Mąka migdałowa 1kg
Opis
Mąka migdałowa to mąka która powstała z zmielonych blanszowanych migdałów, bez żadnych dodatkowych substancji. Jest w 100% naturalna i bardzo aromatyczna ponieważ zachowuje wyrazisty zapach i smak migdałów.
Właściwości mąki migdałowej
Mąka migdałowa podobnie jak migdały jest bardzo zdrowa i pełna wartości odżywczych. Zawiera ona przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe a tak że białko i błonnik pokarmowy. Bogata jest w żelazo oraz witaminy z grupy B oraz witaminę E co czyni ja jedna ze zdrowych rodzajów mąk dostępnych na rynku. Mąka migdałowa wytworzona jest z orzechów co wpływa na jej niski indeks glikemiczny oraz kaloryczność która jest niższa w porównaniu do maki pszennej.
Mąka migdałowa - zastosowanie
Podobnie jak innych mąk, mąka migdałowa sprawdzi się do wypieku ciast i pieczywa a tak że naleśników czy gofrów. Można zamienić 1/4 maki pszennej na mąkę migdałową a ciasto zyska lekko orzechowy aromat i będzie zdrowsze. Można nią również zagęścić sosy i zupy.
Mąka migdałowa kalorie
W 100 gramach produktu znaleźć można około 600 kcal.
Mąka migdałowa gdzie kupić ?
Mąkę migdałowa można kupić w sklepach ze zdrowa żywnością jak i również w naszym sklepie internetowym Ekopaka.pl
Mąka migdałowa - cena
Mąka migdałowa dostępna jest w różnych wariantach - mniejszym 500 gram którego cena wynosi około 26,99 zł jak i również większym 1 kg w cenie około 44,99 zł. Warto zwrócić uwagę aby w składzie mąki były tylko migdały, świadczy to o wysokiej jakości produktu.
Mąka migdałowa przepisy
Przepisy z wykorzystaniem mąki migdałowej są pyszne i bardzo aromatyczne. Można z niej np zrobić kulki mocy idealne jako przekąska.
Przepis na Kulki mocy
Składniki:
1 szklanka daktylki bez pestek (miękkich)
3/4 szklanki mąki migdałowej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki nasion chia (opcjonalnie)
1 łyżka oleju kokosowego
1 czubata łyżka masła orzechowego (np. z kawałkami orzechów)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w melakserze i zblendować na pastę z małymi kawałkami składników
Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego dociskając masę i wstawić do lodówki na kilka godzin. Można w środek kulki wsadzić orzech migdała bądź orzech laskowy. Kulki można również obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Informacje o produkcie
Wartość energetyczna dla 100g produktu | 2700 kJ / 645 kcal |
Tłuszcz | 54,1g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,22g |
Węglowodany | 17,86g |
w tym cukry | 3,57g |
Błonnik | 10,7g |
Białko | 24,1g |
Sól | 10mg |
Termin ważności: | minimum 6 miesięcy |
Sposób przygotowania: | Produkt do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do posiłków. |
Składniki | 100% mąka migdałowa (migdały mielone) |
Kraj pochodzenia | USA lub inny w zależności od aktualnej partii. |
Przechowywanie: | Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. |
Informacje o alergenach: | W zakładzie pakowane są również sezam, gorczyca, różne orzechy, orzeszki ziemne, soja, produkty zawierające: dwutlenek siarki oraz gluten. |
Producent | Nutrilla |
Opakowanie | 1000 g |
Rodzaj opakowania | doypack ze struną |
Postać | mąka |
Typ | naturalne |
Ekologiczne | NIE |
BIO | NIE |
Wegański | TAK |
Wegetariański | TAK |
Bez dodatku soli | TAK |
Bez cukru białego | TAK |
Naturalnie bezglutenowy | TAK |
Bez oleju palmowego | TAK |
Bez substancji zbrylających | TAK |
Bez konserwantów | TAK |
Bez GMO | TAK |
Bez dodatku cukru | TAK |
Bez barwników | TAK |
Bez laktozy | TAK |
Rolnictwo Ekologiczne | NIE |
Certyfikat Ekologiczny | NIE |
Brak | Tak |
Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.