Olej kokosowy to tłuszcz roślinny, otrzymuje się go z miąższu orzechów palmy kokosowej, należy do najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Ma białą barwę, topnieje w temperaturze około 20-28ᐤC, przechowywany w temperaturze pokojowej zazwyczaj ma półpłynną konsystencję. Olej kokosowy cieszy się uznaniem zarówno ze względu na pozytywny wpływ na nasze zdrowie, jak i wygląd. Jego walory smakowe i szerokie zastosowanie sprawiają, że używany jest w kuchni do smażenia, wyrobu ciast, jest składnikiem margaryn i czekolady. Jest też wykorzystywany w przemyśle chemicznym i kosmetycznym.
Olej kokosowy, który wybrać?
W zależności od tego jak jest pozyskiwany i jakim procesom jest poddawany wyróżniamy trzy rodzaje oleju kokosowego: virgin, nierafinowany i rafinowany. Stosowana jest od wieków metoda pozyskiwania oleju virgin pozwala na uzyskanie oleju kokosowego, który zachowuje wszystkie składniki bioaktywne, znajdujące się w miąższu kokosa.
👉Olej kokosowy nierafinowany extra virgin 900ml
Nierafinowany olej kokosowy pozyskuje się zwykle z miąższu tłoczonego na zimno. Olej kokosowy rafinowany ma dłuższy okres przydatności do spożycia. W procesie pozyskiwania takiego oleju nie zmieniają się profile kwasów tłuszczowych. Brak rafinacji powoduje że ma on niską temperaturę dymienia i dlatego najbardziej polecany jest do zastosowania w kosmetyce i potrawach na zimno. Posiada przyjemny aromat kokosa i więcej substancji odżywczych.
Olej kokosowy rafinowany również pozyskuje miąższu, z tym że proces ten jest bardziej skomplikowany. Miąższ orzecha poddaje się procesom: ogrzewania, oczyszczania z osadów, wybielania, aromatyzowania i czasem również utwardzania. Rafinowany olej kokosowy może być wykorzystywany do smażenia, ponieważ proces rafinacji sprawia że zyskuje on wyższą temperaturę dymienia. Rafinowany olej kokosowy nie ma zapachu kokosa i tak intensywnych właściwości smakowych.
Do czego służy olej kokosowy w kosmetyce?
Zastosowanie oleju kokosowego w pielęgnacji jest bardzo szerokie. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe głęboko wnikają w skórę i odżywiają ją. Olej kokosowy jest częstym składnikiem kremów nawilżających, czy wygładzających. Jest polecany zwłaszcza osobom o suchej i odwodnionej cerze. Olej kokosowy tłoczony na zimno aplikowany bezpośrednio na skórę działa nawilżająco, regeneruje jej przesuszone partie, np. dłonie, kolana czy łokcie. Olej kokosowy ma również działanie antybakteryjne dlatego polecany jest do pielęgnacji dla osób cierpiących z powodu trądziku. Olej kokosowy zawiera kwas laurynowy i to jego obecność odpowiada za przeciwbakteryjne i antywirusowe właściwości. Jego pozytywne działanie dotyczy również pielęgnacji włosów. Regularnie stosowany zapobiega on rozdwajaniu się końcówek, nawilża suche włosy i zapewnia zdrową skórę głowy. Olej jest dobrze tolerowany przez skórę atopową czy skórę chorą na łuszczycę, systematyczne jego stosowanie nawilża i natłuszcza zmienione chorobowo miejsca. Związki zawarte w oleju kokosowym mają właściwości wybielające zęby więc to również polecany składnik domowych past do zębów.
👉Olej kokosowy rafinowany bezzapachowy BIO 900ml
Jaki Olej kokosowy do gotowania?
Stosowanie oleju kokosowego do smażenia nie pozwala na pełne wykorzystanie jego właściwości ale, może okazać się ciekawą alternatywą dla masła, margaryny lub smalcu. Mięso smażone na oleju kokosowym zyskuje także nowy smak, o wiele ciekawszy, niż kiedy przyrządzone jest przy użyciu oleju roślinnego czy nawet masła klarowanego. Nierafinowany olej kokosowy sprawdzi się jako dodatek do sałatek, makaronów, ryżu i warzyw. Urozmaica smak kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Z powodzeniem można go używać do pieczenia ciast i jako bazę pod smakowite desery. Sprawdzi się w wypiekach i słodkich kremach. Również dieta ketogeniczna w swoich założeniach korzysta z właściwości oleju kokosowego. W zależności od tego jaki rodzaj oleju kokosowego wybierzemy, możemy wykorzystać go do smażenia potraw w wysokiej temperaturze lub spożywać go jako dodatek bez podgrzewania.
Sprawdź koniecznie
👉Dobre tłuszcze – czyli jakie?