Czarnuszka siewna ze względu na swój wygląd często nazywana jest czarnym kminkiem. Ma lekko ostry, orzechowy smak, który dla wielu jest bardzo charakterystyczny i bardzo szerokie zastosowanie. Ziarenka czarnuszki mogą być stosowane jako przyprawa, dodatek do past, pasztetów i wypieku chleba. Z drogocennych ziaren produkowany jest również olej, który może być dodatkiem na zimno do sałatek i innych dań. Można go również spożywać samodzielnie w celach leczniczych, najczęściej w ilości 2-3 łyżeczki dziennie. Zawarta w czarnuszce biotyna, jako główny składnik olejku eterycznego czarnuszki wspomaga kondycję skóry i włosów oraz oddziałuje na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo, tymochinon jako składnik olejku eterycznego nasiona czarnuszki, ma działanie przeciwbólowe i ochrania nerki oraz wątrobę. Dodatkowo czarnuszka w swoim składzie zawiera liczne przeciwutleniacze, mikroelementy, cenne flawonoidy czy alkaloidy.
Badania wykazały, że olej z czarnuszki jest niezwykle skutecznym specyfikiem w walce ze stresem, a w efekcie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zawału. Regularne stosowanie oleju z czarnuszki wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, a także pomaga ustabilizować gospodarkę hormonalną. Bogate zastosowanie, ciekawy smak i właściwości prozdrowotne sprawiają, że obecnie staje się ona coraz bardziej popularna.
Właściwości lecznicze nasion czarnuszki.
Czarnuszka i produkowany z niej olej jest znana już od starożytności. Używana była jako lekarstwo już w Egipcie przez Faraonów. Olejki eteryczne zawarte w czarnuszce mają silne działanie antystresowe, obniżają poziomu kortyzolu i adrenaliny w organizmie co wpływa tonizująco na cały układ nerwowy. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia udaru i zawału. Jest zalecana także osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu i z problemami hormonalnymi np. z hormonem tarczycy. Ponadto wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego, wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie na błonę śluzową żołądka. Czarnuszka jest nieoceniona w profilaktyce wielu chorób, regularne stosowanie czarnuszki wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu i zmniejsza objawy alergii. Jeśli prowadzimy zdrowy tryb życia, czarnuszka będzie jego cennym uzupełnieniem. Pomoże zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, takim jak: nowotwory, cukrzyca, alergie, osteoporoza. Będzie wspierała nasze organizmy w obronie przed wirusami, bakteriami, grzybami, pasożytami, a także różnego rodzaju toksynami. Czarnuszka i olej z czarnuszki świetnie sprawdzi się zarówno w Twojej apteczce jak i Twojej kuchni.
Nasiona czarnuszki - jak stosować
Ziarna czarnuszki mogą stanowić dodatek do mięs, sałatek czy sosów. Do potraw można dodawać zmielone nasiona lub używać ich w całości. Można ją również stosować zamiast pieprzu, też nadaje lekko ostrego smaku. Należy jednak pamiętać, że aby zachować jej właściwości prozdrowotne nie należy jej zbytnio podgrzewać. Ponieważ jak wszystkie ziarna traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze.
Upiecz swoje pieczywo z czarnuszką
Zmieloną czarnuszkę można również dodać do miodu. Mieszanka sprawdzi się zarówno jako lekarstwo na ból gardła, jak i odżywcza maseczka na twarz. Czarnuszkę można stosować także w postaci naparów i nalewek. Herbatka z nasion czarnuszki, w połączeniu z koprem, kminkiem i anyżem, wspomaga wydzielanie mleka u matek karmiących piersią. Bogactwo jej zastosować i wspaniały smak i zapach na pewno sprawi, że zostanie w Twojej kuchni na długo.
Sprawdź koniecznie
👉Dobre tłuszcze – czyli jakie?
👉Dodaj sobie mocy zobacz przepisy na zdrowe batony energetyczne.