Proste, naturalne produkty spożywcze są najlepsze dla zdrowia. Czy wiesz, jak wiele korzystnych dla Twojego organizmu substancji kryje się w niepozornej, szarej łupince? Orzech włoski znany od dawna i chętnie wykorzystywany w kuchni ze względu na intensywny smak i aromat stanowi niezwykle wartościowe pożywienie. To prawdziwa kopalnia białek, tłuszczów omega 3 i 6, witamin i minerałów. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że pod względem składników odżywczych orzechy włoskie mogą konkurować z polecanymi przez dietetyków rybami. Pomimo wysokiej kaloryczności, warto włączyć je do codziennej diety, by cieszyć się zdrowiem i doskonałą formą.
Jedzenie orzechów włoskich a układ krążenia
Regularne spożywanie orzechów włoskich korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego. Obecna w nich L-arginina powoduje rozkurczanie naczyń krwionośnych, co obniża ciśnienie krwi i ułatwia jej przepływ. Dzięki zawartym w nasionach orzecha włoskiego kwasom tłuszczowym wielonienasyconym i fitosterolom zmniejsza się ryzyko powstawania zakrzepów i stanów zapalnych. Włączenie orzechów włoskich do codziennej diety obniża ryzyko ataku serca czy nagłego zatrzymania krążenia krwi. Przeciwzapalne flawonoidy i garbniki wspierają leczenie żylaków.
Orzechy na wysoki cholesterol
Obecny tryb życia sprzyja wielu chorobom i patologicznym zmianom w funkcjonowaniu organizmu. Jednym z efektów niewłaściwej diety i siedzącego trybu życia jest podwyższony poziom „złego” cholesterolu LDL. Jeżeli Twoje badania krwi wskazują na problem z cholesterolem, koniecznie sięgnij po orzechy włoskie. Obecny w nich kwas alfa-linolenowy (ALA) chroni przed wzrostem stężenia cholesterolu. Dodatkowo zawarty w tych zdrowych nasionach koenzym Q10 pomaga unieczynnić niekorzystną dla zdrowia frakcję LDL.
Orzechy młodości i długowieczności
W nasionach orzechów włoskich znajdziesz bogactwo tzw. witamin młodości, czyli E i K oraz koenzym Q10. Dodatkowo zawierają rzadko występujące w naturze silne przeciwutleniacze w postaci: juglonu, tellimagrandinu oraz moriny. Substancje te zaliczają się do garbników, barwników oraz flawonoidów charakterystycznych dla świata roślin i mają doskonały wpływ na ludzki organizm. Ich walory antyoksydacyjne pomagają zwalczyć wolne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia i degenerację łańcuchów DNA. Jedząc codziennie orzechy włoskie skutecznie przedłużysz młodość i witalność. Pod względem walorów przeciwutleniających orzechy włoskie znacząco wyróżniają się na tle innych produktów spożywczych. Dodatkowo znajdziesz w nich kwasy elagowy i fenolowy, które wykazują działanie przeciwnowotworowe.
W czasie odchudzania nie rezygnuj z orzechów włoskich
Wprawdzie orzech włoski zalicza się do kalorycznych przekąsek, jednak warto włączyć go do diety, nawet jeżeli zależy Ci na redukcji masy ciała. Już niewielka ilość tych chrupiących przysmaków wesprze Twoje zdrowie i kondycję dzięki bogactwu cennych składników odżywczych, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Orzechy włoskie mają niski indeks glikemiczny i z powodzeniem mogą zastąpić niezdrowe przekąski. Dzięki pozytywnemu wpływowi na mikroflorę jelit wesprą Twój metabolizm i ułatwią pozbywanie się nadmiarowych kilogramów.
Sprawny umysł dzięki orzechom włoskim
W orzechach włoskich znajdziesz sporo magnezu i fosforu, które mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Obecne w nich aminokwasy, kwasy tłuszczowe i wiele innych związków chemicznych przyczyniają się do zwiększenia sprawności i plastyczności mózgu. Jeżeli czeka Cię intensywny wysiłek umysłowy, żyjesz pod wpływem stresu i masz problemy z koncentracją, sięgnij po orzechy włoskie. Taka przekąska poprawi Ci nastrój, pomoże uspokoić napięcie nerwowe i zwiększyć zdolności intelektualne.