Kawa BIO – czym się charakteryzuje?
Wydawałoby się, że nie ma większej różnicy pomiędzy zwykłą kawą ogólnie dostępną, a kawą ekologiczną. Jednak ten drugi gatunek posiada specjalne certyfikaty jakości przyznawane wyłącznie uprawom, które nie stosują żadnych substancji chemicznych na swoich plantacjach, a więc są wolne od pestycydów. To szczególnie ważna informacja dla osób uczulonych na różnego rodzaju środki sztuczne, a także wszystkich świadomych konsumentów, którzy decydują się na zakup wyłącznie sprawdzonych produktów z oznakowaniem BIO.
Rodzaje kawy BIO w naszym sklepie ze zdrową żywnością – Ekopaka
Do wyboru przygotowaliśmy prawdziwą i aromatycznie pachnącą kawę ziarnistą Arabica. Jest ona w 100% ekologiczna i pochodzi z certyfikowanej uprawy włoskiej. Jej charakterystycznym znakiem rozpoznawalnym jest lekko kwaskowaty smakiem z domieszką czekolady, która jest dość mocno wyczuwalna. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie potrzebują zbyt dużej dawki kofeiny, a mimo wszystko szukają pobudzenia w niewielkiej filiżance kawy.
Dużym plusem naszej kawy Arabici jest jej ziarnistość, ponieważ smak i aromat kawy wówczas tak szybko nie ulatuje i można cieszyć się nim dużo dłużej podczas kolejnego zaparzania. Kawa sama w sobie zawiera także przeciwutleniacze, które doskonale radzą sobie ze zwalczaniem wolnych rodników. W przygotowaniu jest ona banalnie prosta, ponieważ wystarczy zmielić niedużą ilość ziaren, a następnie zalać wrzącą wodą, o ile nie posiadasz ekspresu do kawy.
Nie zapomnieliśmy także o naszych klientach, którzy nie potrzebują pobudzać się kofeiną, a jedynie pragną poczuć smak aromatycznej kawy. Tutaj polecamy naszą kawę zbożową instant, która również pochodzi z biologicznej uprawy. Idealnie nadaje się dla każdego, a zwłaszcza powinna przypaść do gustu osobom z nietolerancją glutenu, kobietom w ciąży czy karmiącym piersią, a także osobom starszym, które muszą uważać na zbyt wysokie ciśnienie.