Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Blog wpisy
Dlaczego warto wybierać żywność z certyfikatem BIO?

Dziś bardziej niż kiedykolwiek wcześniej zwracamy uwagę na to, co jemy. I bardzo dobrze, ponieważ wychodzi nam to tylko na zdrowie! Jednak wciąż wiele osób wzbrania się przed wybieraniem żywności z certyfikatem BIO. Dziś odkłamiemy kilka mitów, wyjaśniając temat od podszewki. Udanej lektury!

Czy warto pić czystek? Właściwości, zastosowanie, działanie

Herbata z czystka jest jedną z najstarszych herbat na świecie. Pochodzi z regionów Morza Śródziemnego gdzie zyskała popularność dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym i przyjemnemu aromatowi. W 1999 roku przyznano jej miano Rośliny Roku, co potwierdza, jak bardzo ważna może być dla ludzkości.

Tak naprawdę czystek towarzyszy nam od wieków. Nasi przodkowie stosowali go, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowych, wyeliminować problemy z oddychaniem, ale też radzić sobie w przypadku infekcji wirusowych. To zioło nie zmieniło się po dziś dzień, dlatego i my możemy czerpać z jego właściwości. Niestety wielu z nas nie ma pojęcia, jak wiele korzyści niesie ze sobą picie czystka. Natura daje nam wiele darów, dlatego warto dowiedzieć się więcej o tej roślinie i sprawdzić jakie efekty możemy uzyskać!

Blog chmura tagów

Owoce liofilizowane co to jest? Gdzie kupić? Czy są zdrowe?

0
Owoce liofilizowane co to jest? Gdzie kupić? Czy są zdrowe?

Liofilizowana żywność produkowana była na początku wyłącznie dla kosmonautów. Dopiero później zaczęto wykorzystywać jej właściwości w wyprawach turystycznych czy wspinacze. Do tej pory jest to jeden z najlepszych sposobów konserwowania jedzenia. Tą metodą można spreparować zarówno owoce, warzywa jak i zioła czy gotowe dania. Proces liofilizacji to inaczej suszenie sublimacyjne. Czyli wysuszenie konkretnego produktu przez bardzo niską temperaturę. Najbardziej popularnym produktem wytwarzanym przez liofilizację jest kawa rozpuszczalna. Żywność liofilizowana zachowuje wszystkie swoje właściwości odżywcze, zachowują kolor, kształt i smak dzięki czemu stają się coraz bardziej popularne.

Owoce liofilizowane co to znaczy?

Procesowi liofilizacji poddaje się tak samo warzywa jak i owoce. Najbardziej popularne są owoce sezonowe, takie jak maliny czy truskawki którymi w świeżej formie możemy cieszyć się przez krótki czas w roku. Dzięki liofilizacji stają się one dostępne przez cały rok. Proces ten przydatny jest również przy konserwowaniu owoców które bardzo źle znoszą tradycyjne suszenie. Dzięki liofilizacji możemy również sięgnąć po owoce i warzywa pochodzące nie z naszej strefy klimatycznej. Dzięki tej metodzie naturalnie zachowują właściwości odżywcze i smak oraz kolor. Dodatkowo nie zawierają konserwantów więc mamy pewność że jedząc owoce i warzywa liofilizowane spożywamy czyste produkty.

Owoce liofilizowane - truskawka

Truskawki liofilizowane

Czy owoce liofilizowane są zdrowe?

W procesie liofilizacji wszystkie pierwotne właściwości organoleptyczne produktów zostają zachowane. Owoce i warzywa mają pełną wartość odżywczą oraz biologiczną, między innymi enzymy, witaminy, aminokwasy oraz minerały. W trakcie konserwacji tą metodą zarówno witaminy, jak i składniki biologicznie czynne, nie ulegają degradacji. Produkty liofilizowane nie tracą wartości odżywczych i mogą być bardzo długo przechowywane przy zachowaniu odpowiednich warunków. Dodatkowo suszenie sublimacyjne pozbawia produkty wszelkich zanieczyszczeń mikrobiologicznych i usuwa rakotwórcze azotyny. Produkty takie zachowują kształt oraz strukturę komórkową, przez co możliwe jest ich ponowne uwodnienie. Dzięki odparowaniu wody produkty liofilizowane są bardzo lekkie co ułatwia ich przechowywanie i transportowanie.

Owoce liofilizowane gdzie kupić?

Liofilizowane produkty spożywcze wytwarzane są obecnie na szeroką skalę, w związku z tym są dostępne w większości sklepów. Produkty z tej kategorii można znaleźć również w naszym sklepie. Dostępne są one w różnej formie, batonów owocowych czy owocowo-warzywnych, liofilizowanych owoców w całości lub kawałkach, pakownych w małych paczkach lub pudrów. Ilość produktów liofilizowanych jest bardzo duża dzięki nim możemy w każdej chwili sięgnąć po zdrową i smaczną przekąskę.

Owoce liofilizowane - Banan

Banany Liofilizowane w słoiczku

Owoce liofilizowane do czego używać?

Owoce liofilizowane mogą się pojawiać w naszym menu bardzo często. Do śniadania gdy jemy nasze ulubione musli czy owsiankę dodanie kilku owoców nada im zupełnie nowy smak. Takie owoce to również idealny dodatek do jogurtów czy maślanki dzięki czemu mamy szybko przygotowany owocowy deser bez zbędnego cukru i konserwantów. Owoce liofilizowane w postaci batoników to również pyszna i zdrowa przekąska, szczególnie jesienią lub zimą gdy nie mamy już dostępu do świeżych owoców. Owoce w tej formie są również doskonałym dodatkiem do lodów, deserów a w formie pudrów sprawdzają się w dekoracji tortów i ciast.

 

Sprawdź koniecznie 

👉Dlaczego warto jeść owoce suszone?

👉 Laska wanilli, egzotyczna i aromatyczna przyprawa

👉Białko konopne – czym jest i jakie ma właściwości?

Komentarze do wpisu (0)
Menu Szukaj więcej więcej
    • Ekopaka.pl
    • Sklep internetowy ze zdrową żywnością

      Warszawska 162, 32-086 Węgrzce

      NIP: 5130281419

      REGON: 523313151

    • Tel.: 796 434 468
    • E-mail:biuro@ekopaka.pl
    • Zapisz się do newslettera

      Zapisz się do newslletera i odbierz 5% rabatu na pierwsze zakupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium