Mąka migdałowa 500g
Opis
Mąka migdałowa to mąka która powstała z zmielonych blanszowanych migdałów, bez żadnych dodatkowych substancji. Jest w 100% naturalna i bardzo aromatyczna ponieważ zachowuje wyrazisty zapach i smak migdałów.
Właściwości mąki migdałowej
Mąka migdałowa podobnie jak migdały jest bardzo zdrowa i pełna wartości odżywczych. Zawiera ona przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe a tak że białko i błonnik pokarmowy. Bogata jest w żelazo oraz witaminy z grupy B oraz witaminę E co czyni ja jedna ze zdrowych rodzajów mąk dostępnych na rynku. Mąka migdałowa wytworzona jest z orzechów co wpływa na jej niski indeks glikemiczny oraz kaloryczność która jest niższa w porównaniu do maki pszennej.
Mąka migdałowa - zastosowanie
Podobnie jak innych mąk, mąka migdałowa sprawdzi się do wypieku ciast i pieczywa a tak że naleśników czy gofrów. Można zamienić 1/4 maki pszennej na mąkę migdałową a ciasto zyska lekko orzechowy aromat i będzie zdrowsze. Można nią również zagęścić sosy i zupy.
Mąka migdałowa kalorie
W 100 gramach produktu znaleźć można około 600 kcal.
Mąka migdałowa gdzie kupić ?
Mąkę migdałowa można kupić w sklepach ze zdrowa żywnością jak i również w naszym sklepie internetowym Ekopaka.pl
Mąka migdałowa - cena
Mąka migdałowa dostępna jest w różnych wariantach - mniejszym 500 gram którego cena wynosi około 26,99 zł jak i również większym 1 kg w cenie około 44,99 zł. Warto zwrócić uwagę aby w składzie mąki były tylko migdały, świadczy to o wysokiej jakości produktu.
Mąka migdałowa przepisy
Przepisy z wykorzystaniem mąki migdałowej są pyszne i bardzo aromatyczne. Można z niej np zrobić kulki mocy idealne jako przekąska.
Przepis na Kulki mocy
Składniki:
1 szklanka daktylki bez pestek (miękkich)
3/4 szklanki mąki migdałowej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki nasion chia (opcjonalnie)
1 łyżka oleju kokosowego
1 czubata łyżka masła orzechowego (np. z kawałkami orzechów)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w melakserze i zblendować na pastę z małymi kawałkami składników
Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego dociskając masę i wstawić do lodówki na kilka godzin. Można w środek kulki wsadzić orzech migdała bądź orzech laskowy. Kulki można również obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Informacje o produkcie
Wartość energetyczna dla 100g produktu | 2700 kJ / 645 kcal |
Tłuszcz | 54,1g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,22g |
Węglowodany | 17,86g |
w tym cukry | 3,57g |
Błonnik | 10,7g |
Białko | 24,1g |
Sól | 10mg |
Termin ważności: | minimum 6 miesięcy |
Sposób przygotowania: | Produkt do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do posiłków. |
Składniki | 100% mąka migdałowa (migdały mielone) |
Kraj pochodzenia | USA lub inny w zależności od aktualnej partii. |
Przechowywanie: | Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. |
Informacje o alergenach: | W zakładzie pakowane są również sezam, gorczyca, różne orzechy, orzeszki ziemne, soja, produkty zawierające: dwutlenek siarki oraz gluten. |
Producent | Nutrilla |
Opakowanie | 500 g |
Rodzaj opakowania | Doypack ze struną |
Postać | mąka |
Typ | naturalne |
Ekologiczne | NIE |
BIO | NIE |
Wegański | TAK |
Wegetariański | TAK |
Bez dodatku soli | TAK |
Bez cukru białego | TAK |
Naturalnie bezglutenowy | TAK |
Bez oleju palmowego | TAK |
Bez substancji zbrylających | TAK |
Bez konserwantów | TAK |
Bez GMO | TAK |
Bez dodatku cukru | TAK |
Bez barwników | TAK |
Bez laktozy | TAK |
Rolnictwo Ekologiczne | NIE |
Certyfikat Ekologiczny | NIE |
Brak | Tak |
Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.
Łukasz
Super zamiennik mąki białej, bardzo polecam!
Hannah
This is so delicious!