Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Blog wpisy
Dlaczego warto wybierać żywność z certyfikatem BIO?

Dziś bardziej niż kiedykolwiek wcześniej zwracamy uwagę na to, co jemy. I bardzo dobrze, ponieważ wychodzi nam to tylko na zdrowie! Jednak wciąż wiele osób wzbrania się przed wybieraniem żywności z certyfikatem BIO. Dziś odkłamiemy kilka mitów, wyjaśniając temat od podszewki. Udanej lektury!

Czy warto pić czystek? Właściwości, zastosowanie, działanie

Herbata z czystka jest jedną z najstarszych herbat na świecie. Pochodzi z regionów Morza Śródziemnego gdzie zyskała popularność dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym i przyjemnemu aromatowi. W 1999 roku przyznano jej miano Rośliny Roku, co potwierdza, jak bardzo ważna może być dla ludzkości.

Tak naprawdę czystek towarzyszy nam od wieków. Nasi przodkowie stosowali go, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowych, wyeliminować problemy z oddychaniem, ale też radzić sobie w przypadku infekcji wirusowych. To zioło nie zmieniło się po dziś dzień, dlatego i my możemy czerpać z jego właściwości. Niestety wielu z nas nie ma pojęcia, jak wiele korzyści niesie ze sobą picie czystka. Natura daje nam wiele darów, dlatego warto dowiedzieć się więcej o tej roślinie i sprawdzić jakie efekty możemy uzyskać!

Blog chmura tagów

Zdrowy i smaczny zamiennik cukru. Syrop z agawy i daktylowy.

0
Zdrowy i smaczny zamiennik cukru. Syrop z agawy i syrop daktylowy.

Nadmiar cukru w diecie uważany jest za czynnik ryzyka wielu chorób. Dostarczany do organizmu z zbyt dużej ilości prowadzi do próchnicy, nadciśnienia i poważnych  chorób układu krążenia. Stanowi też główną przyczynę problemów z nadwagą i otyłością. Ukryty w słodzonych napojach, przetworzonej żywności i dodawany do kupowanych na co dzień produktów znacząco podnosi kaloryczność spożywanych na co dzień rzeczy. Cukry ukryte w tych produktach dostarczają organizmowi jedynie pustych kalorii, nie mają bowiem żadnych wartości odżywczych. Dlatego tak ważne jest ograniczenie spożywania cukru prostego w naszej diecie. Nie musi to od razu oznaczać życia bez ukochanych słodkości. Wybór zdrowszych i lepiej przyswajalnych zastępników białego cukru, pozwoli nam cieszyć się wspaniałym słodkim smakiem bez obawy o nasze zdrowie. 

Syrop daktylowy 

Syrop z daktyli pozyskiwany jest ze świeżych owoców palmy daktylowej. Ma ciemną barwę i intensywny, słodki smak. Syrop daktylowy to źródło nie tylko witamin, lecz także korzystne składniki mineralne. Zawarty w nim potas wspiera układ krążenia, zaś magnez i wapń czuwają nad prawidłową pracą mięśni. Z kolei przeciwutleniacze, w postaci witaminy A, C i E, obniżają stres oksydacyjny, zapobiegając tym samym otyłości. Zawarte w syropie witaminy z grupy B regulują zaś przemianę materii i działają kojąco na układ nerwowy. Niestety nie zawiera on w swoim składzie błonnika, więc cukry z syropu daktylowego szybciej absorbowane są do krwi. Ze względu na dużą ilość fruktozy i sacharozy nie należy spożywać go w dużych ilościach. Jest to jednak zdrowsza i lepsza słodycz niż tradycyjny cukier biały. Może być smacznym dodatkiem do jogurtu, musli czy gofrów. 

Syrop daktylowy

Syrop daktylowy 

Syrop z agawy

Syrop z agawy jest środkiem słodzącym produkowanym głównie z kaktusa z rodzaju Agave tequilana oraz Agave salmiana. W smaku przypomina delikatny miód lub syrop klonowy. Zawarta w syropie z agawy fruktoza to cukier prosty, który jest przyswajany przez organizm dużo wolniej niż powszechnie stosowana sacharoza lub glukoza. Agawa zawiera także spore ilości inuliny, który jest naturalnym probiotykiem. Powoduje ona wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Zapobiega również zaparciom i redukuje toksyczne metabolity. Syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny, aż czterokrotnie niższy indeks glikemiczny niż miód. W odróżnieniu od tradycyjnego cukru, jest on również źródłem błonnika, który przyspiesza przemianę materii.

Syrop z agawy

Bio Syrop z Agawy

Zdrowy zamiennik cukru 

Zamiana białego, przetworzonego cukru ma sporo korzyści. Nie rezygnując ze smacznych potraw dostarczamy do organizmu mniej kalorii. Zdrowe ciastka, lżejsze ciasta i inne desery będą lżejsze i przede wszystkim zdrowsze, jeśli cukier zastąpimy jednym ze zdrowych zamienników cukru. Nawet na diecie redukcyjnej, nie musimy całkowicie rezygnować ze słodyczy. Wystarczy, że uwzględnimy je w swoim dziennym zapotrzebowaniu energetycznym i sięgniemy po te zdrowsze i bardziej naturalne. Do wyboru oprócz syropu daktylowego, syropu z agawy mamy jeszcze syrop klonowy, cukier brzozowy, cukier kokosowy czy suszone owoce. Zdrowe zamienniki cukru to doskonały pomysł na słodycz, która nie szkodzi.

 

Sprawdź koniecznie 

👉Dieta keto jak zacząć?

👉Ocet jabłkowy czy wspomaga odchudzanie?

👉Właściwości lecznicze nasion czarnuszki.

Komentarze do wpisu (0)
Menu Szukaj więcej więcej
    • Ekopaka.pl
    • Sklep internetowy ze zdrową żywnością

      Warszawska 162, 32-086 Węgrzce

      NIP: 5130281419

      REGON: 523313151

    • Tel.: 796 434 468
    • E-mail:biuro@ekopaka.pl
    • Zapisz się do newslettera

      Zapisz się do newslletera i odbierz 5% rabatu na pierwsze zakupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium