
Nadmiar cukru w diecie uważany jest za czynnik ryzyka wielu chorób. Dostarczany do organizmu z zbyt dużej ilości prowadzi do próchnicy, nadciśnienia i poważnych chorób układu krążenia. Stanowi też główną przyczynę problemów z nadwagą i otyłością. Ukryty w słodzonych napojach, przetworzonej żywności i dodawany do kupowanych na co dzień produktów znacząco podnosi kaloryczność spożywanych na co dzień rzeczy. Cukry ukryte w tych produktach dostarczają organizmowi jedynie pustych kalorii, nie mają bowiem żadnych wartości odżywczych. Dlatego tak ważne jest ograniczenie spożywania cukru prostego w naszej diecie. Nie musi to od razu oznaczać życia bez ukochanych słodkości. Wybór zdrowszych i lepiej przyswajalnych zastępników białego cukru, pozwoli nam cieszyć się wspaniałym słodkim smakiem bez obawy o nasze zdrowie.
Syrop daktylowy
Syrop z daktyli pozyskiwany jest ze świeżych owoców palmy daktylowej. Ma ciemną barwę i intensywny, słodki smak. Syrop daktylowy to źródło nie tylko witamin, lecz także korzystne składniki mineralne. Zawarty w nim potas wspiera układ krążenia, zaś magnez i wapń czuwają nad prawidłową pracą mięśni. Z kolei przeciwutleniacze, w postaci witaminy A, C i E, obniżają stres oksydacyjny, zapobiegając tym samym otyłości. Zawarte w syropie witaminy z grupy B regulują zaś przemianę materii i działają kojąco na układ nerwowy. Niestety nie zawiera on w swoim składzie błonnika, więc cukry z syropu daktylowego szybciej absorbowane są do krwi. Ze względu na dużą ilość fruktozy i sacharozy nie należy spożywać go w dużych ilościach. Jest to jednak zdrowsza i lepsza słodycz niż tradycyjny cukier biały. Może być smacznym dodatkiem do jogurtu, musli czy gofrów.
Syrop z agawy
Syrop z agawy jest środkiem słodzącym produkowanym głównie z kaktusa z rodzaju Agave tequilana oraz Agave salmiana. W smaku przypomina delikatny miód lub syrop klonowy. Zawarta w syropie z agawy fruktoza to cukier prosty, który jest przyswajany przez organizm dużo wolniej niż powszechnie stosowana sacharoza lub glukoza. Agawa zawiera także spore ilości inuliny, który jest naturalnym probiotykiem. Powoduje ona wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Zapobiega również zaparciom i redukuje toksyczne metabolity. Syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny, aż czterokrotnie niższy indeks glikemiczny niż miód. W odróżnieniu od tradycyjnego cukru, jest on również źródłem błonnika, który przyspiesza przemianę materii.
Zdrowy zamiennik cukru
Zamiana białego, przetworzonego cukru ma sporo korzyści. Nie rezygnując ze smacznych potraw dostarczamy do organizmu mniej kalorii. Zdrowe ciastka, lżejsze ciasta i inne desery będą lżejsze i przede wszystkim zdrowsze, jeśli cukier zastąpimy jednym ze zdrowych zamienników cukru. Nawet na diecie redukcyjnej, nie musimy całkowicie rezygnować ze słodyczy. Wystarczy, że uwzględnimy je w swoim dziennym zapotrzebowaniu energetycznym i sięgniemy po te zdrowsze i bardziej naturalne. Do wyboru oprócz syropu daktylowego, syropu z agawy mamy jeszcze syrop klonowy, cukier brzozowy, cukier kokosowy czy suszone owoce. Zdrowe zamienniki cukru to doskonały pomysł na słodycz, która nie szkodzi.
Sprawdź koniecznie