Oleje ekologiczne
Do zaoferowania mamy przede wszystkim oleje kokosowe w wersji rafinowanej i nierafinowanej extra virgin. Na czym polega między nimi różnica? Otóż olej kokosowy rafinowany zostaje poddany przetworzeniu, przez co w trakcie traci część swoich wartości odżywczych. W rezultacie również zostaje pozbawiony zapachu kokosa, dzięki czemu lepiej nadanie się do smażenia i przygotowywania dań, których aromat niekoniecznie powinien dominować kokosowym.
Z kolei olej nierafinowany extra virgin jest tłoczony na zimno i zachowuje wszystkie swoje właściwości odżywcze, w tym cenne witaminy B2, B6 i C. Natomiast posiadają one już specyficzny zapach kokosa, który może znaleźć swoje zastosowanie tylko w kuchni, ale także polecamy wypróbować olej kokosowy nierafinowany w codziennej pielęgnacji włosów, skóry i paznokci.
Oliwy z pierwszego tłoczenia
Polecamy naszą ekologiczną oliwę z oliwek extra virgin, która zawiera w sobie przede wszystkim ogromną ilość tłuszczu nierafinowanego z pierwszego tłoczenia na zimno. W rezultacie również nie traci ona swoich wartości odżywczych, w tym m.in. kwasu oleinowego, witaminy K i kwasów omega-3 i 6. Doskonale nadaje się zarówno do smażenia, pieczenia, jak i jako baza do sosów i dipów. Oliwa z oliwek extra virgin to sprawdzony produkt, który nie zmienia smaku potraw, a jedynie nadaje im subtelnego aromatu. Poza tym udowodniono, że oliwa z oliwek świetnie nadaje się do pielęgnacji, którą możesz przygotować samodzielnie w domu za niewielkie pieniądze.
Octy różne rodzaje
Tutaj dominuje ocet jabłkowy niefiltrowany, którego owoce pochodzą oczywiście z ekologicznych upraw, co można od razu wyczuć w smaku i jakości octu. Powstaje pytanie – jak działa ocet jabłkowy niefiltrowany? Zawiera dużą ilość witamin i minerałów, które ostatecznie wpływają na odporność organizmu czy kondycję skóry, włosów i paznokci. Z kolei proces fermentacji octu sprzyja produkowaniu się enzymów trawiennych, a co za tym idzie również wspiera układ pokarmowy.