Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Blog wpisy
Komosa ryżowa – poznaj jej właściwości i zastosowanie

Słyszeliście o świętym zbożu Inków? To nic innego, jak ciesząca się coraz większą popularnością komosa ryżowa. Na miano świętego zboża zasłużyła swoimi właściwościami i uniwersalnym smakiem. Nie bez znaczenia jest również jej oryginalny smak. Jeśli jeszcze nie znasz tego pochodzącego z Ameryki Południowej ziarna, nadrób zaległości już teraz. Poznaj właściwości i zastosowanie komosy ryżowej.

Napój kokosowy czy woda kokosowa - czym się różnią?

Orzech kokosowy zasłynął na całym świecie swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. Każdy z jego elementów wykorzystuje się w przetwórstwie. W kuchni i kulinariach najczęściej sięgamy po miąższ w różnej postaci. Coraz większe grono zwolenników zyskują też kokosowe: woda i napój. Czym się różnią? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Odpowiadamy na nie!

Czy masło orzechowe jest zdrowe? Przepisy z masłem orzechowym

Cenione jest za swoje walory smakowe i składniki odżywcze, jakich dostarcza naszym organizmom. Masło orzechowe, bo o nim mowa, bogate jest w białka, zdrowe tłuszcze i błonnik pokarmowy. Ma też w swoim składzie wiele witamin i minerałów. Jednak ze względu na dużą ilość kalorii, nie powinno być głównym składnikiem diety. Z czym łączyć masło orzechowe, by korzystać z jego dobrodziejstw i nie martwić się przy tym o swoją sylwetkę?

Blog chmura tagów
Komosa ryżowa – poznaj jej właściwości i zastosowanie 0
Komosa ryżowa – poznaj jej właściwości i zastosowanie

Słyszeliście o świętym zbożu Inków? To nic innego, jak ciesząca się coraz większą popularnością komosa ryżowa. Na miano świętego zboża zasłużyła swoimi właściwościami i uniwersalnym smakiem. Nie bez znaczenia jest również jej oryginalny smak. Jeśli jeszcze nie znasz tego pochodzącego z Ameryki Południowej ziarna, nadrób zaległości już teraz. Poznaj właściwości i zastosowanie komosy ryżowej.

czytaj całość »
Napój kokosowy czy woda kokosowa - czym się różnią? 0
Napój kokosowy czy woda kokosowa - jaka jest różnica?

Orzech kokosowy zasłynął na całym świecie swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. Każdy z jego elementów wykorzystuje się w przetwórstwie. W kuchni i kulinariach najczęściej sięgamy po miąższ w różnej postaci. Coraz większe grono zwolenników zyskują też kokosowe: woda i napój. Czym się różnią? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Odpowiadamy na nie!

czytaj całość »
Czy masło orzechowe jest zdrowe? Przepisy z masłem orzechowym 0
Czy masło orzechowe jest zdrowe? Z czym je łączyć?

Cenione jest za swoje walory smakowe i składniki odżywcze, jakich dostarcza naszym organizmom. Masło orzechowe, bo o nim mowa, bogate jest w białka, zdrowe tłuszcze i błonnik pokarmowy. Ma też w swoim składzie wiele witamin i minerałów. Jednak ze względu na dużą ilość kalorii, nie powinno być głównym składnikiem diety. Z czym łączyć masło orzechowe, by korzystać z jego dobrodziejstw i nie martwić się przy tym o swoją sylwetkę?

czytaj całość »
Czym zastąpić cukier? 0
Czym zastąpić cukier?

Coraz częściej cukier nazywany jest „białą śmiercią” i z każdym dniem rośnie grono osób, które ograniczają jego spożycie. Nie brakuje też zwolenników zdrowego trybu życia, którzy cukier zupełnie eliminują ze swojej diety. Tym samy ograniczają prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości, cukrzycy, próchnicy zębów, a nawet chorób nowotworowych. Według badań przyspiesza on proces starzenia się organizmu i jest produktem uzależniającym. Czym zastąpić cukier, by dłużej cieszyć się zdrowiem i dobrą formą? Podpowiadamy!

czytaj całość »
Dobre nawyki żywieniowe na nowy rok 0
Dobre nawyki żywieniowe na nowy rok

Z początkiem roku wiele osób czyni postanowienia mające na celu poprawę jakości życia. Wiele z nich dotyczy diety. Jeżeli chcesz poprawić jakość żywienia i utrzymać swoje plany, działaj metodą małych kroków. Wielka rewolucja na talerzu może skończyć się zniechęceniem, znużeniem i powrotem do starych nawyków. Tymczasem drobne, a dzięki temu nieuciążliwe i niewymagające specjalnego wysiłku zmiany w dłuższej perspektywie przynoszą doskonałe efekty. Podpowiadamy, jakie dobre nawyki żywieniowe możesz wprowadzić w nowym roku, by poczuć się zdrowiej, zyskać więcej energii a nawet zrzucić nadmiar kilogramów.

czytaj całość »
Nasze propozycje na zdrowe śniadania 0
Nasze propozycje na zdrowe śniadania

Śniadanie przez wielu dietetyków i specjalistów w dziedzinie żywienia uchodzi za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto zadbać o odpowiednie dobór pokarmów, które spożywasz rano, by organizm otrzymał wszystkie ważne składniki odżywcze, które ułatwią rozpoczęcie aktywności. Do przyrządzenia śniadania wykorzystuj produkty bogate w białko, zdrowe tłuszcze, błonnik i węglowodany złożone. Dzięki temu zapewnisz sobie na długo uczucie sytości i zyskasz energię niezbędną na początek dnia.

czytaj całość »
Jak stosować siemię lniane? 0
Jak stosować siemię lniane?

Nasiona lnu, zwane często siemieniem lnianym to skarbnica wielu wartości odżywczych i cennych dla zdrowia substancji. Te niepozorne nasionka ludzkość od lat wykorzystywała w celach spożywczych i leczniczych. Len uprawiano w czasach starożytnych. Jego historia sięga 3000 lat p.n.e. Dziś chętnie sięgamy po naturalną żywność, która wspomaga siły witalne organizmu. Nasiona lnu zyskują coraz większą popularność i są często wykorzystywane jako produkt uzupełniający zbilansowaną dietę.

czytaj całość »
Ostropest plamisty – właściwości i zastosowanie 0
Ostropest plamisty – właściwości i zastosowanie

Ostropest plamisty jest imponujących wymiarów rośliną o fioletowych kwiatach i kolczystych liściach. Łatwo pomylić go z powszechnie występującymi ostami. Tę jednoroczną roślinę można w Polsce spotkać rosnącą dziko na łąkach i nieużytkach. Jej walory zdrowotne znane były już w średniowieczu i starożytności. Obecnie ostropest zyskuje na nowo coraz większą popularność. Słynie przede wszystkim z wspierającego wątrobę działania. Choć to nie jedyna jego zaleta.

czytaj całość »
Olej lniany w pielęgnacji skóry 0
Olej lniany w pielęgnacji skóry

Nie od dziś wiadomo, że oleje roślinne mają doskonały wpływ na zdrowie i urodę. Wśród nich szczególnymi walorami wyróżnia się olej lniany. Jego łagodzące i regulujące właściwości doskonale sprawdzą się zarówno dla osób o cerze wrażliwej i suchej, jak i bardzo przetłuszczającej się. Naturalny olejek lniany wolny jest od konserwujących, poprawiających konsystencję i aromat substancji chemicznych, które często znajdziesz w składzie drogeryjnych kosmetyków. Stosowanie oleju lnianego do pielęgnacji cery jest nie tylko bezpieczne i przyjazne dla organizmu, lecz również niezwykle skuteczne.

czytaj całość »
Jak przygotować kutię z ekologicznych składników? 0
Jak przygotować kutię z ekologicznych składników?

Kutia jest tradycyjną potrawą goszczącą na wielu wigilijnych stołach. Głównymi jej składnikami są ziarna pszenicy i maku, które symbolizują życiodajną siłę. Spożywanie kutii według naszych przodków miało zapewnić pomyślność, przychylność istot nadprzyrodzonych, radość, zdrowie i długie życie. W tych dawnych wierzeniach kryje się ziarno prawdy. Kutia jest potrawą pełną wartościowych składników odżywczych, witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych, które bardzo pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Podpowiadamy, jak przygotować kutię z wysokiej jakości ekologicznych składników.

czytaj całość »
Czym wspomagać odporność zimą? 0
Czym wspomagać odporność zimą?

Okres jesienno-zimowy to czas szczególnie trudny dla ludzkiego organizmu. Zmiany temperatury, zmniejszona ilość światła słonecznego powodują, że mamy gorsze samopoczucie i stajemy się bardziej podatni na infekcje. W tym czasie szczególnie należy wzmacniać odporność, by uniknąć przeziębień. Istnieje wiele sposobów, jakimi możesz wspomóc naturalne siły obronne swojego organizmu. Pomogą Ci w tym zdrowe produkty spożywcze oraz zmiana niektórych nawyków.

czytaj całość »
Czy jedzenie świąteczne może być zdrowe i ekologiczne? 0
Czy jedzenie świąteczne może być zdrowe i ekologiczne?

Boże Narodzenie wielu osobom kojarzy się z czasem błogiego lenistwa przy suto zastawionym stole. Tradycyjne potrawy świąteczne z punktu widzenia dietetyki nie należą do najbardziej korzystnych dla ludzkiego organizmu. Często zawierają duże ilości cukru i tłuszczu. Czy jest możliwe połączenie walorów zdrowotnych z przyjemnością kosztowania smacznych dań? Chcemy udowodnić, że jak najbardziej. Nie chodzi o to, by przy bożonarodzeniowym stole wszystkiego sobie odmawiać. Takie działanie niepotrzebnie narazi Cię na stres a przecież Święta powinny przynieść chwile odprężenia. Wystarczy zastosować kilka zasad, by świąteczne dania stały się bardziej zdrowe. Ekologiczne produkty z pewnością w tym pomogą.

czytaj całość »
Właściwości soli himalajskiej - Jak najlepiej wykorzystać ? 0
Jak najlepiej wykorzystać właściwości soli himalajskiej?

Powszechnie wiadomo, że w zdrowej, zrównoważonej diecie należy ograniczyć nadmierne spożycie soli. Sól znana jest nawet pod niechlubną nazwą „białej śmierci”. Okazuje się jednak, że jeżeli lubisz słone przekąski, wcale nie musisz z nich rezygnować. Różowa sól himalajska uchodzi za najzdrowszą spośród wszystkich znanych rodzajów soli spożywczych. Oczywiście we wszystkim, również w stosowaniu soli, należy zachować rozsądek i umiar, jednak korzystanie z soli himalajskiej może przynieść wiele korzyści. Przekonaj się jakie są jej zalety.

czytaj całość »
Ekologiczne ciasta na święta Bożego Narodzenia 0
Ekologiczne ciasta na święta Bożego Narodzenia

Gdy zbliżają się święta Bożego Narodzenia, wiele osób planuje skład świątecznego menu. Nie może w nim zabraknąć domowych wypieków pełnych orzechów, suszonych owoców i zapachu kojarzonych z okresem świątecznym korzennych przypraw. Nie od dziś wiadomo, że ekologiczna żywność wyróżnia się doskonałą zawartością składników odżywczych, jest wolna od szkodliwej chemii i powstaje w sposób przyjazny dla środowiska naturalnego. Może warto w najbliższe święta pomyśleć o wykonaniu eko wypieków? Podpowiadamy, co zrobić, by na Boże Narodzenie cieszyć się pysznym smakiem ekologicznych ciast.

czytaj całość »
Ćwiczysz? Poznaj białko konopne! 0
Ćwiczysz? Poznaj białko konopne!

Osoby aktywne fizycznie powinny szczególnie zwracać uwagę na skład swojej diety. Białko jest szczególnie ważnym makroelementem, jeżeli regularnie ćwiczysz. Zapotrzebowanie na nie zwiększa się przy wzmożonym ruchu. Nie zawsze jesteś w stanie dostarczyć wystarczającą jego ilość wraz z pokarmem, dlatego warto wesprzeć się suplementacją. Szczególnie gdy jesteś wegetarianinem lub weganinem i nie spożywasz mięsa, ryb oraz jaj, które są naturalnymi źródłami pełnowartościowych białek. Doskonałą alternatywą dla aminokwasów pochodzenia zwierzęcego jest białko otrzymywane z konopi. Dowiedz się, jakie zalety ma białko konopne.

czytaj całość »
Czym jest wiesiołek i czemu powinniście go mieć? 0
Czym jest wiesiołek i czemu powinniście go mieć?

Apteka Matki Natury jest bardzo pojemna. Ludzie coraz chętniej zwracają się w jej kierunku, by wspomóc zdrowie i zadbać o wygląd. Wiele roślin zawiera cenne dla organizmu składniki, które warto wykorzystać. Jedną z nich jest wiesiołek - zioło o złocistych kwiatach, które rozwijają się nocą. Dlaczego warto po niego sięgnąć?

czytaj całość »
Sezon na orzechy włoskie – poznaj ich właściwości 0
Sezon na orzechy włoskie – poznaj ich właściwości

Proste, naturalne produkty spożywcze są najlepsze dla zdrowia. Czy wiesz, jak wiele korzystnych dla Twojego organizmu substancji kryje się w niepozornej, szarej łupince? Orzech włoski znany od dawna i chętnie wykorzystywany w kuchni ze względu na intensywny smak i aromat stanowi niezwykle wartościowe pożywienie. To prawdziwa kopalnia białek, tłuszczów omega 3 i 6, witamin i minerałów. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że pod względem składników odżywczych orzechy włoskie mogą konkurować z polecanymi przez dietetyków rybami. Pomimo wysokiej kaloryczności, warto włączyć je do codziennej diety, by cieszyć się zdrowiem i doskonałą formą.

czytaj całość »
Mąka ekologiczna – z czego powstaje i do czego ją wykorzystać? 0
Mąka ekologiczna – z czego powstaje i do czego ją wykorzystać?

Jednym z podstawowych produktów, goszczących w każdej kuchni jest mąka. Dzięki niej mogą powstać pyszne dania, wypieki i desery. W przypadku tak powszechnie stosowanego surowca, jakim jest mąka, warto zwrócić szczególną uwagę na jakość. Pochodzenie ekologiczne jest gwarancją braku niekorzystnych dla zdrowia polepszaczy, którymi mogą być substancje wybielające czy antyzbrylające. Mąka ekologiczna wyrabiana jest z ziaren uprawianych bez użycia pestycydów i innej szkodliwej chemii. Wybierając mąki ekologiczne, zyskujesz produkt o wysokich walorach odżywczych i bezpieczny dla zdrowia. Przedstawiamy Ci różne rodzaje tych doskonałej jakości mąk oraz pomysły na ich zastosowanie w kuchni.

czytaj całość »
Jak rozgrzać się w chłodniejsze jesienne wieczory? 0
Jak rozgrzać się w chłodniejsze jesienne wieczory?

Wiele osób kocha jesień za złote liście, babie lato i obfitość grzybów. Jednak obok pięknych, słonecznych momentów o tej porze roku często występuje także plucha, w okna stukają strugi deszczu a zimny wiatr próbuje wcisnąć się pod ciepłe ubranie. Gdy w takie słotne i pochmurne dni wracasz do domu, marzysz by jak najszybciej rozgrzać zziębnięte ciało. Mamy kilka pomysłów, by szybko przepędzić chłód i wilgoć jesiennego wieczoru.

czytaj całość »
Dlaczego warto jeść suszone śliwki? 0
Dlaczego warto jeść suszone śliwki?

Śliwki są jednymi z bardziej lubianych owoców. Późnym latem i jesienią obfitują w nie rodzime sady. Te aromatyczne, smaczne owoce pełne są cennych dla zdrowia substancji. W suszonej postaci są prawdziwą skarbnicą naturalnych witamin, minerałów i innych związków chemicznych, pozwalających zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie. Jeżeli dotąd suszone śliwki rzadko gościły na Twoim stole, przedstawiamy kilka powodów, dla których warto sięgać po nie częściej.

czytaj całość »
Z jakich płatków wychodzi najlepsza owsianka? 0
Z jakich płatków wychodzi najlepsza owsianka?

Owsianka, jak sugeruje nazwa powstaje z płatków owsianych. Obecnie wśród tzw. zdrowej żywności można znaleźć wiele rodzajów tego produktu. Każde płatki charakteryzują się odrębnymi właściwościami i przeznaczeniem kulinarnym. W poszukiwaniu idealnej owsianki warto poznać także dodatki, które mogą wzbogacić poranny posiłek o cenne minerały i witaminy. Idealną domieszką są płatki innych wartościowych dla zdrowia i odżywczych zbóż, nasiona, orzechy i suszone owoce.

czytaj całość »
Menu Szukaj więcej więcej
    • Ekopaka.pl
    • Sklep internetowy ze zdrową żywnością

      Glinik 73a 31-990 Kraków

      NIP: 675 172 23 52

      REGON: 385300318

    • Tel.: 796 434 468
    • E-mail:biuro@ekopaka.pl
    • Zapisz się do newslettera

      Zapisz się do newslletera i odbierz 10% rabatu na pierwsze zakupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium