
Kurkuma jest kłączem z rodziny imbirowatych, produkowana jest z ostryżu długiego), zwanego też szafranem indyjskim. Uprawiana jest w Chinach, Azji Południowo-Wschodniej i przede wszystkim w Indiach.
nie | pon | wto | śro | czw | pią | sob | |
1 | 2 | ||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |
31 |
Kurkuma jest kłączem z rodziny imbirowatych, produkowana jest z ostryżu długiego), zwanego też szafranem indyjskim. Uprawiana jest w Chinach, Azji Południowo-Wschodniej i przede wszystkim w Indiach.
Wielkanoc po czasie postu bogata była w słodkie, tłuste i mięsne potrawy. Coraz częściej jednak szukamy zdrowych zastępników i zamienników ciężkich i tuczących potraw.
Komosa ryżowa, znana jest również jako quinoa lub "zboże Inków", to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Obecnie spożywa się głównie jej nasiona, które nie są zbożem, ale ze względu na zawartość skrobi w swoich ziarnach, uznaje się je za zboże rzekome lub pseudo zboże.
Kurkuma jest kłączem z rodziny imbirowatych, produkowana jest z ostryżu długiego), zwanego też szafranem indyjskim. Uprawiana jest w Chinach, Azji Południowo-Wschodniej i przede wszystkim w Indiach.
Wybierając produkty zdrowe i o znanym składzie przychodzi ten moment, gdy chcemy sami upiec swój chleb w domu. Czasem motywacją jest dieta, na przykład bezglutenowa lub po prostu chęć jedzenia zdrowych i smacznych rzeczy.
Nadmiar cukru w diecie uważany jest za czynnik ryzyka wielu chorób. Dostarczany do organizmu z zbyt dużej ilości prowadzi do próchnicy, nadciśnienia i poważnych chorób układu krążenia. Stanowi też główną przyczynę problemów z nadwagą i otyłością.
Wielkanoc po czasie postu bogata była w słodkie, tłuste i mięsne potrawy. Coraz częściej jednak szukamy zdrowych zastępników i zamienników ciężkich i tuczących potraw.
Komosa ryżowa, znana jest również jako quinoa lub "zboże Inków", to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Obecnie spożywa się głównie jej nasiona, które nie są zbożem, ale ze względu na zawartość skrobi w swoich ziarnach, uznaje się je za zboże rzekome lub pseudo zboże.
Soczewica obecnie zyskała popularność dzięki diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Jako zamiennik mięsa wykorzystywano ją już w czasach starożytnych.
Komosa ryżowa chociaż była uprawiana w Ameryce południowej już tysiące lat temu, prawdziwą popularność zyskała jednak niedawno. Quinoa jest pseudo zbożem, będącym bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, węglowodanów oraz witamin i minerałów.
Ocet jabłkowy to produkt naturalnej fermentacji octowej jabłek. Jedne z pierwszych źródeł o zastosowaniu octu opisują receptury Hipokratesa, który mieszaninę octu i miodu zalecał na choroby skórne, kaszel i różnego typu infekcje. Ocet jabłkowy jest również ważnym składnikiem codziennej diety, ponieważ jest bogatym źródłem kwasów organicznych, enzymów, pektyn, aminokwasów, bioflawonoidów, żywych kultur bakterii i drożdży.
Jesteśmy tym co jemy. Nawet będąc bardzo zapracowanym i mając na co dzień mało czasu możemy zadbać o to, aby produkty przez nas jedzone były smaczne, zdrowe i odpowiednio zbilansowane. Prostym sposobem na zdrową przekąskę dla zapracowanych, uprawiających sport i nie tylko, są batony energetyczne przygotowywane w domu. Powinny one się znaleźć nie tylko w diecie osób aktywnych fizycznie, ale również są doskonałym źródłem energii na co dzień dla osób pracujących umysłowo.
Owoce goji to inaczej owoce kolcowoju, zbierane są przede wszystkim z kolcowoju pospolitego oraz kolcowoju chińskiego. Są to rośliny psiankowate czyli należą do tej samej rodziny, co ziemniak, pomidory oraz bakłażany. Występują przede wszystkim w Azji, szczególnie w jej północno-zachodniej części.
Cukier poprawia nam humor, sprawia przyjemność a większość ludzi nie wyobraża sobie bez niego życia. Im więcej go jemy tym więcej nam się chce, niestety to właśnie cukier odpowiedzialny jest za narastającą otyłość, problemy z trzustką, sercem i wzrost zachorowań na cukrzycę. Na pewno nie jest to produkt dla nas zdrowy, ale czy istnieje możliwość korzystania z trochę zdrowszej jego odmiany?
Metod na odchudzanie jest najprawdopodobniej tyle ile osób chcących zrzucić zbędne kilogramy i poprawić swoją figurę. Bardziej lub mniej popularne pojawiają się na chwilę by szybko zniknąć lub zostają w naszej świadomości na dłużej. Jedną z diet o nie zmiennej popularności od dłuższego czasu jest dieta ketogeniczna. Popularnie nazywana keto.
Olej kokosowy to tłuszcz roślinny, otrzymuje się go z miąższu orzechów palmy kokosowej, należy do najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Ma białą barwę, topnieje w temperaturze około 20-28ᐤC, przechowywany w temperaturze pokojowej zazwyczaj ma półpłynną konsystencję. Olej kokosowy cieszy się uznaniem zarówno ze względu na pozytywny wpływ na nasze zdrowie, jak i wygląd. Jego walory smakowe i szerokie zastosowanie sprawiają, że używany jest w kuchni do smażenia, wyrobu ciast, jest składnikiem margaryn i czekolady.
Płatki drożdżowe to bardzo uniwersalny dodatek do potraw. To nieaktywne drożdże w formie płatków które po uzyskaniu odpowiedniej wielkości są dezaktywowane za pomocą wysokiej temperatury. Dzięki temu jest to bogactwo składników mineralnych zawartych w drożdżach w bezpiecznej dla naszego organizmu formie.
Suszone śliwki z wielu powodów powinny być obecne w zdrowej diecie. To suszone owoce które w wartościowy sposób mogą zastąpić niezdrowe przekąski. Zaspokajają chęć na coś słodkiego i mają bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Pomimo wysokiej kaloryczności powinny być obecne w diecie osób chcących zrzucić kilka kilogramów. Regularne spożywanie suszonych śliwek dostarcza naszemu organizmowi cennych substancji odżywczych oraz reguluje pracę jelit.
Wanilia była wykorzystywana jako dodatek do czekolady już przez Azteków. Dzisiaj największym producentem wanilii jest Madagaskar odpowiedzialny za 80% światowej produkcji. Masowo uprawiane są trzy gatunki wanilii: planifolia, pompona oraz tahitensis. Obecnie wanilia jest droższa od srebra i jest drugą najdroższą, po szafranie, przyprawą na świecie. W naturze występuje ponad 100 gatunków wanilii. Roślina ta dziko rośnie jedynie w lasach tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej.
Bento to ładnie wyglądający, różnorodny, zdrowy posiłek na wynos. Wywodzi się z tradycji japońskiej i jest serwowany w pudełku. Zazwyczaj składa się on z porcji ryżu/makaronu, mięsa/ryby, a także warzyw i owoców. Japończycy przygotowują je samodzielnie w domu lub kupują w specjalnych sklepach i na stacjach kolejowych. Najczęściej bento otrzymują dzieci do szkoły lub przedszkola, ale możesz go przygotować lub kupić również do pracy. To kolorowy i zachęcający do jedzenia slow food.
Wielkimi krokami zbliża się Nowy Rok. To czas podsumowań tego co się wydarzyło i czas na planowanie kolejnych miesięcy. Pod koniec roku wiele osób zaczyna podsumowywać miniony czas i planować nowy. Rozpoczynający się nowy rok to czysta karta, którą można zapisać od nowa, w nowy, lepszy sposób. Patrząc na poprzedni rok i ucząc się z wszystkich wydarzeń poprzednich miesięcy możemy stworzyć plan na następne miesiące. Nowy rok to doskonały czas na plany i wprowadzenie zmian, które odmienią nasze życie na lepsze. Od Nowego Roku możemy zmienić coś w naszych codziennych praktykach, spełnić marzenia od dawna leżące głęboko w szafie lub zadbać o nawet najmniejsze zmiany. Dla wielu będzie to modyfikacja w codziennej diecie, wymarzona podwyżka, znalezienie większej ilości wolnego czasu dla dzieci, partnera i rodziców. Dla innych postanowienie może dotyczyć tak ważnych spraw jak przejście na emeryturę, przeprowadzkę czy plany związane z posiadaniem dziecka.
Intermitten fasting (IF) zwany inaczej postem przerywanym, to dla jednych sposób żywienia dla innych odchudzająca dieta. Polega na wprowadzeniu czasowych ograniczeń w dostarczaniu do organizmu kalorii. Teoretycznie nie ma ograniczeń co do ilości i jakości posiłków w czasie stosowania postu przerywanego. W praktyce jednak nawet dieta prowadzona w czasie okien żywieniowych powinna być odpowiednio zbilansowana. Szczególnie gdy zamierzamy się nią zainteresować w celu redukcji naszej wagi i utraty tkanki tłuszczowej. Zdrowy rozsądek jest w tym przypadku jak najbardziej wskazany – intermittent fasting ma sens jedynie wtedy, gdy posiłki są zbilansowane i kalorycznie dopasowane do naszych potrzeb i trybu życia.
Święta Bożego Narodzenia to czas spotkań rodzinnych, odpoczynku i radości, ale również dni w czasie których jemy dużo i często, za dużo. Tradycyjne świąteczne potrawy są najczęściej wysoko kaloryczne, tłuste i bardzo słodkie. Dlatego spora część osób odmawia sobie przyjemności biesiadowania i spożywania Bożonarodzeniowych smakołyków.
Wszyscy wiemy, że na Bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć ryby, pierogów, kapust i różnych słodkości z bakaliami i makiem. Na szczęście tradycyjne potrawy możemy przygotować w nowoczesnej odsłonie. Z mniejszą ilością cukru, pieczone a nie smażone lub w wersji bezglutenowej. Mamy nadzieje, że każdy z Was znajdzie coś pysznego z naszych propozycji na fit przepisy Bożonarodzeniowe i dzięki nim będzie mógł cieszyć się zdrowymi i pysznymi potrawami.
Co roku w dniu 11 listopada w całym województwie wielkopolskim króluje słodki deser z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z bakali i białego maku. Rogale świętomarcińskie bo o nich tutaj mowa mają długa historię i z każdym rokiem zyskują co raz większą popularność nie tylko w Wielkopolsce, ale również w całym kraju. W ten jeden dzień w cukierniach, piekarniach, na straganach przy kościołach, a nawet przez Internet można kupić ten przepyszny deser .