Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Blog wpisy
Dlaczego warto wybierać żywność z certyfikatem BIO?

Dziś bardziej niż kiedykolwiek wcześniej zwracamy uwagę na to, co jemy. I bardzo dobrze, ponieważ wychodzi nam to tylko na zdrowie! Jednak wciąż wiele osób wzbrania się przed wybieraniem żywności z certyfikatem BIO. Dziś odkłamiemy kilka mitów, wyjaśniając temat od podszewki. Udanej lektury!

Czy warto pić czystek? Właściwości, zastosowanie, działanie

Herbata z czystka jest jedną z najstarszych herbat na świecie. Pochodzi z regionów Morza Śródziemnego gdzie zyskała popularność dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym i przyjemnemu aromatowi. W 1999 roku przyznano jej miano Rośliny Roku, co potwierdza, jak bardzo ważna może być dla ludzkości.

Tak naprawdę czystek towarzyszy nam od wieków. Nasi przodkowie stosowali go, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowych, wyeliminować problemy z oddychaniem, ale też radzić sobie w przypadku infekcji wirusowych. To zioło nie zmieniło się po dziś dzień, dlatego i my możemy czerpać z jego właściwości. Niestety wielu z nas nie ma pojęcia, jak wiele korzyści niesie ze sobą picie czystka. Natura daje nam wiele darów, dlatego warto dowiedzieć się więcej o tej roślinie i sprawdzić jakie efekty możemy uzyskać!

Blog chmura tagów

Zdrowe przekąski - przepisy

0
Zdrowe przekąski - przepisy

Są takie dni w których chętniej sięgamy po słodycze i łakocie które oprócz cukru nie zawierają właściwie żadnych wartości odżywczych. Są jednak słodycze które mogą być pyszne i zdrowe. Przedstawiamy naszą propozycje i szybkie przepisy na smaczna i pożywną przekąskę. Przepisy można modyfikować w zależności od tego co kryje się w naszych szafkach.

 

 

 

 


Kulki mocy

Kulki mocy mogą zawierać bakalie, orzechy i nasiona. Jak sama nazwa wskazuje nie tylko zaspokoją one ochotę na słodkie ale również dodadzą energii.

Składniki na 12 kulek:

- 150 gram suszonych owoców np. Daktyli bez pestek, śliwki suszone, rodzynki, żurawina suszona, morele suszone naturalnie
- 75 gram dowolnych orzechów np. Pekan, brazylijskie, migdały, laskowe, nerkowce, ziemne
- 15 gram nasion np. Pestek dyni, nasion chia, siemię lniane, słonecznik, wiórki kokosowe

Opcjonalnie:

- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

Przygotowanie:

Wszystkie produkty zblendować na prawie gładką masę (mogą zostać kawałki). Z powstałej masy uformować kulki (można je obtoczyć dodatkowo w kakao bądź wiórkach kokosowych), wyłożyć na talerz. Schłodzić około 2 godziny w lodowce.

Takie kulki można następnie przechowywać w lodówce aż do tygodnia.

 

Owsiane batoniki

Pyszna i pożywna przekąska którą można ze sobą zabrać do pracy, w podróż i na piknik. Smakują idealnie z jogurtem, mlekiem roślinnym lub same.

Składniki na kilkanaście sztuk:

- 100 gram płatków owsianych pełnoziarnistych

- 100 gram rozgniecionego banana (około 2 średnie sztuki)

- 100 gram orzechów i ziaren np. migdały, orzechy nerkowca, orzechy ziemne, orzechy pekan, słonecznik, pestki dyni, nasiona chia

- 75 gram bakalii np. suszonej żurawiny, rodzynek lub posiekanych suszonych owoców moreli, daktyli

- 2 łyżki syropu klonowego, syrop z daktyli lub syrop z agawy

- 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego mielonego

- 1 łyżeczka imbiru mielonego

- ½ łyżeczki wanilii w proszku lub odrobina ekstraktu waniliowego

- szczypta soli

Przygotowanie:

Płatki owsiane oraz orzechy rozdrobnić( nie na pył). Płatki można w blenderze (chyba ze są drobne) a orzechy można pokroić.

Do puree z banana dodać przyprawy oraz wybrany syrop.

Pokrojone bakalie, orzechy i banana wymieszać a następnie odstawić na kilka minut a w między czasie rozgrzać piekarnik na 180 stopni.

Gotową masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłożyć równomiernie na około 0,5 cm ładnie wykańczając przy bokach. Wsadzić do piekarnika.

Piec do zarumienienia około 20-25 min

Po upieczeniu lekko ostudzić, przewrócić na druga stronę i pokroić na batony.

Dodatkowo po pokrojeniu można je wsadzić do piekarnika z funkcja grila na 2 min aby batony były bardziej chrupiące.

Przechowywać w pojemniku, najlepiej przykrytym cienka ściereczka lub w lodowce do tygodnia czasu.


Daktylowe praliny


Ten przepis to idealny zamiennik czekoladowych pralin. Szybki i prosty a co najważniejsze sycący i smaczny.

Składniki:

- kilka sztuk daktyli suszonych (najlepsze daktyle naturalne która są większe)
- masło orzechowe (arachidowe, z nerkowców lub migdałów)
- gorzka czekolada

Opcjonalnie:

Dodatki: orzechy włoskie, orzechy pekan, nasiona chia, orzechy nerkowca, biała czekolada

Przygotowanie:

Daktyle namoczyć przez 10 min w cieplej wodzie a następnie je osuszyć i przekroić wzdłuż.

Daktyle nadziewać wybranym masłem orzechowym a następnie oprószyć starta gorzką czekoladą i innymi dodatkami.

Najlepiej smakują lekko schłodzone.


Mamy nadzieje ze nasze przekąski przypadną Ci do gustu. Koniecznie oznacz nas na zdjęciu jeśli tylko przepis będzie Ci smakował.

Komentarze do wpisu (0)
Menu Szukaj więcej więcej
    • Ekopaka.pl
    • Sklep internetowy ze zdrową żywnością

      Warszawska 162, 32-086 Węgrzce

      NIP: 5130281419

      REGON: 523313151

    • Tel.: 796 434 468
    • E-mail:biuro@ekopaka.pl
    • Zapisz się do newslettera

      Zapisz się do newslletera i odbierz 5% rabatu na pierwsze zakupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium