
Wielkanoc po czasie postu bogata była w słodkie, tłuste i mięsne potrawy. Coraz częściej jednak szukamy zdrowych zastępników i zamienników ciężkich i tuczących potraw. Niezależnie czy szukamy zdrowszych wersji potraw bo dbamy zdrowie, linię czy po prostu nie jemy mięsa z odrobiną wyobraźni możemy odkryć tradycyjne przepisy na nowo. W Wielkanocnym menu, w zależności od regionu można znaleźć: żurek z białą kiełbasą, barszcz biały i wszelkiego rodzaju faszerowane jaja. Wybierając różne zdrowe farsze ze szpinaku, soczewica czy warzyw możemy szybko stworzyć pyszne lekkie dania. Gdy na stoły trafiają pasztety z mięsa pieczone mięsa i wędliny domowej roboty, my możemy zachwycić naszych gości warzywnym pasztetem lub wegetariańską tartą. Również klasyczny sernik możemy zamienić na pyszny tofurnik lub paschę z migdałów.
Zdrowa kuchnia na wielkanocnym stole
Gdy na naszym stole nie może zabraknąć żuru. Możemy ugotować go na domowym zakwasie z białej mąki gryczanej, który bez trudu przygotujemy przed świętami. Jeżeli zamiast śmietany dodamy do niego lekkiego jogurtu uzyskamy lekką, bezglutenową zupę o wyśmienitym smaku. Gotując zdrowe potrawy wielkanocne nie zapominajmy o chrzanie i ćwikle, której nie może zabraknąć w świątecznej kuchni. Chrzan poprawia trawienie i poprawia smak wielu potraw. W klasycznych potrawach wybierając chudsze zamienniki. Przygotowując białe mięso zamiast czerwonego i korzystając z maki pełnoziarnistej możemy sami stworzyć zdrową i smaczną Wielkanoc. Wprowadźmy na nasz stół więcej warzyw, mniej mięs i wędlin. Jeżeli zastąpimy do tego biały cukier zdrowym zamiennikiem, a ciężkie słodycze owocami. Mamy gotowy przepis na wielkanocne potrawy w nowej odsłonie.
Pascha wielkanocna z migdałów.
Święta wielkanocne w zdrowej odsłonie
Na świątecznym stole mogą również pojawić się wegańskie i wegetariańskie potrawy świąteczne. Ugotowane jajka to produkt praktycznie najważniejszy w czasie wiosennych świąt jednak dla wielu osób jest to produkt z którego nie jedzą. Właśnie dla wegan i wegetarian można przygotować pyszne i zdrowe świąteczne potrawy. W pierwszej kolejności możemy zrobić pastę jajeczną bez jajek, wystarczy do tego tofu, kala namak (czyli czarna sól, sól jajeczna) i kurkuma. wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z dodatkiem szczypiorku jest jeszcze lepsza.
Dodatkiem może być smaczny majonez ze słonecznika. Na koniec można podać chałkę lub babę bez jajek upieczoną z dodatkiem musu dyniowego, czyli ugotowanego lub upieczonego, a następnie zmiksowanego miąższu z dyni. Można ją upiec na bazie mąki bezglutenowej lub zwykłej. Wszystkie tego typu potrawy sprawią, że Twoja Wielkanoc może być zdrowa i smaczna.
Sprawdź koniecznie
👉Cukier trzcinowy, a biały. Który wybrać?
👉Olej kokosowy rafinowany i nierafinowany.
👉Zdrowe przepisy - Święta Bożego Narodzenia w nowej odsłonie