Czy wiesz, że w naszym sklepie ze zdrową żywnością znajdziesz wyłącznie dobrej jakości żywność, w tym właśnie suszone owoce? Jeśli jesteś zdecydowanym wielbicielem zdrowych i smacznych przekąsek, to koniecznie powinieneś sprawdzić naszą poniższą ofertę suszonych owoców bez konserwantów.
Suszone owoce bez konserwantów
Wszystkie nasze produkty są w 100% wysokiej jakości, a więc pochodzą ze sprawdzonych źródeł i nie posiadają żadnych dodatkowych substancji chemicznych. Uważamy to za zbędne, dlatego nasze owoce suszone to czysta natura!
Właściwości suszonych owoców
To prawdziwa i naturalna dawka witamin, na którą możesz pozwolić sobie przez cały rok. Jak wiadomo niektóre owoce i warzywa występują w sklepach sezonowo, a w pozostałych okresach może smakować zupełnie inaczej i pochodzić z mniej ekologicznych upraw. Doskonałym rozwiązaniem będzie zakup suszonych owoców, które można przygotować samemu w domu lub wybrać naturalne i niesiarkowane owoce suszone od Ekopaki.
Będziesz miał pewność, że wybrany przez Ciebie produkt nie zawiedzie smakiem ani jakością. W większości owoców suszonych zawarta jest bardzo duża dawka błonnika, który jest niezbędny w codziennej diecie. Jeśli jest to jeden z ważniejszych składników w Twojej diecie, to polecamy serdecznie wybrać nasze suszone rodzynki sułtańskie, bowiem posiadają największą ilość błonnika pokarmowego w 100 g.
Poza tym owoce suszone są źródłem wszelkich witamin, czego przykładem są suszone morele z największą zawartością witaminy A. Również suszone śliwki są bogate w witaminy z grupy B, C i E, a także minerały takie jak: potas, żelazo, magnez czy fosfor. Znajdziesz je jednocześnie w pozostałych rodzajach naszych suszonych owoców, którym nie brakuje wartości odżywczych.
Suszone owoce ekologiczne – jak jeść?
Przede wszystkim trzeba zaznaczyć, że owoce suszone, mimo iż są pyszne i posiadają wiele cennych właściwości, to powinny być spożywane z umiarem. Z pewnością ograniczać ich ilość powinny osoby zmagające się z cukrzycą, ze względu na wysoki poziom indeksu glikemicznego w suszonych owocach. Jednak w ramach przekąski suszone morele czy też śliwki zamiast słodyczy będą idealną alternatywą.
Suszone owoce dlaczego warto je jeść?
Suszone owoce to niesamowity sposób na przedłużenie okresu przydatności do spożycia. W przeciwieństwie do świeżych okazów nie wymagają ścisłej kontroli warunków podczas przechowywania i transportu w zimnym łańcuchu dostaw. Można je łatwo transportować nawet na większe odległości. Dzięki temu możesz cieszyć się pysznymi daniami z całego świata. Warto spróbować nawet pachnących daktyli, fig czy jagód goji, które ze względu na swoje liczne wartości odżywcze uznawane są za szczególnie cenne składniki diety.
Można zatem stwierdzić, że pyszne suszone owoce i orzechy, w tym rodzynki sułtańskie czy królewskie, suszone morele, śliwki, jabłka i jagody, są całkowicie bezpieczne i mają mocny smak i aromat, który może przekonać niejednego smakosza.
Czy suszone owoce są zdrowe?
Zawartość poszczególnych składników zależy głównie od rodzaju owoców. Prawie wszystkie suszone owoce zawierają dużo cukru, nawet 70 gramów cukru na 100 gramów produktu. Średnia wartość energetyczna suszonych owoców na 100 gram rodzynek, śliwek, moreli czy daktyli to około 300 kcal.
Należy pamiętać, że podczas suszenia owoców nie dochodzi do znaczącej utraty składników odżywczych. W rezultacie witaminy, minerały i inne składniki odżywcze, zawarte w suszonych owocach są prawie takie same. Dlatego powinny znaleźć się w dietach smakoszy każdej wielkości, jako zdrowe i wartościowe przekąski oraz jako pyszne uzupełnienie wielu potraw.
Co mają w sobie suszone owoce?
Są bogatym źródłem wielu witamin (zwłaszcza witamin A, C, E i B), są bogate także w minerały, zwłaszcza magnez, żelazo, potas i mangan, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Oprócz powyższych składników odżywczych suszone owoce zawierają również dużą ilość błonnika pokarmowego, który może regulować pracę układu pokarmowego, wspomagać przemianę materii i zdrową utratę wagi.
Tak cenne właściwości i liczne wartości odżywcze sprawiają, że suszone owoce powinny być regularnie spożywane przez dzieci i dorosłych.
Suszone owoce jako zdrowa przekąska
Zdrowe suszone owoce są bardzo pożywne. Suszone figi mogą szybko dostarczyć Ci energii ze względu na zawartość cukru prostego, który jest natychmiast wchłaniany. Suszone morele są bogate w miedź, która pozytywnie wpływa na włosy, czyniąc je zdrowymi i pięknymi. Wszystko dlatego, że po wysuszeniu zawierają prawie pięciokrotnie większą zawartość Witaminy A i błonnika. Ananas i suszone wiśnie są również bogate w błonnik, dzięki czemu są cenną przekąską. Jagody Goan zawierają witaminę C i witaminy z grupy B, jedno z największych źródeł żelaza i fosforu. Kupując tę przekąskę, możesz wzmocnić swoje kości i poprawić odporność organizmu.
Do czego dodawać suszone owoce?
Suszone owoce można spożywać jako przekąski, jednak ze względu na ich kaloryczność należy zwracać uwagę na ich ilość. Dlatego polecamy je jako dodatek do różnych potraw. Doskonale komponują się z owsianką, jogurtem czy herbatą. Suszone owoce można również stosować do ciast.
Świeże kandyzowane owoce
Możesz również użyć owoców (śliwek, moreli, jabłek lub gruszek) do przygotowania owoców kandyzowanych. Ponadto powszechne jest dodawanie do mięsa suszonych owoców (takich jak polędwica wieprzowa i śliwki).
Jak przechowywać suszone owoce?
Suszone owoce najlepiej umieścić w zamkniętym pojemniku. Powinien być w suchym i ciemnym miejscu. W przeciwnym razie mogą zmoczyć się i spleśniać. Można je umieścić w papierowych, hermetycznych opakowaniach lub specjalnych szklanych pojemnikach na żywność. Warunek jest jeden - opakowanie musi być dobrze uszczelnienie. Nie powinno się ich wystawiać na działanie promieni słonecznych. Sprawdź również owoce liofilizowane