Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
Blog wpisy
Komosa ryżowa – poznaj jej właściwości i zastosowanie

Słyszeliście o świętym zbożu Inków? To nic innego, jak ciesząca się coraz większą popularnością komosa ryżowa. Na miano świętego zboża zasłużyła swoimi właściwościami i uniwersalnym smakiem. Nie bez znaczenia jest również jej oryginalny smak. Jeśli jeszcze nie znasz tego pochodzącego z Ameryki Południowej ziarna, nadrób zaległości już teraz. Poznaj właściwości i zastosowanie komosy ryżowej.

Napój kokosowy czy woda kokosowa - czym się różnią?

Orzech kokosowy zasłynął na całym świecie swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. Każdy z jego elementów wykorzystuje się w przetwórstwie. W kuchni i kulinariach najczęściej sięgamy po miąższ w różnej postaci. Coraz większe grono zwolenników zyskują też kokosowe: woda i napój. Czym się różnią? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Odpowiadamy na nie!

Czy masło orzechowe jest zdrowe? Przepisy z masłem orzechowym

Cenione jest za swoje walory smakowe i składniki odżywcze, jakich dostarcza naszym organizmom. Masło orzechowe, bo o nim mowa, bogate jest w białka, zdrowe tłuszcze i błonnik pokarmowy. Ma też w swoim składzie wiele witamin i minerałów. Jednak ze względu na dużą ilość kalorii, nie powinno być głównym składnikiem diety. Z czym łączyć masło orzechowe, by korzystać z jego dobrodziejstw i nie martwić się przy tym o swoją sylwetkę?

Blog chmura tagów
Komosa ryżowa – poznaj jej właściwości i zastosowanie 0
Komosa ryżowa – poznaj jej właściwości i zastosowanie

Co to jest komosa ryżowa ( Quinoa )?

Słyszeliście o świętym zbożu Inków? To nic innego, jak ciesząca się coraz większą popularnością komosa ryżowa. Na miano świętego zboża zasłużyła swoimi właściwościami i uniwersalnym smakiem. Nie bez znaczenia jest również jej oryginalny smak. Quinoa, zwana również komosą ryżową, jest blisko spokrewniona z występującymi w Polsce komosą ryżową, burakami i szpinakiem. Jeśli jeszcze nie znasz tego pochodzącego z Ameryki Południowej ziarna, nadrób zaległości już teraz. Poznaj właściwości i zastosowanie komosy ryżowej.

Komosa ryżowa właściwości i wartości odżywcze

Quinoa, czyli komosa ryżowa w rankingach superfoods plasuje się na wysokich pozycjach. Czołowe miejsce w rankingach zdrowej żywności zajmuje dzięki zawartości bogactwa witamin i minerałów. Dostarcza nam wielu wartości odżywczych, a przy okazji korzystamy z jej właściwości antyoksydacyjnych. Jest bogata w witaminy z grupy B oraz E i D. Jest też dobrym źródłem cynku, żelaza, potasu, wapnia i magnezu.

Właściwości odżywcze komosy ryżowej idą w parze z dużą ilością przeciwutleniaczy zapobiegających rozwojowi wolnych rodników. Osoby z nietolerancją glutenu i problemami układu trawiennego powinny sięgać po quinoa ze względu na to, że jest ona także źródłem węglowodanów. Komosa ryżowa to lekkostrawne ziarna i wysoka zawartość błonnika. Z tego względu polecana jest m.in. kobietom w ciąży ( źródło - healthline.com ). Ma też niski indeks glikemiczny, co służy osobom chorym na cukrzycę.

Komosa ryżowa może być stosowana jako zamiennik mięsa w diecie roślinnej ponieważ zawiera aminokwasy egzogenne (takie których nasz organizm nie może sam wytworzyć) między innymi lizynę, którą rzadko spotkamy w innych rodzajach zbóż.

Jedna filiżanka ugotowanej komosy ryżowej może dostarczyć ponad 10% dziennej dawki witaminy B1, B2 i B6, z tego powodu quinoa komosa ryżowa biała jest bardzo ważnym składnikiem dla pacjentów z depresją, lękiem i nerwicą.

Komosa ryżowa dzięki zawartości argininy i histydyny pobudza hormon wzrostu, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem do posiłków dla dzieci. Quinoa zawiera również metioninę, która jest kluczowym składnikiem suplementów wpływających na wygląd włosów, skóry i paznokci.

Quinoa komosa ryżowa biała

Quina komosa ryżowa biała posiada wiele zastosowań. Biała komosa ryżowa posiada lekko orzechowy smak i nadaje się do dań na ciepło i na zimno oraz na słono i słodko, najczęściej stosowany jako dodatek do zup, sznycli, zapiekanek, gulaszu i sałatek. Może służyć do robienia pysznych i zdrowych ciasteczek i cukierków. Jest również dobrym zamiennikiem ryżowych ziemniaków, kaszy czy makaronu, co jest ważne, gdy chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów. Quina komosa ryżowa biała jest najbardziej delikatną odmianą komosy ryżowej. Z drugiej strony komosa ryżowa czerwona ma bardziej wyrazisty smak i jest bardziej spuchnięta po ugotowaniu.

 Komosa ryżowa biała - Quinoa

Quinoa komosa ryżowa biała niegotowana - wartość odżywcza w 100g

Quinoa komosa ryżowa biała wartość odżywcza w 100 g Wartość energetyczna - 1540 kJ / 368 kcal.

Komosa ryżowa biała 1kg

Planujesz większe zakupy komosy ryżowej? Podpowiadamy jak możesz zaoszczędzić - w naszym sklepie znajdziesz komosę ryżową w dużym opakowaniu 1 kg w atrakcyjnej cenie: Możesz ją zakupić w wariantach komosa ryżowa biała 1kg lub komosa ryżowa trójkolorowa bio 1kg.

Komosa ryżowa jak gotować i z czym podać?

Quinoa zawiera saponiny. To substancje, przez które w smaku niektórych zbóż i ziaren można wyczuć nieprzyjemną gorycz. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować w codziennej diecie z wartości odżywczych, jakich dostarcza nam komosa ryżowa. Saponiny łatwo usuwa się już na pierwszym etapie przygotowywania posiłku. Wystarczy zamoczyć ziarna quinoa w wodzie. Poniżej podpowiemy Wam z czym można podać komosę ryżową.

Komosa ryżowa przepisy

Jak wiele innych ziaren, komosa ryżowa wymaga obróbki termicznej. Jednak posiłki z jej udziałem powstają szybko, bo quinoa gotuje się przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie uzyskuje odpowiednią konsystencją. Sprawdzi się, jako dodatek do zupy. Biała komosa ryżowa jest świetną alternatywą dla ryżu i makaronów. Będzie też dobrym wyborem, jeśli zechcesz wzbogacić swoje mięsne lub warzywne danie o porcję węglowodanów. Z kolei quinoa kolorowa najlepiej smakuje, gdy zostanie podana na zimno. Dodaj więc jej ziarna do sałatki lub wykorzystaj jej, by udekorować przygotowane danie.

Komosa ryżowa propozycja podaniaKomosa ryżowa - świetny dodatek do dań

Komosa ryżowa jest polecana do dań wytrawnych ponieważ jej neutralny smak uzupełnia mięso, warzywa, owoce czy orzechy możesz jej również użyć do przygotowania smacznych kotletów z komosy sojowej lub jako dodatek do zupy. 
 
Komosa ryżowa - propozycja dodaniazupa z komosy ryzowej

 

Komosa ryżowa gdzie kupić?

Komosę ryżową możesz oczywiście zakupić w naszym sklepie. Oferujemy komosę ryżową w kilku odmianach - komosę ryżową białączerwoną oraz komosę ryżową trójkolorową.

 Komosa ryżowa czerwona BIO

Historia Komosy ryżowej

Komosa ryżowa (Quinoa) pochodzi z XVI wieku. Przez wiele lat nie była zbyt popularna. Sytuacja uległa zmianie, gdy ONZ ogłosiło rok 2013 Rokiem komosy ryżowej i dostrzegło ogromny potencjał w walce z głodem na świecie. Oczywiście wiąże się to z łatwością wzrostu w trudnych warunkach, a także z wartością odżywczą rośliny. Co więcej, aktualnie komosa ryżowa jest pod okiem Narodowej Agencji Aeronautyki i Przestrzeni Kosmicznej czyli agencji rządu Stanów Zjednoczonych. NASA bada komosę ryżową, aby określić jej przydatność w długoterminowych lotach załogowych. Komosa ryżowa quina ze względu na wysokie stężenie białka, łatwość użycia, wszechstronność w przygotowaniu i potencjał zwiększonych plonów w kontrolowanych środowiskach została wybrana jako uprawa eksperymentalna w kontrolowanym ekologicznym systemie podtrzymywania życia NASA dla długoterminowej przestrzeni zajmowanej przez ludzi.

 

Czy wiesz, że komosa ryżowa…

Quinoa i święte zboże Inków to nie jedyna nazwa, pod jaką funkcjonuje komosa ryżowa. Znana jest również, jako ryż peruwiański. Należy do rodziny roślin komosowatych i może urosnąć do wysokości 1,5 metra. Liście quinoa są mięsiste i grube, a w okresie kwitnienia pokrywają ją różowe kwiaty. Rośnie nawet na wysokości 4 tys. metrów n.p.m. i jest w stanie przetrwać w szerokim zakresie temperatury – od -4 do +35 stopni Celsjusza. Właściwości odżywcze i zdrowotne komosy ryżowej znane są od wieków. Uprawiali ją już starożytni Inkowie. Quinoa używana była, jako podstawa wszystkich posiłków przygotowywanych na terenie dzisiejszego Peru, Boliwii i Chile, bo tam właśnie można było ją spotkać.

 Komosa ryżowa trójkolorowa BIO

Komentarze do wpisu (0)

Menu Szukaj więcej więcej
    • Ekopaka.pl
    • Sklep internetowy ze zdrową żywnością

      Glinik 73a 31-990 Kraków

      NIP: 675 172 23 52

      REGON: 385300318

    • Tel.: 796 434 468
    • E-mail:biuro@ekopaka.pl
    • Zapisz się do newslettera

      Zapisz się do newslletera i odbierz 10% rabatu na pierwsze zakupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium