Wanilia była wykorzystywana jako dodatek do czekolady już przez Azteków. Dzisiaj największym producentem wanilii jest Madagaskar odpowiedzialny za 80% światowej produkcji. Masowo uprawiane są trzy gatunki wanilii: planifolia, pompona oraz tahitensis. Obecnie wanilia jest droższa od srebra i jest drugą najdroższą, po szafranie, przyprawą na świecie. W naturze występuje ponad 100 gatunków wanilii. Roślina ta dziko rośnie jedynie w lasach tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej.
Uprawa wanilii jest bardzo wymagająca, aby wykształciły się owoce, kwiaty wanilii muszą zostać zapylone w odpowiednim momencie. Ważne tutaj jest, że wanilia rośnie w tropikalnym klimacie, najczęściej w dzikich terenach. Zakwita raz na 2-3 lata, a kwiat otwiera się tylko na kilka godzin jednego dnia. Jeżeli w tym czasie nie zostanie zapylony, obumiera. Dlatego tak ważne jest trafienie w odpowiednim momencie z zapyleniem kwiatu. Zajmują się tym kobiety, których zadaniem jest opiekowanie się farmami wanilii, jednego dnia mogą zapylić nawet ok. 1000 kwiatów. Drugim aspektem jest to że pierwszych plonów można spodziewać się dopiero po około 3-4 latach od zasadzenia pnączy. Zbiory owoców odbywają się dopiero po 9 miesiącach od zapylenia kwiatu wanilii. Owoce są bezwonne i mają zielony kolor, dopiero poddane dalszemu nabierają brązowego koloru i charakterystycznego aromatu. Po wszystkich długotrwałych czynnościach z 6 kilogramów zielonych strąków powstaje tylko 1 kg pachnących lasek wanilii. Poddawane naturalnej fermentacji i suszeniu w chłodnym miejscu w jej trakcie brązowieją, potem muszą być przechowywane w suchym miejscu przez około dwa miesiące. To właśnie w czasie suszenia i fermentacji na zewnętrznej powierzchni wanilii powstaje naturalna wanilina. Przybiera ona formę kryształków tworząc tzw. waniliowy szron. To ona nadaje charakterystyczny, niezwykły aromat. Wnętrze lasek wanilii skrywa równie cenne ciemne ziarenka, które również pięknie pachną i smakują.
Wanilia w laskach jak używać
Laskę wanilii wystarczy przeciąć wzdłuż i łyżeczką lub tępą częścią noża usunąć aromatyczne ziarenka. Pozostałą część laski można wykorzystać do aromatyzowania cukru. Po włożeniu jej do szczelnego słoika z cukrem, po około tygodniu otrzymujemy aromatyczny, naturalny cukier waniliowy .
Wanilia doskonale łączy się z cynamonem, goździkami i imbirem. Dlatego jej kwiatowy aromat najlepiej nadaje się do przyprawiania ciast i deserów. Sprawdza się zarówno w daniach ciepłych jak i zimnych. Jej esencję stosujemy do wszelkiego rodzaju ciast, kremów, czekoladowych napojów, a nawet dań na słono. Przyprawa ta dobrze łączy się także z kokosem i migdałami. To idealny dodatek do kremów, lodów i budyniów. Laski wanilii można wykorzystać nie tylko do słodkich dań. Idealnie łączą się z drobiem, cielęciną i rybami, a także zupami.
Wanilia w proszku, a wanilia w laskach
Wanilia mielona to wysuszona i zmielona laska wanilii bez żadnych zbędnych dodatków. Cała esencja tej przyprawy zawarta jest w zmielonej przyprawie. Wanilia mielona doskonale podnosi walory smakowe ciast i deserów doskonale sprawdzi się we wszystkich potrawach w których jej drobinki nam nie przeszkadzają. Wanilia w laskach sprawdzi się bardziej w potrawach w których potrzebujemy aromatu wanilii ale nie koniecznie jej części. Dlatego mieloną wanilię polecamy co ciast i ciasteczek, a laskę wanilii do puddingów, kremów i budyni.
Cukier wanilinowy a cukier waniliowy
Różnica to teoretycznie wyłącznie jedna literka „n”, praktycznie jednak warto być czujnym, ponieważ ta jedna literka jest niezwykle ważna. Cukier wanilinowy zawiera w swoim składzie sztucznie wytworzona wanilinę, syntetyczny aromat wanilii. Jako substancja znajduje się ona w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych. U osób wrażliwych może wywoływać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Lepiej jej zatem unikać. Cukier waniliowy jest niestety droższy, ale nie zawiera szkodliwych substancji, ponieważ aromatyzowany jest naturalną wanilią. Możemy go zrobić sami w domy, a jeżeli pragniemy czegoś jeszcze zdrowszego dodajmy do rozciętych lasek wanilii brązowy cukier lub ksylitol. Zamknięte w szczelnym słoiku przejdą aromatem wanilii i już po tygodniu możemy cieszyć się domowym dodatkiem do wypieków i deserów.
👉Cukier Waniliowy BIO (nie wanilinowy)
Wanilia, przyprawa nie tylko do deserów.
Aromatyczna wanilia sprawdza się również w kosmetykach. Jako składnik żeli do kąpieli i balsamów do ciała, koi nerwy, pozwala się odprężyć i zrelaksować. Dodana do peelingu również się sprawdzi.
Również kawy i herbaty aromatyzowane są wanilią, dodawana jest do mięsnych sosów i wieprzowiny. Naturalnie przygotowana nie zawiera konserwantów i jest w odróżnieniu od sztucznych aromatów zdrową żywnością. Strąki wanilii nie muszą być dodawane wyłącznie do słodkich dań i mogą być z powodzeniem łączone ze słonymi daniami.
Sprawdź koniecznie
👉Zdrowe przepisy na Święta Bożego Narodzenia
👉Dlaczego warto jeść owoce suszone i w szczególności ananasa?
👉Nowy rok 2022 nowa ja - Zobacz TYLKO jeśli chcesz wytrwać i dotrzymać postanowień noworocznych.