Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Blog wpisy
Dlaczego warto wybierać żywność z certyfikatem BIO?

Dziś bardziej niż kiedykolwiek wcześniej zwracamy uwagę na to, co jemy. I bardzo dobrze, ponieważ wychodzi nam to tylko na zdrowie! Jednak wciąż wiele osób wzbrania się przed wybieraniem żywności z certyfikatem BIO. Dziś odkłamiemy kilka mitów, wyjaśniając temat od podszewki. Udanej lektury!

Czy warto pić czystek? Właściwości, zastosowanie, działanie

Herbata z czystka jest jedną z najstarszych herbat na świecie. Pochodzi z regionów Morza Śródziemnego gdzie zyskała popularność dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym i przyjemnemu aromatowi. W 1999 roku przyznano jej miano Rośliny Roku, co potwierdza, jak bardzo ważna może być dla ludzkości.

Tak naprawdę czystek towarzyszy nam od wieków. Nasi przodkowie stosowali go, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowych, wyeliminować problemy z oddychaniem, ale też radzić sobie w przypadku infekcji wirusowych. To zioło nie zmieniło się po dziś dzień, dlatego i my możemy czerpać z jego właściwości. Niestety wielu z nas nie ma pojęcia, jak wiele korzyści niesie ze sobą picie czystka. Natura daje nam wiele darów, dlatego warto dowiedzieć się więcej o tej roślinie i sprawdzić jakie efekty możemy uzyskać!

Blog chmura tagów

Zdrowa Wielkanoc. Wiosenne Eko przysmaki.

0
Zdrowa Wielkanoc. Wiosenne Eko przysmaki.

Wielkanoc po czasie postu bogata była w słodkie, tłuste i mięsne potrawy. Coraz częściej jednak szukamy zdrowych zastępników i zamienników ciężkich i tuczących potraw. Niezależnie czy szukamy zdrowszych wersji potraw bo dbamy zdrowie, linię czy po prostu nie jemy mięsa z odrobiną wyobraźni możemy odkryć tradycyjne przepisy na nowo. W Wielkanocnym menu, w zależności od regionu można znaleźć: żurek z białą kiełbasą, barszcz biały i wszelkiego rodzaju faszerowane jaja. Wybierając różne zdrowe farsze ze szpinaku, soczewica czy warzyw możemy szybko stworzyć pyszne lekkie dania. Gdy na stoły trafiają pasztety z mięsa pieczone mięsa i wędliny domowej roboty, my możemy zachwycić naszych gości warzywnym pasztetem lub wegetariańską tartą. Również klasyczny sernik możemy zamienić na pyszny tofurnik lub paschę z migdałów. 

 

Zdrowa kuchnia na wielkanocnym stole

Gdy na naszym stole nie może zabraknąć żuru. Możemy ugotować go na domowym zakwasie z białej mąki gryczanej, który bez trudu przygotujemy przed świętami. Jeżeli zamiast śmietany dodamy do niego lekkiego jogurtu uzyskamy lekką, bezglutenową zupę o wyśmienitym smaku. Gotując zdrowe potrawy wielkanocne nie zapominajmy o chrzanie i ćwikle, której nie może zabraknąć w świątecznej kuchni. Chrzan poprawia trawienie i poprawia smak wielu potraw. W klasycznych potrawach wybierając chudsze zamienniki. Przygotowując białe mięso zamiast czerwonego i korzystając z maki pełnoziarnistej możemy sami stworzyć zdrową i smaczną Wielkanoc. Wprowadźmy na  nasz stół więcej warzyw, mniej mięs i wędlin. Jeżeli zastąpimy do tego biały cukier zdrowym zamiennikiem, a ciężkie słodycze owocami. Mamy gotowy przepis na wielkanocne potrawy w nowej odsłonie.

Pascha z migdałów

Pascha wielkanocna z migdałów.

Święta wielkanocne w zdrowej odsłonie

Na świątecznym stole mogą również pojawić się wegańskie i wegetariańskie potrawy świąteczne. Ugotowane jajka to produkt praktycznie najważniejszy w czasie wiosennych świąt jednak dla wielu osób jest to produkt z którego nie jedzą. Właśnie dla wegan i wegetarian można przygotować pyszne i zdrowe świąteczne potrawy. W pierwszej kolejności możemy zrobić pastę jajeczną bez jajek, wystarczy do tego tofu, kala namak (czyli czarna sól, sól jajeczna) i kurkuma. wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z dodatkiem szczypiorku jest jeszcze lepsza. 

Słonecznik

Słonecznik łuskany BIO 1kg

Dodatkiem może być smaczny majonez ze słonecznika. Na koniec można podać chałkę lub babę bez jajek upieczoną z dodatkiem musu dyniowego, czyli ugotowanego lub upieczonego, a następnie zmiksowanego miąższu z dyni. Można ją upiec na bazie mąki bezglutenowej lub zwykłej. Wszystkie tego typu potrawy sprawią, że Twoja Wielkanoc może być zdrowa i smaczna.

 

Sprawdź koniecznie 

👉Cukier trzcinowy, a biały. Który wybrać?

👉Olej kokosowy rafinowany i nierafinowany.

👉Zdrowe przepisy - Święta Bożego Narodzenia w nowej odsłonie

Komentarze do wpisu (0)
Menu Szukaj więcej więcej
    • Ekopaka.pl
    • Sklep internetowy ze zdrową żywnością

      Warszawska 162, 32-086 Węgrzce

      NIP: 5130281419

      REGON: 523313151

    • Tel.: 796 434 468
    • E-mail:biuro@ekopaka.pl
    • Zapisz się do newslettera

      Zapisz się do newslletera i odbierz 5% rabatu na pierwsze zakupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium