Mąka orkiszowa chlebowa jasna
Opis
Mąka orkiszowa jasna
Orkisz to jeden z najzdrowszych rodzajów pszenicy ponieważ jest to zboże bardzo odporne, a co za tym idzie nie potrzebuje ono dodatkowych, sztucznych nawozów. Sprawdzi się doskonale w kuchni do różnych wypieków a oprócz tego posiada wiele właściwości odżywczych.
Mąka orkiszowa właściwości
Mąka orkiszowa posiada więcej właściwości odżywczych niż popularna mąka pszenna. Mąka ta bogata jest szczególnie w błonnik pokarmowy który ma dobry wpływ na układ trawienny jak i również zawiera dużo witamin z grupy B, A, E, K a także takie pierwiastki jak wapń i potas. Dzięki zawartości żelaza oraz miedzi polecana jest również osobom u których występują niedobory wyżej wymienionych pierwiastków.
Mąka orkiszowa przepisy
Orkisz ma lekko słodkawy smak i nieco ciemniejszy kolor. Mąki możemy używać jak inne produkty tego typu do wypieku chleba, ciast i ciasteczek lub do wyrobu makaronów lub do zagęszczania sosów. Mąka ta jest idealna do pieczenia, smakuje wyśmienicie a dodatkowo jest zdrowa.
Informacje o produkcie
Wartość energetyczna dla 100g produktu | 1452 kJ / 343 kcal |
Tłuszcz | 1,58g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5g |
Węglowodany | 65,5g |
w tym cukry | 3,1g |
Błonnik | 3,6g |
Białko | 14,8g |
Sól | 0g |
Termin ważności: | minimum 3 miesięcy od daty produkcji |
Składniki | mąka orkiszowa jasna typ 630 |
Kraj pochodzenia | Polska lub inny w zależności od aktualnej dostawy. |
Przechowywanie: | Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. |
Informacje o alergenach: | W zakładzie pakowane są również sezam, gorczyca, różne orzechy, orzeszki ziemne, soja, produkty zawierające: dwutlenek siarki oraz gluten. |
Producent: | BFOOD Krzysztof Wierzbanowski | Glinik 73a 31-990 Kraków |
Bez dodatku soli | Tak |
Certyfikat ekologiczny | Nie |
Wegetariański | Tak |
Wegański | Tak |
Bez cukru białego | Tak |