Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Blog wpisy
Dlaczego warto wybierać żywność z certyfikatem BIO?

Dziś bardziej niż kiedykolwiek wcześniej zwracamy uwagę na to, co jemy. I bardzo dobrze, ponieważ wychodzi nam to tylko na zdrowie! Jednak wciąż wiele osób wzbrania się przed wybieraniem żywności z certyfikatem BIO. Dziś odkłamiemy kilka mitów, wyjaśniając temat od podszewki. Udanej lektury!

Czy warto pić czystek? Właściwości, zastosowanie, działanie

Herbata z czystka jest jedną z najstarszych herbat na świecie. Pochodzi z regionów Morza Śródziemnego gdzie zyskała popularność dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym i przyjemnemu aromatowi. W 1999 roku przyznano jej miano Rośliny Roku, co potwierdza, jak bardzo ważna może być dla ludzkości.

Tak naprawdę czystek towarzyszy nam od wieków. Nasi przodkowie stosowali go, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowych, wyeliminować problemy z oddychaniem, ale też radzić sobie w przypadku infekcji wirusowych. To zioło nie zmieniło się po dziś dzień, dlatego i my możemy czerpać z jego właściwości. Niestety wielu z nas nie ma pojęcia, jak wiele korzyści niesie ze sobą picie czystka. Natura daje nam wiele darów, dlatego warto dowiedzieć się więcej o tej roślinie i sprawdzić jakie efekty możemy uzyskać!

Blog chmura tagów

Masło orzechowe kalorie, właściwości i wartości odżywcze.

0
Masło orzechowe kalorie, właściwości i wartości odżywcze.

Masło orzechowe najczęściej produkowane jest z orzeszków ziemnych, zwanych inaczej arachidowymi. Produkt ten jest doskonałym źródłem białka roślinnego, ma go aż 26g na 100g. Ponadto masło arachidowe jest bogate w błonnik, magnez, potas oraz witaminę E. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i przeciwdziała chorobom układu krwionośnego. Wysoka zawartość błonnika poprawia perystaltykę jelit, a niski indeks glikemiczny nie powoduje skoków cukru we krwi. Porcja masła orzechowego jest również bogatym źródłem magnezu. W maśle orzechowym znajdziemy również resweratrol, przeciwutleniacz zawarty również w czerwonym winie. Składnik ten wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Zachwalając jednak pozytywne właściwości masła orzechowego warto jednak zwrócić uwagę na jego kaloryczności. 100 gram tego produktu może mieć nawet 600 kalorii. To bardzo dużo, dlatego przyjmuje się, że dzienne spożycie tego typu produktów powinno ograniczyć się do dwóch łyżeczek. Dzięki ograniczeniu ilości będziemy mogli korzystać z bogactwa mikro i makroelementów, witamin z grupy b i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dlaczego warto jest jeść masło orzechowe?

Pomimo swojej kaloryczności, masło orzechowe może stać się wartościowym składnikiem zrównoważonej diety. Zawiera dużo białka, błonnika i dobrych tłuszczy. Łyżeczka masła orzechowego to faktycznie około 70 kalorii, ale dzięki błonnikowi zapewnia uczucie sytości na długo, a niski indeks glikemiczny sprawia że jest to produkt z którego nie musisz rezygnować nawet będąc na diecie. Ważne aby pilnować ilości spożywanego masła orzechowego, a nie rezygnować z niego całkowicie. Istotna jest też jakość produktu który bierzemy do ręki. Masło orzechowe ma bardzo różne składy, dlatego zawsze należy czytać etykiety na wybranym słoiczku. Zdrowe masło orzechowe nie będzie zawierało oleju palmowego, ważne jest również aby zawierało jak najmniej cukru i soli. Dodatki te faktycznie poprawiają smak masła, ale może być ich w konkretnym produkcie stanowczo za dużo.

masło orzechowe

Krem orzechowy karmel z solą

Domowe masło orzechowe.

Gotowe masło orzechowe możemy kupić w sklepie. Często, chcąc mieć całkowitą pewność co do jego składu, możemy zrobić masło z orzechów arachidowych w domu. Potrzebny będzie do tego blender wysokoobrotowy lub specjalna prasa. Orzeszki ziemne wystarczy zmiksować w blenderze, dodać szczyptę soli i gotowe. Jeżeli są one za suche można dodać do nich odrobinę dowolnego płynnego tłuszczu lub wody. Masła orzechowe możemy kupić lub przygotować w domu również z orzechów laskowych, migdałów lub orzechów nerkowca. Wszystkie zawierają korzystne dla zdrowia składniki, witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego warto wprowadzić je do swojej diety, oczywiście mając na uwadze ich kaloryczność.

masło orzechowe

Kremowe masło orzechowe

Masło orzechowe na keto.

W diecie wysoko tłuszczowej i nisko węglowodanowej jaką jest dieta keto, ważne jest aby dostarczane tłuszcze były urozmaicone. Dlatego że masło orzechowe zawiera mało węglowodanów, dlatego pomimo wysokiej kaloryczności jest znakomitym dodatkiem, podkreślającym smak wielu potraw w diecie ketogenicznej. Masło orzechowe w diecie keto musi być w 100% naturalne, niesłodzone, niesolone, o niskiej zawartości węglowodanów. Z masłem orzechowym możesz przygotować smaczny gulasz, deser lodowy lub sos do sałaty. Ilość możliwych potraw jest praktycznie nieograniczona. Dodanie masła orzechowego do kurczaka czy warzywnego curry podkręci smak i aromat całej potrawy.

 

Sprawdź koniecznie 

👉Dobre tłuszcze – czyli jakie?

👉Dodaj sobie mocy zobacz przepisy na zdrowe batony energetyczne.

👉Które orzechy warto jeść ze względu na zdrowie?

Komentarze do wpisu (0)
Menu Szukaj więcej więcej
    • Ekopaka.pl
    • Sklep internetowy ze zdrową żywnością

      Warszawska 162, 32-086 Węgrzce

      NIP: 5130281419

      REGON: 523313151

    • Tel.: 796 434 468
    • E-mail:biuro@ekopaka.pl
    • Zapisz się do newslettera

      Zapisz się do newslletera i odbierz 5% rabatu na pierwsze zakupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium