Są takie dni w których chętniej sięgamy po słodycze i łakocie które oprócz cukru nie zawierają właściwie żadnych wartości odżywczych. Są jednak słodycze które mogą być pyszne i zdrowe. Przedstawiamy naszą propozycje i szybkie przepisy na smaczna i pożywną przekąskę. Przepisy można modyfikować w zależności od tego co kryje się w naszych szafkach.
Kulki mocy
Kulki mocy mogą zawierać bakalie, orzechy i nasiona. Jak sama nazwa wskazuje nie tylko zaspokoją one ochotę na słodkie ale również dodadzą energii.
Składniki na 12 kulek:
- 150 gram suszonych owoców np. Daktyli bez pestek, śliwki suszone, rodzynki, żurawina suszona, morele suszone naturalnie
- 75 gram dowolnych orzechów np. Pekan, brazylijskie, migdały, laskowe, nerkowce, ziemne
- 15 gram nasion np. Pestek dyni, nasion chia, siemię lniane, słonecznik, wiórki kokosowe
Opcjonalnie:
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
Przygotowanie:
Wszystkie produkty zblendować na prawie gładką masę (mogą zostać kawałki). Z powstałej masy uformować kulki (można je obtoczyć dodatkowo w kakao bądź wiórkach kokosowych), wyłożyć na talerz. Schłodzić około 2 godziny w lodowce.
Takie kulki można następnie przechowywać w lodówce aż do tygodnia.
Owsiane batoniki
Pyszna i pożywna przekąska którą można ze sobą zabrać do pracy, w podróż i na piknik. Smakują idealnie z jogurtem, mlekiem roślinnym lub same.
Składniki na kilkanaście sztuk:
- 100 gram płatków owsianych pełnoziarnistych
- 100 gram rozgniecionego banana (około 2 średnie sztuki)
- 100 gram orzechów i ziaren np. migdały, orzechy nerkowca, orzechy ziemne, orzechy pekan, słonecznik, pestki dyni, nasiona chia
- 75 gram bakalii np. suszonej żurawiny, rodzynek lub posiekanych suszonych owoców moreli, daktyli
- 2 łyżki syropu klonowego, syrop z daktyli lub syrop z agawy
- 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego mielonego
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- ½ łyżeczki wanilii w proszku lub odrobina ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Płatki owsiane oraz orzechy rozdrobnić( nie na pył). Płatki można w blenderze (chyba ze są drobne) a orzechy można pokroić.
Do puree z banana dodać przyprawy oraz wybrany syrop.
Pokrojone bakalie, orzechy i banana wymieszać a następnie odstawić na kilka minut a w między czasie rozgrzać piekarnik na 180 stopni.
Gotową masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłożyć równomiernie na około 0,5 cm ładnie wykańczając przy bokach. Wsadzić do piekarnika.
Piec do zarumienienia około 20-25 min
Po upieczeniu lekko ostudzić, przewrócić na druga stronę i pokroić na batony.
Dodatkowo po pokrojeniu można je wsadzić do piekarnika z funkcja grila na 2 min aby batony były bardziej chrupiące.
Przechowywać w pojemniku, najlepiej przykrytym cienka ściereczka lub w lodowce do tygodnia czasu.
Daktylowe praliny
Ten przepis to idealny zamiennik czekoladowych pralin. Szybki i prosty a co najważniejsze sycący i smaczny.
Składniki:
- kilka sztuk daktyli suszonych (najlepsze daktyle naturalne która są większe)
- masło orzechowe (arachidowe, z nerkowców lub migdałów)
- gorzka czekolada
Opcjonalnie:
Dodatki: orzechy włoskie, orzechy pekan, nasiona chia, orzechy nerkowca, biała czekolada
Przygotowanie:
Daktyle namoczyć przez 10 min w cieplej wodzie a następnie je osuszyć i przekroić wzdłuż.
Daktyle nadziewać wybranym masłem orzechowym a następnie oprószyć starta gorzką czekoladą i innymi dodatkami.
Najlepiej smakują lekko schłodzone.
Mamy nadzieje ze nasze przekąski przypadną Ci do gustu. Koniecznie oznacz nas na zdjęciu jeśli tylko przepis będzie Ci smakował.