Ocet jabłkowy to produkt naturalnej fermentacji octowej jabłek. Jego lecznicze działanie znane jest od wielu lat. Jedne z pierwszych źródeł o zastosowaniu octu opisują receptury Hipokratesa, który mieszaninę octu i miodu zalecał na choroby skórne, kaszel i różnego typu infekcje. Środek ten stosowany jest obecnie jako składnik diety odchudzającej czy naturalny lek na cukrzycę i nadciśnienie. Ocet jabłkowy jest również ważnym składnikiem codziennej diety, ponieważ jest źródłem kwasów organicznych, enzymów, pektyn, aminokwasów, bioflawonoidów, żywych kultur bakterii i drożdży. Zawiera także witaminy A, E, K, B1, B2 i B12, i pierwiastki: potasu, wapnia, magnezu, chloru, sodu, siarki, selenu, miedzi, fluoru i krzemu. Wszystkie te właściwości sprawiają, że powinien pojawiać się w naszej codziennej diecie. Dojrzały ocet jest mętny, zawiera matkę octową, czyli żywe kolonie bakteryjne, a także wciąż żywe drożdże, dzięki którym zachowuje cały czas wysoką aktywność mikrobiologiczną. Dlatego tak ważna jest jakość używanego octu jabłkowego. Naturalny ocet „pracuje” również po zabutelkowaniu, ponieważ nie jest poddawany pasteryzacji.
Ocet jabłkowy jak stosować?
Ocet jabłkowego z naturalnej fermentacji, dzięki swojemu bogatemu składowi, może mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Dlatego zaleca się, aby był obecny w diecie, w formie dodatku do potraw czy przyprawy. Część stosujących ten specyfik zachwala również jego właściwości wspomagające odchudzanie. Najczęściej w różnych publikacjach zaleca się stosowanie 1 łyżki octu jabłkowego na szklankę wody i wypijanie w ten sposób przyrządzonego napoju 3 razy dziennie przed głównymi posiłkami. Dłuższe stosowanie ma mieć wpływ na wzmocnienie odporności, poprawę pracy przewodu pokarmowego i normalizację parametrów biochemicznych organizmu. Warto pamiętać, że nadmiernie kwaśne produkty mogą powodować degradację szkliwa zębów. Jeżeli spożywanie octu jabłkowego powoduje dyskomfort, należy w pierwszej kolejności zmniejszyć proporcje octu do wody, a jeśli to nie pomaga – należy przerwać jego stosowanie.
Jak zrobić ocet jabłkowy w domu?
Ocet jabłkowy tradycyjnie był stosowany i jako produkt spożywczy, i jako składnik okładów leczniczych. Zewnętrznie ocet jabłkowy może być stosowany jako środek, który przyspiesza gojenie skaleczeń, wspomagają leczenie grzybic lub stanów zapalnych skóry. Z octu jabłkowego przyrządzać można płukanki i okłady do stosowania zewnętrznego. Jest on również wartościowym dodatkiem do diety. Witaminy i minerały w nim zawarte wpływają korzystnie na odporność, poprawiają kondycję paznokci i włosów, a także wspomagają pamięć. Dzięki zawartości pektyn ocet jabłkowy ma działanie oczyszczające, wypłukuje złogi nie strawionych resztek jedzenia z jelit. Wybierając najlepszy ocet jabłkowy w sklepie, warto zwrócić uwagę na to, by był on lekko mętny i zamknięty w szklanej butelce, najlepiej ciemnej. Dobrze wybrać ocet niefiltrowany, naturalny i niepasteryzowany. Ocet jabłkowy można również przyrządzić samodzielnie w domu.
Aby ro zrobić, należy kupić niepryskane jabłka, najlepiej z hodowli ekologicznej. Na skórce takich jabłek znajdują się dobre bakterie biorące udział w fermentacji i do niej niezbędne. Przygotowujemy kilogram owoców i duży słoik. Jabłka należy umyć, wyciąć gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, a następnie taką umieścić w czystym słoju. Kolejny krok to zalanie jabłek przegotowaną, słodką i chłodną wodą. Na 1 litr wody należy dodać 4 łyżki cukru. Słoja nie można zakręcać: trzeba przykryć go kawałkiem ręcznika papierowego lub bawełnianej tkaniny. Należy go odstawić w spokojne i ciepłe miejsce. Ocet jabłkowy jest gotowy do spożycia po około miesiącu od nastawienia. Najlepiej poczekać do momentu, gdy zniknie tworząca się na powierzchni cieczy piana.
Domowy ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy czy wspomaga odchudzanie?
Ocet jabłkowy pobudza produkcję enzymów trawiennych, regulując tym samym proces trawienia. Zmniejsza również wchłanianie tłuszczów i z tego względu jego stosowanie polecane jest w czasie stosowania diet odchudzających. Oczywiście samo picie wody z octem jabłkowym nie sprawi że będziemy chudli, ale wypicie wody z octem przed posiłkiem lub zjedzenie posiłku z dodatkiem tego składnia sprawi, że szybciej odczujemy sytość. W połączeniu z ujemnym bilansem energetycznym, który jest warunkiem każdej diety, stosowanie octu jabłkowego może wspomóc nasze starania. Pektyny, które naturalnie występują w occie jabłkowym, przyczyniają się do zwiększenia objętość treści pokarmowej, co daje uczucie sytości i dodatkowo opóźnia tempo opróżniania żołądka. Polioligosacharydy i oligosacharydy stanowią frakcję błonnika rozpuszczalnego w kwaśnym środowisku i mają działanie żelujące, dzięki temu zachowana jest regularność wypróżnień. Zahamowanie łaknienia, ograniczenie uczucia głodu i poprawa procesów trawiennych, są przesłankami ku temu, żeby stwierdzić, że ocet jabłkowy wspiera odchudzanie. Dodatkową korzyścią uwzględnienia octu w jadłospisie jest jego działanie obniżające poziom cholesterolu i cukru we krwi. Podsumowując wszystkie wcześniejsze informacje można stwierdzić, że picie octu jabłkowego, jeżeli nie mamy chorego żołądka i nie cierpimy na dolegliwości ze strony przełyku lub ran w buzi lub gardle jest korzystne dla naszego zdrowia.
Sprawdź koniecznie
👉Masło orzechowe - czy wiesz o nim wszystko?