Oliwa z oliwek do smażenia
Wiele osób uważa, iż oliwa z oliwek extra virgin BIO nadaje się wyłącznie do sałatek. To mit! W krajach śródziemnomorskich oliwa z oliwek extra virgin od wieków wykorzystywana jest do smażenia. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy chroni ona składniki odżywcze smażonych produktów przed działaniem wysokiej temperatury. Zawiera ona także kwasy tłuszczowe nasycone i jednonienasycone, które doskonale znoszą wpływ wysokich temperatur.
Olej kokosowy zastosowanie
Olej kokosowy organiczny uważany jest za jeden z najzdrowszych olei, szybko zyskując popularność wśród osób aktywnych fizycznie, pragnących zrzucić wagę oraz prowadzących zdrowy tryb życia. Do czego wykorzystać go w kuchni?
Olej kokosowy nierafinowany BIO – Oprócz szerokich zastosowań kosmetycznych, bywa wykorzystywany także do smażenia, pieczenia, oraz jako zamiennik masła – bezpośrednio do smarowania pieczywa.
Olej kokosowy rafinowany BIO – Może być wykorzystywany do smarowania pieczywa, jako zamiennik masła. Często bywa też wykorzystywany do smażenia.
Właściwości olei
Oleje roślinne niezwykle często znajdują zastosowanie w kuchni. Poniżej znajdą Państwo informacje o najważniejszych właściwościach popularnych olei ekologicznych, które mogą być pomocne w podejmowaniu decyzji o ich zastosowaniu:
Olej słonecznikowy BIO – To skarbnica witaminy E oraz cenne źródło fitosteroli, obniżających poziom cholesterolu i zapobiegających miażdżycy.
Olej rzepakowy BIO – Słynie z ogromnej zawartości kwasu oleinowego, wpływającego na zmniejszenie poziomu cholesterolu. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, wspierające funkcjonowanie układu krążenia.
Olej lniany BIO – To cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega- 3 oraz omega-6. Zawiera także sterole roślinne, pomagające w zmniejszeniu poziomu cholesterolu oraz witaminy E, wpływającej korzystnie na stan włosów, skóry i paznokci.
Ocet jabłkowy zastosowania
Ocet jabłkowy niefiltrowany BIO ma liczne zastosowania w kuchni. Jest to niezwykle cenny produkt, bogaty w składniki odżywcze i mający działanie prozdrowotne. Wykorzystać możemy go m.in. do orzeźwiających napojów z sokiem owocowym, mieszanki miodu oraz wody zalecanej do wypicia przed posiłkiem, drinków alkoholowych oraz niektórych dań kuchni azjatyckiej.