Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Blog wpisy
Dlaczego warto wybierać żywność z certyfikatem BIO?

Dziś bardziej niż kiedykolwiek wcześniej zwracamy uwagę na to, co jemy. I bardzo dobrze, ponieważ wychodzi nam to tylko na zdrowie! Jednak wciąż wiele osób wzbrania się przed wybieraniem żywności z certyfikatem BIO. Dziś odkłamiemy kilka mitów, wyjaśniając temat od podszewki. Udanej lektury!

Czy warto pić czystek? Właściwości, zastosowanie, działanie

Herbata z czystka jest jedną z najstarszych herbat na świecie. Pochodzi z regionów Morza Śródziemnego gdzie zyskała popularność dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym i przyjemnemu aromatowi. W 1999 roku przyznano jej miano Rośliny Roku, co potwierdza, jak bardzo ważna może być dla ludzkości.

Tak naprawdę czystek towarzyszy nam od wieków. Nasi przodkowie stosowali go, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowych, wyeliminować problemy z oddychaniem, ale też radzić sobie w przypadku infekcji wirusowych. To zioło nie zmieniło się po dziś dzień, dlatego i my możemy czerpać z jego właściwości. Niestety wielu z nas nie ma pojęcia, jak wiele korzyści niesie ze sobą picie czystka. Natura daje nam wiele darów, dlatego warto dowiedzieć się więcej o tej roślinie i sprawdzić jakie efekty możemy uzyskać!

Blog chmura tagów

Właściwości soli himalajskiej - Jak najlepiej wykorzystać ?

0
Jak najlepiej wykorzystać właściwości soli himalajskiej?

Jak najlepiej wykorzystać właściwości soli himalajskiej?

Powszechnie wiadomo, że w zdrowej, zrównoważonej diecie należy ograniczyć nadmierne spożycie soli. Sól znana jest nawet pod niechlubną nazwą „białej śmierci”. Okazuje się jednak, że jeżeli lubisz słone przekąski, wcale nie musisz z nich rezygnować. Różowa sól himalajska uchodzi za najzdrowszą spośród wszystkich znanych rodzajów soli spożywczych. Oczywiście we wszystkim, również w stosowaniu soli, należy zachować rozsądek i umiar, jednak korzystanie z soli himalajskiej może przynieść wiele korzyści. Przekonaj się jakie są jej zalety.

Skąd wzięła się sól himalajska?

Różowa sól himalajska jest odmianą soli kamiennej wydobywanej u podnóża Himalajów na terenie Pakistanu. Proces wydobycia jest dość tradycyjny a uzyskane kryształy nie są poddawane oczyszczaniu ani rafinacji, dlatego zachowują pełne bogactwo składu mineralnego. Złoże, z którego pozyskiwana jest sól himalajska, powstało z wyschniętego przed wieloma setkami milionów lat pradawnego oceanu. Z tego względu różowa sól odzwierciedla mineralne bogactwo owego akwenu. Różową sól można kupić w wariancie gruboziarnistym o granulacji kryształów 4-7 mm oraz miałkim – drobnoziarnistym, który cechuje się granulacją na poziomie 1-4 mm. Spożywcza sól himalajska jest wzbogacana w jod, którego bardzo brakuje nam w codziennej diecie.

Sól himalajska właściwości

Sól himalajska jest chwalona za wysoką zawartość minerałów niezbędnych dla organizmu człowieka, które mogą wpływać na:

-Regulacje poziomu cukru we krwi;

-Proces trawienny

-Rozpuszczanie kamieni w woreczku żółciowym i nerkach;

-Odpowiednie ćwiczenia mięśni (aby zapobiec skurczom);

-Wspomaga tętno i reguluje ciśnienie krwi.

Najbardziej niekorzystną substancją zawartą w soli (w tym soli himalajskiej) jest sód. Wszystko dlatego, że stanowi tylko mniej niż 40% wszystkich składników. Wysokie spożycie sodu może zwiększać ryzyko udaru i niekorzystnie wpływać na ciśnienie krwi, co może prowadzić do innych schorzeń. Ponadto każda sól zatrzymuje wodę w organizmie. Biorąc pod uwagę wszystkie te kwestie, media mogą mieć wątpliwości co do hasła „najzdrowsza sól świata”. Chociaż różowa sól himalajska zawiera wiele prozdrowotnych składników, nie zmienia to faktu, że każdą sól należy spożywać z umiarem.

Nieprzetworzony sód (największa zawartość w soli himalajskiej) to podstawowa cecha tej przyprawy. Odpowiednia ilość soli w diecie pozwala utrzymać równowagę osmotyczną organizmu, regulować objętość krwi, a tym samym regulować jej ciśnienie oraz chronić nasz organizm przed odwodnieniem. Ponadto pierwiastek ten wraz z chlorem i potasem odpowiada za równowagę kwasowo-zasadową oraz uczestniczy w prawidłowym przekazywaniu impulsów nerwowych.

Sól himalajska

Jaki jest skład i działanie soli himalajskiej?

Słynna różowa barwa soli himalajskiej jest wynikiem obecności w niej związków żelaza. Im go więcej, tym bardziej intensywny kolor mają kryształy. Dodatkowo oprócz czystego chlorku sodu w ziarnach soli z Himalajów można znaleźć wiele cennych dla zdrowia minerałów. To właśnie one stanowią o wyjątkowych właściwościach tego rodzaju soli. Wśród najbardziej potrzebnych dla ludzkiego organizmu można wymienić: żelazo, potas, wapń, siarkę, mangan, miedź, cynk, chrom i selen. Wpływają one pozytywnie na pracę ludzkiego organizmu. Wspierają procesy trawienne, pomagają regulować poziom glukozy we krwi, dbają o prawidłową pracę mięśni i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego oraz pracę nerek. Sól himalajska jest produktem nieprzetworzonym, dlatego możesz w pełni wykorzystać potencjał jej naturalnego składu. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze oraz wspiera pozbywanie się toksyn z organizmu.

Skład soli himalajskiej

Sól himalajska nie jest poddawana obróbce chemicznej, dzięki czemu zachowuje swoją naturalną postać. Zawiera 84 minerały. Składniki różowej soli to:

-Magnez (0,16g) może poprawiać pracę układu nerwowego i szarych komórek,

-Cynk (2,38 ppm), wzmacnia odporność,

-Miedź zwalczająca bakterie i wolne rodniki,

-Siarka wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci,

-Żelazo (38,9 ppm) może zapobiegać anemii,

-zawartość sodu reguluje gospodarkę wodną organizmu,

-Wapń (4,05g), może zadbać o kości i zęby,

-Fosfor (<0,1 ppm) - odpowiada za mocne kości i dobry układ krążenia,

-Chrom (0,05 ppm) - zapobiega cukrzycy typu 2 i reguluje poziom cukru we krwi,

-Selen (0,05 ppm) - wzmacnia układ odpornościowy i odpowiada za normalne działanie enzymów.

Należy pamiętać, że panuje przekonanie dotyczące tego, że nadmierne spożycie jakiegokolwiek rodzaju soli będzie miało negatywny wpływ na organizm, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest postępowanie zgodnie z zaleceniami lekarza. Większość z nich uważa, że dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać jednej łyżeczki.

Sól himalajska nie tylko do jedzenia

Ze względu na zdrowy skład i właściwości zdecydowanie warto zaprosić różową sól do swojej kuchni i zastąpić nią dotychczas używaną sól. Oprócz zastosowania kulinarnego możesz wykorzystać wszechstronne walory soli himalajskiej w pielęgnacji urody. Doskonałym pomysłem na rozluźnienie po ciężkim dniu jest kąpiel w wannie z dodatkiem soli himalajskiej. Z pomocą gruboziarnistej soli różowej możesz stworzyć doskonały domowy peeling do ciała, który pomoże ujędrnić skórę i pozbyć się cellulitu. Wystarczy zmieszać kryształy z oliwą, by uzyskać w pełni naturalny, wartościowy kosmetyk. Roztwór soli himalajskiej świetnie sprawdza się do płukania bolącego gardła.

 Brownie z kakao i cukrem kokosowym BIO - 290g

 Sól himalajska drobna

Sól himalajska zastosowanie

Różowa sól himalajska może być stosowana w kuchni jako dodatek do mięs, kasz, ziemniaków czy sałatek, a także do kąpieli. W tym celu dodaj jeden kilogram tej soli i zalej ją ciepłą wodą. Sól dodawana do kąpieli może usuwać toksyny z organizmu i wpływa pozytywnie na łagodzenie objawów chorób reumatycznych. Dodatkowo sól himalajska może służyć do peelingu, „usuwania” toksyn ze skóry i usuwania martwego naskórka, przyspieszając tym samym jego regenerację. Sól przechowywana w słoikach lub specjalnych pojemnikach na przyprawy jest łatwa do krystalizacji. Aby tego uniknąć, dodaj ziarno ryżu lub laskę cynamonu, który łatwo wchłania wodę.. Sól niekoniecznie powoduje podwyższenie ciśnienia krwi lub innych skutków zdrowotnych. Może uzupełniać niedobory śladowych makroelementów w organizmie człowieka, oczyszczać z metali ciężkich oraz wzmacniać układ krążenia.

Jak każda sól, podobnie i sól himalajska, może być używana nie tylko jako pożywienie. Różowa sól himalajska może dobrze rozwiązać następujące problemy:

-Płukanie gardła działa dezynfekująco i łagodzi ból podczas infekcji,

-inhalacja dróg oddechowych, zwłaszcza jeśli występuje problem z zatokami

-okłady po ukąszeniu przez różne owady,

-Kąpiel lecznicza a także zabiegi w przypadku trądziku i innych stanów zapalnych skóry

 różowa sól himalajska

Sól himalajska - pomaga czy szkodzi?

Sól himalajska pomaga czy szkodzi? Sól himalajska, jak każdy rodzaj soli, jest szkodliwa, jeśli jest spożywana w nadmiarze. Jednak nie jest to spowodowane pierwiastkami w których są śladowe ilości pierwiastków promieniotwórczych, ale obecny jest sód . Sól himalajska (tak jak sól kuchenna) składa się głównie z sodu.

Sól himalajska różni się od soli kuchennej tym, że wymaga procesu rafinacji, aby usunąć wszystkie substancje z wyjątkiem chlorku sodu. Zamiast tego dodawane są środki przeciwzbrylające, które mogą być szkodliwe, ale dodawana ilość jest tylko znacznie większa niż ilość dodawana codziennie do rafinowanej soli.

Sól himalajska ma silne właściwości, dlatego w niektórych przypadkach nie jest zalecana. W tych przypadkach należy nie stosować soli:

-Poważna choroba

- choroba wieńcowa, nadczynność tarczycy, niewydolność krążenia i gruźlica,

-po operacji

-Po zawale serca

-niska krzepliwość krwi

- niewydolność sercowo-naczyniową

-wysokie ciśnienie

-choroba nowotworowa

 

Cena soli himalajskiej

Za kilogram soli himalajskiej zapłacimy od 5 do 10 zł za kilogram co uzależnione jest od jej grubości . Cena różowej soli jest wyższa niż tej zwykłej, ale warto zastanowić się jakie posiada właściwości i dowiedzieć się, gdzie ją kupić.

Gdzie kupić sól himalajską

Wspaniałą sól himalajską m0żna dostać w wielu sklepach spożywczych a najczęściej w większych marketach spożywczych lub w mniejszych sklepikach z produktami eko. Można także zamówić bezpośrednio przez stronę internetową która oferuje takie produkty z możliwością dostawy do domu..

sól himalajska w sklepie ekopaka

Sól himalajska – opinie

Zwolenników soli himalajskiej jest wielu, choć niektórzy uważają, że za sól tę nie warto przepłacać. Na szczęście więcej osób poleca sól himalajską. W Internecie można znaleźć wiele pozytywnych recenzji na temat stosowania tej soli. Jeden z użytkowników stwierdził, że potrawy z soli himalajskiej smakują wyśmienicie i polecił je wszystkim. Inna osoba, która używa soli sporadycznie, również poleca ten rodzaj soli, ponieważ ma ona ładny, subtelny smak i subtelnie podkreśla smak potraw. Kolejna osoba, która skomentowała, przypomniała, że sól himalajska jest doskonałym dodatkiem do mycia ciała. Wśród komentujących można znaleźć również prawdziwych wielbicieli soli, która pomaga zlikwidować wzdęcia, dodaje potrawom ciekawego, ale mniej „pikantnego” smaku i ma smaczniejsze smaki. Jeśli na co dzień używasz soli, warto się zastanowić, czy sól himalajska nie jest lepszym rozwiązaniem w Twoim domu. Nie można powiedzieć, że jest zdrowa, ale zdecydowanie lepsza niż tradycyjna sól kuchenna. Wypróbuj, a zmienisz ten składnik potraw na zawsze - użyjesz go do gotowania, kąpieli lub innych preparatów wpływających na Twoje zdrowie.

Komentarze do wpisu (0)
Menu Szukaj więcej więcej
    • Ekopaka.pl
    • Sklep internetowy ze zdrową żywnością

      Warszawska 162, 32-086 Węgrzce

      NIP: 5130281419

      REGON: 523313151

    • Tel.: 796 434 468
    • E-mail:biuro@ekopaka.pl
    • Zapisz się do newslettera

      Zapisz się do newslletera i odbierz 5% rabatu na pierwsze zakupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium