Ekologiczne orzechy - BIO - dobra cena
W naszej ofercie znajdą Państwo orzechy organiczne wielu gatunków, które warto włączyć do swojej diety ze względu na ich właściwości prozdrowotne. Niskie ceny oraz wysoka jakość naszych produktów pozwalają cieszyć się nimi każdego dnia.
Orzechy BIO - właściwości i zastosowanie
Istnieje wiele odmian orzechów, wywodzących się z niemal wszystkich zakątków świata i wykorzystywanych w daniach różnych kuchni. Wiele z nich jest dostępnych również w wariancie ekologicznym. Poniżej przedstawiamy popularne rodzaje orzechów organicznych, wraz z ich właściwościami i proponowanymi sposobami wykorzystania.
Migdały całe Ekologiczne – to w rzeczywistości nasiona migdałowca, jednak tradycyjnie migdały zaliczane są do orzechów. W ich składzie znajdziemy znaczną ilość roślinnego białka, błonnika oraz minerałów. Zawarte w nich witaminy z grupy B poprawiają koncentrację, a witamina E wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci. Wykorzystywane są przede wszystkim w deserach i sałatkach.
Orzechy brazylijskie Ekologiczne – orzechy brazylijskie słyną z wysokiej zawartości selenu, podnoszącego jakość nasienia. Znajdziemy w nich znaczną ilość innych pierwiastków, m.in. wapnia, potasu i magnezu. Imponuje także zawartość witaminy E, C oraz kwasu foliowego. Orzechy brazylijskie wykorzystywane bywają w wypiekach oraz owocowych sałatkach, mogą także służyć jako dodatek do deski serów.
Orzechy laskowe Ekologiczne – Orzechy laskowe zawierają znaczną ilość witaminy E, korzystnie wpływającej na stan włosów, skóry i paznokci. Są one także skarbnicą witamin C, A, K oraz B. W kuchni wykorzystuje się je przede wszystkim jako dodatek do sałatek oraz dań obiadowych.
Orzechy nerkowca Ekologiczne - Dzięki zawartości witamin z grupy B, nerkowce korzystnie wpływają na układ nerwowy. Ponadto znajdziemy w nich witaminy C, E oraz K. Są cennym źródłem potasu i cynku. Pomysłów na wykorzystanie orzechów nerkowca jest wiele. Często bywają elementem deserów oraz potraw kuchni indyjskiej.
Orzechy ziemne Ekologiczne – To cenne źródło błonnika i wspomagającej układ nerwowy witaminy B3. Oprócz licznych minerałów zawierają także białko oraz polifenole o silnie antyoksydacyjnym działaniu. W kuchni orzechy arachidowe wykorzystywane są często jako element deserów.
Orzechy włoskie Ekologiczne – Są polecane szczególnie dla wegan i wegetarian, zawierają bowiem znaczną ilość kwasów omega-3 oraz białka. Znajdziemy w nich także L-arganinę, wpływającą korzystnie na układ krążenia oraz wzmacniający odporność kwas elganowy. Orzechy włoskie są bardzo uniwersalne i mogą być wykorzystywane zarówno w deserach, jak i daniach obiadowych.
Dlaczego wartość jeść orzechy ekologiczne?
Orzechy zawdzięczają swoją popularność wielu czynnikom. Występują w dużej liczbie gatunków rosnących na całym świecie, co sprawia, iż są one bardzo różnorodne oraz uniwersalne w kuchni. Zawierają liczne składniki odżywcze, a ich pozytywny wpływ na zdrowie jest potwierdzony badaniami. Wybierając produkty ekologiczne, możemy mieć pewność, iż nie zawierają one szkodliwych substancji chemicznych, a ich uprawa prowadzona była w warunkach neutralnych dla środowiska.