. Również ze względu na kaloryczność fig i ich wysoki indeks glikemiczny ostrożne w spożywaniu fig powinny być osoby chorujące na zapalenie trzustki, cukrzycę czy otyłość. Jednak zalety fig suszonych i świeżych powinny sprawić, że nawet jeżeli w ograniczonej ilości będą one częścią waszej codziennej diety.
Sprawdź koniecznie
👉Dobre tłuszcze – czyli jakie?