Powszechnie wiadomo, że dieta ma ogromny wpływ na ludzki organizm. Wszystko, co kładziesz na talerz odzwierciedla się w stanie Twojego zdrowia i wyglądu. Aby zachować dobrą kondycję warto sięgać po zdrowe, nieprzetworzone produkty. Im większy ich udział w Twoich posiłkach, tym lepiej. Byłoby idealnie, gdyby proporcje żywności nieprzetworzonej do przetworzonej wynosiły przynajmniej 8:2. Pożywienie wywiera istotny wpływ na odporność organizmu. Szczególnie wiele zalet wynika ze spożywania tzw. superfoods, które wyróżniają się szczególnie dużą zawartością substancji odżywczych, soli mineralnych i witamin. Jeżeli będziesz często i regularnie po nie sięgać, po pewnym czasie zauważysz, że rzadziej łapiesz przeziębienia i infekcje wirusowe. Podpowiadamy, które produkty wspomogą Twój organizm w walce z chorobami.
Kasza jaglana – najzdrowsza z kasz
Lekkostrawna kasza jaglana wyróżnia się nie tylko lubianym przez wiele osób orzechowym smakiem, lecz również wieloma walorami korzystnymi dla zdrowia. Jej spożywanie zapewni Ci potężną dawkę witamin, szczególnie z grupy B, żelaza, miedzi, wapnia, lecytyny oraz cennego aminokwasu – tryptofanu. Wszystkie te składniki wspierają układ immunologiczny i stymulują powstawanie przeciwciał. Jaglanka posiada właściwości antybiotyczne oraz rozgrzewa. Jeżeli już dopadnie Cię przeziębienie, warto sięgnąć po tę najzdrowszą z kasz, gdyż aktywnie wesprze Twój organizm w walce z chorobą.
Len – pomoże Ci zadbać o odporność
Bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz duża zawartość witaminy E sprawiają, że len oraz pozyskiwany z niego olej w pełni zasługują na miano superfoods. Ich regularne spożycie bardzo korzystnie wpływa na rozwój układu odpornościowego, zwiększenie aktywności fagocytów a także na wiele procesów zachodzących w organizmie. Pamiętaj, że jeśli już dopadnie Cię infekcja, napar z siemienia lnianego doskonale nawilży Twoje gardło, co złagodzi kaszel i stan zapalny oraz ułatwi odkrztuszanie. Olej lniany zawiera cenne substancje przeciwzapalne.
Jakie korzyści dla zdrowia zapewnia morwa biała?
Włączenie do swojej diety morwy białej jest doskonałym pomysłem. To naturalne źródło witamin: B, C, D i E oraz żelaza i wapnia i charakterystycznych substancji roślinnych - flawonoidów. Możesz spożywać ją w formie owoców lub pić napar z morwy. Roślina wykazuje silne działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Wspomoże Twój układ odpornościowy w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.
Nasiona Chia – modne czy zdrowe?
Pożywne nasiona szałwii hiszpańskiej zyskały ostatnio sławę dzięki promowaniu ich spożywania m.in. w mediach społecznościowych. Czy rzeczywiście warto włączyć je do codziennego menu, czy też są wyłącznie modne? Nie zawsze podążanie za modą jest dobre, jednak w tym przypadku – śmiało sięgaj po nasiona chia. Wzbogacą Twoje dania w błonnik pokarmowy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, w tym wspierającą układ immunologiczny witaminę C, oraz kwas glutaminowy i argininę. Aminokwasy zawarte w chia wspierają Twoją odporność oraz mają działanie przeciwzapalne. Dodatkowo glutamina poprawia wydolność i funkcjonowanie wątroby.
Komosa ryżowa – sekrety zdrowych nasion
Komosa ryżowa stanowi bardzo cenny dodatek do codziennych potraw. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C, które doskonale wpływają na układ odpornościowy a także cenne dla zdrowia makro- i mikroelementy: cynk, magnez, fosfor, żelazo, wapń, potas i kwas foliowy. Regularne spożywanie komosy ryżowej pomoże Ci wzmocnić organizm i zwalczyć infekcje.