Masło orzechowe najczęściej produkowane jest z orzeszków ziemnych, zwanych inaczej arachidowymi. Produkt ten jest doskonałym źródłem białka roślinnego, ma go aż 26g na 100g. Ponadto masło arachidowe jest bogate w błonnik, magnez, potas oraz witaminę E. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i przeciwdziała chorobom układu krwionośnego. Wysoka zawartość błonnika poprawia perystaltykę jelit, a niski indeks glikemiczny nie powoduje skoków cukru we krwi. Porcja masła orzechowego jest również bogatym źródłem magnezu. W maśle orzechowym znajdziemy również resweratrol, przeciwutleniacz zawarty również w czerwonym winie. Składnik ten wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Zachwalając jednak pozytywne właściwości masła orzechowego warto jednak zwrócić uwagę na jego kaloryczności. 100 gram tego produktu może mieć nawet 600 kalorii. To bardzo dużo, dlatego przyjmuje się, że dzienne spożycie tego typu produktów powinno ograniczyć się do dwóch łyżeczek. Dzięki ograniczeniu ilości będziemy mogli korzystać z bogactwa mikro i makroelementów, witamin z grupy b i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dlaczego warto jest jeść masło orzechowe?
Pomimo swojej kaloryczności, masło orzechowe może stać się wartościowym składnikiem zrównoważonej diety. Zawiera dużo białka, błonnika i dobrych tłuszczy. Łyżeczka masła orzechowego to faktycznie około 70 kalorii, ale dzięki błonnikowi zapewnia uczucie sytości na długo, a niski indeks glikemiczny sprawia że jest to produkt z którego nie musisz rezygnować nawet będąc na diecie. Ważne aby pilnować ilości spożywanego masła orzechowego, a nie rezygnować z niego całkowicie. Istotna jest też jakość produktu który bierzemy do ręki. Masło orzechowe ma bardzo różne składy, dlatego zawsze należy czytać etykiety na wybranym słoiczku. Zdrowe masło orzechowe nie będzie zawierało oleju palmowego, ważne jest również aby zawierało jak najmniej cukru i soli. Dodatki te faktycznie poprawiają smak masła, ale może być ich w konkretnym produkcie stanowczo za dużo.
Domowe masło orzechowe.
Gotowe masło orzechowe możemy kupić w sklepie. Często, chcąc mieć całkowitą pewność co do jego składu, możemy zrobić masło z orzechów arachidowych w domu. Potrzebny będzie do tego blender wysokoobrotowy lub specjalna prasa. Orzeszki ziemne wystarczy zmiksować w blenderze, dodać szczyptę soli i gotowe. Jeżeli są one za suche można dodać do nich odrobinę dowolnego płynnego tłuszczu lub wody. Masła orzechowe możemy kupić lub przygotować w domu również z orzechów laskowych, migdałów lub orzechów nerkowca. Wszystkie zawierają korzystne dla zdrowia składniki, witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego warto wprowadzić je do swojej diety, oczywiście mając na uwadze ich kaloryczność.
Masło orzechowe na keto.
W diecie wysoko tłuszczowej i nisko węglowodanowej jaką jest dieta keto, ważne jest aby dostarczane tłuszcze były urozmaicone. Dlatego że masło orzechowe zawiera mało węglowodanów, dlatego pomimo wysokiej kaloryczności jest znakomitym dodatkiem, podkreślającym smak wielu potraw w diecie ketogenicznej. Masło orzechowe w diecie keto musi być w 100% naturalne, niesłodzone, niesolone, o niskiej zawartości węglowodanów. Z masłem orzechowym możesz przygotować smaczny gulasz, deser lodowy lub sos do sałaty. Ilość możliwych potraw jest praktycznie nieograniczona. Dodanie masła orzechowego do kurczaka czy warzywnego curry podkręci smak i aromat całej potrawy.
Sprawdź koniecznie
👉Dobre tłuszcze – czyli jakie?
👉Dodaj sobie mocy zobacz przepisy na zdrowe batony energetyczne.