Właściwości mąk chlebowych
Mąka chlebowa, to inaczej mąka orkiszowa, pszenna lub żytnia. Mogą one występować samodzielnie lub z dodatkiem mąki niechlebowej. Poniżej przedstawiamy najbardziej popularne mąki chlebowe wraz z właściwościami.
Mąka orkiszowa jasna - Ta delikatna odmiana orkiszowej mąki idealnie nadaje się do pieczenia ciast. Jest bogata w mangan, fosfor oraz żelazo.
Mąka orkiszowa pełnoziarnista – Cechuje się dużą zawartością błonnika. Zawiera także liczne minerały oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Służy przede wszystkim do wypieku pieczywa pełnoziarnistego.
Mąka pszenna – Najbardziej cenioną zaletą mąki pszennej jest jej wszechstronność. Może być wykorzystywana do pieczenia chleba, ciast oraz wielu innych wyrobów. W jej składzie występuje duża ilość błonnika.
Mąka żytnia – Mąka żytnia jest wykorzystywana przede wszystkim do pieczenia chleba. Ceni się ją przede wszystkim za walory prozdrowotne: witaminy E i B, błonnik i minerały takie jak m.in. cynk, fosfor oraz magnez.
Mąka jaglana – Mąka jaglana cechuje się dużą zawartością witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak fosfor, magnez oraz mangan. Znajdziemy w niej także cenne aminokwasy. Mąka ta wykorzystywana jest przede wszystkim jako bezglutenowy zamiennik mąki pszennej.
Mąka z samopszy – Wykorzystywana jest przede wszystkim do pieczenia chleba o charakterystycznej, żółtawej barwie. Mąka ta słynie z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, takich jak polifenole, fitosterole oraz karotenoidy. Obniżają one ryzyko wystąpienia nowotworu oraz pozytywnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci.
Mąka semolina mąka pszenna durum – Mąka ta jest bogata w błonnik, białko oraz liczne minerały, takie jak miedź, fosfor, żelazo i magnez. Służy przede wszystkim do wytwarzania makaronu.
Mąki pełnoziarniste i razowe
Mąka tego rodzaju jest grubsza oraz cechuje się ciemniejszym kolorem niż mąki chlebowe. Służy do wypieku ciemnego pieczywa, o znacznie niższym indeksie glikemicznym i wyższej zawartości witaminy B niż pieczywo jasne. Z tego względu, gorąco polecamy jego spożycie.
Mąki orkiszowe - pszenne - żytnie w dobrych cenach
W naszej ofercie znajdą Państwo wiele rodzajów mąki w korzystnych cenach. Liczymy, iż pieczenie stanie się dla Was przygodą pełną nowych pomysłów oraz kulinarnych odkryć.