Wybierając produkty zdrowe i o znanym składzie przychodzi ten moment, gdy chcemy sami upiec swój chleb w domu. Czasem motywacją jest dieta, na przykład bezglutenowa lub po prostu chęć jedzenia zdrowych i smacznych rzeczy. Do upieczenia pierwszego bochenka chleba potrzebujemy mąki typ 750 czy 650, drożdzy, ciepłej wody i soli. Pierwszy bochenek może być prosty, w miarę doświadczenia i rozwijania swojej pasji można sięgać po mąki żytnie, pełnoziarniste, razowe czy orkiszowe. Na sam początek chleb pszenny to bardzo dobry pomysł. Można również sięgnąć po chleb na zakwasie, który jest polecany osobom niemogącym spożywać drożdży czy żytni chleb. Wyrabianie najłatwiejszego ciasta na chleb nie wymaga specjalistycznego sprzętu, oczywiście mikser planetarny ułatwi sprawę, ale równie dobrze poradzą sobie przy tym ręce. Po kilku minutach wyrabiania lub krótkiego mieszania do połączenia składników, ciasto przekładamy do foremki lub zostawiamy w misie. Będzie rosło ok 1-2 h. Ciasto, które wyrastało w misie będzie trzeba uformować i przełożyć na blachę do pieczenia. Ciasto chlebowe w foremce nie wymaga dodatkowej pracy.
Przepis na domowy chleb pszenny
- Mąka pszenna 750g
- Ciepła woda 0,5 L
- Sól 1 łyżka
- Cukier 1 łyżka
- Olej 1 łyżka
- Drożdże instant 15g
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, ponieważ nie używamy świeżych drożdży możemy dodać je bezpośrednio do mąki bez wcześniejszego przygotowywania zaczynu.
Odstawiamy godzinę do dwóch do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni i w trakcie rozgrzewania trzymamy w nim naczynie żaroodporne. Gdy piekarnik się nagrzeje posypujemy dno wyjętego z piekarnika naczynia odrobiną mąki i umieszczamy w nim ciasto. Przykrywamy pokrywką i pieczemy 30 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy kolejne pół godziny, tym razem jednak bez przykrywki. Gotowy chleb wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy mu wystygnąć na kratce. Wystudzony chleb jest gotowy do spożycia.
Najlepsza na chleb
Mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000
Domowy chleb bezglutenowy
W zaciszu własnego domu można również upiec chleb bezglutenowy. Jest to zupełnie inny rodzaj wypieków, ponieważ mąki te nie zawierają glutenu czyli “lepiszcza” które sprawia, że ciasto wyrasta i jest sprężyste. Dlatego bardzo często chleb domowy bezglutenowy ma w swoim składzie jajka lub opiera się na gotowych mieszankach specjalistycznych dostępnych na rynku. Wykorzystanie ich pozwala upiec chleb z chrupiącą skórką i sprężystym środkiem. Ciasto bez maki pszennej czy innej mąki bezglutenowej zachowuje się zupełnie inaczej niż tradycyjne ciasto chlebowe i wymaga bardzo dokładnego trzymania się przepisu. Jeżeli nie chcemy korzystać z gotowych mieszanek do wypieku chleba bezglutenowego możemy upiec chleb bezglutenowy bez drożdży z kaszy gryczanej niepalonej.
Przepis na domowy chleb bezglutenowy z białej kaszy gryczanej z ziarnami.
- 500 g kaszy gryczanej niepalonej
- 3 łyżeczki soli
- 700 ml wody + dodatkowa woda jeżeli kasza wchłonie jej więcej
Chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej niepalonej
Kaszę opłucz na sitku i zalej w misce wodą. Odstaw na noc, rano gdy kasza napęcznieje sprawdź poziom wody. Kasza powinna być przykryta około 1 cm płynu. Zostaw 12 godzin. Wieczorem sprawdź poziom wody. Jeżeli na wierzchu unosi się dużo płynu, odlej nadmiar. Powinna lekko przykrywać kaszę. Kaszę zmiksuj blenderem, dodaj sól, ulubione ziarna i wymieszaj wszystko. Przełóż do uniwersalnej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść w zimnym piekarniku na całą noc. Pozostawiając chleb w piekarniku włącz go i nagrzej do 200 stopni C. Piecz około 50-55 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z foremki i wystudzeniu chleb jest gotowy. Jest to czasochłonny przepis, ale efekt końcowy wart jest czekania.
Sprawdź koniecznie
👉Kurkuma - wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie