Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28
Blog wpisy
Dlaczego warto wybierać żywność z certyfikatem BIO?

Dziś bardziej niż kiedykolwiek wcześniej zwracamy uwagę na to, co jemy. I bardzo dobrze, ponieważ wychodzi nam to tylko na zdrowie! Jednak wciąż wiele osób wzbrania się przed wybieraniem żywności z certyfikatem BIO. Dziś odkłamiemy kilka mitów, wyjaśniając temat od podszewki. Udanej lektury!

Czy warto pić czystek? Właściwości, zastosowanie, działanie

Herbata z czystka jest jedną z najstarszych herbat na świecie. Pochodzi z regionów Morza Śródziemnego gdzie zyskała popularność dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym i przyjemnemu aromatowi. W 1999 roku przyznano jej miano Rośliny Roku, co potwierdza, jak bardzo ważna może być dla ludzkości.

Tak naprawdę czystek towarzyszy nam od wieków. Nasi przodkowie stosowali go, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowych, wyeliminować problemy z oddychaniem, ale też radzić sobie w przypadku infekcji wirusowych. To zioło nie zmieniło się po dziś dzień, dlatego i my możemy czerpać z jego właściwości. Niestety wielu z nas nie ma pojęcia, jak wiele korzyści niesie ze sobą picie czystka. Natura daje nam wiele darów, dlatego warto dowiedzieć się więcej o tej roślinie i sprawdzić jakie efekty możemy uzyskać!

Blog chmura tagów

Właściwości octu jabłkowego, czy wspomaga odchudzanie?

0
Właściwości octu jabłkowego, czy wspomaga odchudzanie?

Ocet jabłkowy to produkt naturalnej fermentacji octowej jabłek. Jego lecznicze działanie znane jest od wielu lat. Jedne z pierwszych źródeł o zastosowaniu octu opisują receptury Hipokratesa, który mieszaninę octu i miodu zalecał na choroby skórne, kaszel i różnego typu infekcje. Środek ten stosowany jest obecnie jako składnik diety odchudzającej czy naturalny lek na cukrzycę i nadciśnienie. Ocet jabłkowy jest również ważnym składnikiem codziennej diety, ponieważ jest źródłem kwasów organicznych, enzymów, pektyn, aminokwasów, bioflawonoidów, żywych kultur bakterii i drożdży. Zawiera także witaminy A, E, K, B1, B2 i B12, i pierwiastki: potasu, wapnia, magnezu, chloru, sodu, siarki, selenu, miedzi, fluoru i krzemu. Wszystkie te właściwości sprawiają, że powinien pojawiać się w naszej codziennej diecie. Dojrzały ocet jest mętny, zawiera matkę octową, czyli żywe kolonie bakteryjne, a także wciąż żywe drożdże, dzięki którym zachowuje cały czas wysoką aktywność mikrobiologiczną. Dlatego tak ważna jest jakość używanego octu jabłkowego. Naturalny ocet „pracuje” również po zabutelkowaniu, ponieważ nie jest poddawany pasteryzacji.

Ocet jabłkowy jak stosować?

Ocet jabłkowego z naturalnej fermentacji, dzięki swojemu bogatemu składowi, może mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Dlatego zaleca się, aby był obecny w diecie, w formie dodatku do potraw czy przyprawy. Część stosujących ten specyfik zachwala również jego właściwości wspomagające odchudzanie. Najczęściej w różnych publikacjach zaleca się stosowanie 1 łyżki octu jabłkowego na szklankę wody i wypijanie w ten sposób przyrządzonego napoju 3 razy dziennie przed głównymi posiłkami. Dłuższe stosowanie ma mieć wpływ na wzmocnienie odporności, poprawę pracy przewodu pokarmowego i normalizację parametrów biochemicznych organizmu. Warto pamiętać, że nadmiernie kwaśne produkty mogą powodować degradację szkliwa zębów. Jeżeli spożywanie octu jabłkowego powoduje dyskomfort, należy w pierwszej kolejności zmniejszyć proporcje octu do wody, a jeśli to nie pomaga – należy przerwać jego stosowanie. 

Ocet jabłkowy niefiltrowany alce nero

Ocet jabłkowy niefiltrowany 

Jak zrobić ocet jabłkowy w domu?

Ocet jabłkowy tradycyjnie był stosowany i jako produkt spożywczy, i jako składnik okładów leczniczych. Zewnętrznie ocet jabłkowy może być stosowany jako środek, który przyspiesza gojenie skaleczeń, wspomagają leczenie grzybic lub stanów zapalnych skóry. Z octu jabłkowego przyrządzać można płukanki i okłady do stosowania zewnętrznego. Jest on również wartościowym dodatkiem do diety. Witaminy i minerały w nim zawarte wpływają korzystnie na odporność, poprawiają kondycję paznokci i włosów, a także wspomagają pamięć. Dzięki zawartości pektyn ocet jabłkowy ma działanie oczyszczające, wypłukuje złogi nie strawionych resztek jedzenia z jelit. Wybierając najlepszy ocet jabłkowy w sklepie, warto zwrócić uwagę na to, by był on lekko mętny i zamknięty w szklanej butelce, najlepiej ciemnej. Dobrze wybrać ocet niefiltrowany, naturalny i niepasteryzowany. Ocet jabłkowy można również przyrządzić samodzielnie w domu.

Aby ro zrobić, należy kupić niepryskane jabłka, najlepiej z hodowli ekologicznej. Na skórce takich jabłek znajdują się dobre bakterie biorące udział w fermentacji i do niej niezbędne. Przygotowujemy kilogram owoców i duży słoik. Jabłka należy umyć, wyciąć gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, a następnie taką umieścić w czystym słoju. Kolejny krok to zalanie jabłek przegotowaną, słodką i chłodną wodą. Na 1 litr wody należy dodać 4 łyżki cukru. Słoja nie można zakręcać: trzeba przykryć go kawałkiem ręcznika papierowego lub bawełnianej tkaniny. Należy go odstawić w spokojne i ciepłe miejsce. Ocet jabłkowy jest gotowy do spożycia po około miesiącu od nastawienia. Najlepiej poczekać do momentu, gdy zniknie tworząca się na powierzchni cieczy piana. 

Domowy ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy czy wspomaga odchudzanie?

Ocet jabłkowy pobudza produkcję enzymów trawiennych, regulując tym samym proces trawienia. Zmniejsza również wchłanianie tłuszczów i z tego względu jego stosowanie polecane jest w czasie stosowania diet odchudzających. Oczywiście samo picie wody z octem jabłkowym nie sprawi że będziemy chudli, ale wypicie wody z octem przed posiłkiem lub zjedzenie posiłku z dodatkiem tego składnia sprawi, że szybciej odczujemy sytość. W połączeniu z ujemnym bilansem energetycznym, który jest warunkiem każdej diety, stosowanie octu jabłkowego może wspomóc nasze starania. Pektyny, które naturalnie występują w occie jabłkowym, przyczyniają się do zwiększenia objętość treści pokarmowej, co daje uczucie sytości i dodatkowo opóźnia tempo opróżniania żołądka. Polioligosacharydy i oligosacharydy stanowią frakcję błonnika rozpuszczalnego w kwaśnym środowisku i mają działanie żelujące, dzięki temu zachowana jest regularność wypróżnień. Zahamowanie łaknienia, ograniczenie uczucia głodu i poprawa procesów trawiennych, są przesłankami ku temu, żeby stwierdzić, że ocet jabłkowy wspiera odchudzanie.  Dodatkową korzyścią uwzględnienia octu w jadłospisie jest jego działanie obniżające poziom cholesterolu i cukru we krwi. Podsumowując wszystkie wcześniejsze informacje można stwierdzić, że picie octu jabłkowego, jeżeli nie mamy chorego żołądka i nie cierpimy na dolegliwości ze strony przełyku lub ran w buzi lub gardle jest korzystne dla naszego zdrowia.   

 

Sprawdź koniecznie 

👉Co to jest matcha?

👉Flexitarianizm – co to jest?

👉Masło orzechowe - czy wiesz o nim wszystko?

      

Komentarze do wpisu (0)
Menu Szukaj więcej więcej
    • Ekopaka.pl
    • Sklep internetowy ze zdrową żywnością

      Warszawska 162, 32-086 Węgrzce

      NIP: 5130281419

      REGON: 523313151

    • Tel.: 796 434 468
    • E-mail:biuro@ekopaka.pl
    • Zapisz się do newslettera

      Zapisz się do newslletera i odbierz 5% rabatu na pierwsze zakupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium