Liofilizowana żywność produkowana była na początku wyłącznie dla kosmonautów. Dopiero później zaczęto wykorzystywać jej właściwości w wyprawach turystycznych czy wspinacze. Do tej pory jest to jeden z najlepszych sposobów konserwowania jedzenia. Tą metodą można spreparować zarówno owoce, warzywa jak i zioła czy gotowe dania. Proces liofilizacji to inaczej suszenie sublimacyjne. Czyli wysuszenie konkretnego produktu przez bardzo niską temperaturę. Najbardziej popularnym produktem wytwarzanym przez liofilizację jest kawa rozpuszczalna. Żywność liofilizowana zachowuje wszystkie swoje właściwości odżywcze, zachowują kolor, kształt i smak dzięki czemu stają się coraz bardziej popularne.
Owoce liofilizowane co to znaczy?
Procesowi liofilizacji poddaje się tak samo warzywa jak i owoce. Najbardziej popularne są owoce sezonowe, takie jak maliny czy truskawki którymi w świeżej formie możemy cieszyć się przez krótki czas w roku. Dzięki liofilizacji stają się one dostępne przez cały rok. Proces ten przydatny jest również przy konserwowaniu owoców które bardzo źle znoszą tradycyjne suszenie. Dzięki liofilizacji możemy również sięgnąć po owoce i warzywa pochodzące nie z naszej strefy klimatycznej. Dzięki tej metodzie naturalnie zachowują właściwości odżywcze i smak oraz kolor. Dodatkowo nie zawierają konserwantów więc mamy pewność że jedząc owoce i warzywa liofilizowane spożywamy czyste produkty.
Czy owoce liofilizowane są zdrowe?
W procesie liofilizacji wszystkie pierwotne właściwości organoleptyczne produktów zostają zachowane. Owoce i warzywa mają pełną wartość odżywczą oraz biologiczną, między innymi enzymy, witaminy, aminokwasy oraz minerały. W trakcie konserwacji tą metodą zarówno witaminy, jak i składniki biologicznie czynne, nie ulegają degradacji. Produkty liofilizowane nie tracą wartości odżywczych i mogą być bardzo długo przechowywane przy zachowaniu odpowiednich warunków. Dodatkowo suszenie sublimacyjne pozbawia produkty wszelkich zanieczyszczeń mikrobiologicznych i usuwa rakotwórcze azotyny. Produkty takie zachowują kształt oraz strukturę komórkową, przez co możliwe jest ich ponowne uwodnienie. Dzięki odparowaniu wody produkty liofilizowane są bardzo lekkie co ułatwia ich przechowywanie i transportowanie.
Owoce liofilizowane gdzie kupić?
Liofilizowane produkty spożywcze wytwarzane są obecnie na szeroką skalę, w związku z tym są dostępne w większości sklepów. Produkty z tej kategorii można znaleźć również w naszym sklepie. Dostępne są one w różnej formie, batonów owocowych czy owocowo-warzywnych, liofilizowanych owoców w całości lub kawałkach, pakownych w małych paczkach lub pudrów. Ilość produktów liofilizowanych jest bardzo duża dzięki nim możemy w każdej chwili sięgnąć po zdrową i smaczną przekąskę.
Banany Liofilizowane w słoiczku
Owoce liofilizowane do czego używać?
Owoce liofilizowane mogą się pojawiać w naszym menu bardzo często. Do śniadania gdy jemy nasze ulubione musli czy owsiankę dodanie kilku owoców nada im zupełnie nowy smak. Takie owoce to również idealny dodatek do jogurtów czy maślanki dzięki czemu mamy szybko przygotowany owocowy deser bez zbędnego cukru i konserwantów. Owoce liofilizowane w postaci batoników to również pyszna i zdrowa przekąska, szczególnie jesienią lub zimą gdy nie mamy już dostępu do świeżych owoców. Owoce w tej formie są również doskonałym dodatkiem do lodów, deserów a w formie pudrów sprawdzają się w dekoracji tortów i ciast.
Sprawdź koniecznie
👉Dlaczego warto jeść owoce suszone?