Nasiona do tłoczenia oleju
W naszej rodzimej kuchni jest bardzo duża liczba potraw do których przygotowania wykorzystuje się oleje pochodzenia roślinnego. Oleje używane są do polepszenia smaku sałatek, przy smażeniu czy też marynowaniu. Nie wszyscy konsumenci zdają sobie jednak sprawę, że oleje dostępne na półkach w marketach nie należą do produktów zaliczanych jako zdrowe. Często wybierany olej rzepakowy produkowany jest bowiem metodą tłoczenia na gorąco w skutek czego traci on tak potrzebne wartości odżywcze oraz witaminy. Czy zatem powinniśmy zrezygnować z oleju w naszej diecie? Nic takiego! Bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie mają oleje rafinowane i to je powinniśmy właśnie wybierać. Korzystając z olejów tłoczonych na zimno zyskujemy pewność, że produkt ten dostarczy nam niezbędnych wartości odżywczych. Jeżeli tylko posiadamy w domu nasiona roślin taki olej tłoczony na zimno możemy przygotować samodzielnie.
Ziarna na olej
Do wykonania zdrowego oleju tłoczonego na zimno należy sięgnąć po odpowiednie rośliny oleiste. Mowa tutaj o takich roślinach, których nasiona składają się przynajmniej w jednej piątej z tłuszczu. Za przykład może posłużyć tutaj len, czarnuszka czy też rzepak. Należy jednak pamiętać aby ziarna na olej były wysokiej jakości. Pochodziły z ekologicznych upraw - wtedy mamy gwarancję uzyskania nie tylko zdrowego ale również bardzo smacznego oleju.