Orzechy – dlaczego warto je jeść?
Można się rozsmakować w ich niebywałym smaku i chrupkości, które w każdym gatunku orzechów są inne. W naszym sklepie ze zdrową żywnością polecamy m.in. orzechy brazylijskie, nerkowce czy migdały, które można spokojnie zjadać samodzielnie lub dodawać do różnego rodzaju potraw. Powodów, dla których powinniśmy spożywać chociaż minimalną dzienną dawkę orzechów jest wiele, a przede wszystkim chodzi o cenne właściwości odżywcze.
W środku nich znajdziesz głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają za zadanie obniżać poziom cholesterolu we krwi czy regulować proces metabolizmu w organizmie. Również w orzechach znajduje się bardzo duża ilość błonnika pokarmowego oraz witamin takich jak: kwas foliowy, witamin E, K czy tiamina. Przykładowo najwięcej białka znajdziesz w orzechach nerkowca, a źródłem minerałów, w tym głównie magnezu, znajduje się w migdałach. Z kolei orzechy brazylijskie są bogate w minerał selenu, który posiada właściwości antyoksydacyjne i wspiera płodność u mężczyzn.
Orzechy i ich kaloryczność
Jako jedna z nielicznych zdrowych przekąsek posiadają bardzo dużą ilość tłuszczów, a więc są też bardziej kaloryczne. Jednak wbrew pozorom wcale nie przeszkadzają one osobom będącym na diecie – wręcz przeciwnie. Orzechy są bogate w wartościowe tłuszcze nienasycone, które spożywane w odpowiednich ilościach mogą wspomagać utratę wagi i jednocześnie przyczynić się do wzbogacenia diety.
Przepisy z użyciem orzechów
Jak już wspomnieliśmy orzechy można zjadać samodzielnie w formie przekąski, a także dodawać do różnych dań zarówno na słodko, jak i słono. Polecamy wypróbować je w tradycyjnej wersji jako dodatek do ciast, babeczek, deserów czy naleśników. Ich aksamitny smak i chrupkość mogą wzbogacić także dania mięsne, w tym sosy, zupy czy też sałatki wegetariańskie i wegańskie. Warto na pewno przetestować je w każdej formie, a smaczne, zdrowe orzechy brazylijskie w niskiej cenie znajdziesz w Ekopace.