Mąka chlebowa żytnia BIO typ 720 3kg
Opis
Mąka żytnia typu 720
Pochodzi z ekologicznej uprawy żyta, przez co jej jakość, smak i konsystencja są o wiele lepsze od zwykłej mąki żytniej ogólnodostępnej. Polecamy wypróbować ją do swoich codziennych wypieków – doskonale nada się zarówno w diecie wegetariańskiej, jak i wegańskiej.
Mąka żytnia – wartości odżywcze
W kwestii indeksu glikemicznego mąka żytnia zdecydowanie posiada przewagę nad mąką pszenną, dlatego też częściej polecana jest osobom chorującym na cukrzycę. Również w jej składzie znajduje się wysoka zawartość tłuszczów, błonnika czy witamin z grupy B. Dodatkowo mąka żytnia jest naturalnym źródłem minerałów – cynku, magnezu, fosforu, wapnia czy żelaza.
Mąka żytnia typ 720 – do czego może się przydać?
Dla wszystkich smakoszy pieczywa – polecamy upiec własnej roboty chleb żytni, który smakuje znakomicie. W dodatku można wykorzystać mąkę żytnią do wszystkich innych dań – ciast, naleśników, makaronów, ciasta na pierogi czy innych potraw mącznych.
Produkt posiada min. 3 miesięczny termin przydatności do spożycia.
Dlaczego warto wybrać produkt ekologiczny?
Produkt ekologiczny posiada charakterystyczny zielony listek składający się z 12 gwiazdek, który przyznawany jest tym produktom, które pochodzą z hodowli certyfikowanej oznacza to że producent jest pod stałym nadzorem instytucji unijnych kontrolujących jakość.
Sposób w jaki zostały wyhodowane produkty jest w pełni naturalny. Zamiast nawozów sztucznych używane są oborniki i komposty a zamiast syntetycznych środków czyli tzw. pestycydów używane są tylko naturalne metody ochrony roślin. Artykuły certyfikowane nie posiadają dodatkowych konserwantów i sztucznych barwników a ich przechowywanie jest zgodne z naturą.
Produkty ekologiczne wyprodukowane zostały zgodnie z normami dotyczącymi produkcji żywności i upraw ekologicznych, które zawarte są w dzienniku ustaw z dnia 25.06.2009 r o rolnictwie ekologicznym. (Dz. U. z 2018 roku. poz. 1054). Żywność ta pochodzi z gospodarstw ekologicznych co oznacza że jest ona wolna od GMO.
Dlaczego warto wybrać produkty naszych marek?
- Jesteśmy certyfikowanym producentem żywności ekologicznej.
- Produkt zapakowany w wygodne opakowanie.
- Każdy produkt jest odpowiednio zabezpieczony oraz posiada wszystkie wymagane informację na etykiecie.
- Charakteryzuje nas najwyższa jakość produktów.
- Na życzenie klienta wystawiamy specjalny atest potwierdzający informację zawarte na etykiecie.
- Do każdego zamówienia wystawiamy dokument sprzedaży.
- Zamówienia realizujemy w opakowaniach kartonowych z dbałością o solidne zabezpieczenie zawartości.
Informacje o produkcie
Wartość energetyczna dla 100g produktu | 1421 kJ / 336 kcal |
Tłuszcz | 1,7g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4g |
Węglowodany | 71g |
w tym cukry | 2,5g |
Błonnik | 6,4g |
Białko | 5,9g |
Sól | <0,01g |
Termin ważności: | minimum 3 miesięcy |
Składniki | ekologiczna mąka żytnia typ 750 |
Kraj pochodzenia | Polska lub inny w zależności od aktualnej dostawy. |
Rolnictwo: | Rolnictwo UE |
Przechowywanie: | Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. |
Informacje o alergenach: | W zakładzie pakowane są również sezam, gorczyca, różne orzechy, orzeszki ziemne, soja, produkty zawierające: dwutlenek siarki oraz gluten. |
Producent | Nutrilla |
Opakowanie | 3000 g |
Rodzaj opakowania | torba papierowa |
Postać | mąka |
Typ | naturalne |
Ekologiczne | TAK |
BIO | TAK |
Wegański | TAK |
Wegetariański | TAK |
Bez dodatku soli | TAK |
Bez cukru białego | TAK |
Naturalnie bezglutenowy | TAK |
Bez oleju palmowego | TAK |
Bez substancji zbrylających | TAK |
Bez konserwantów | TAK |
Bez GMO | TAK |
Bez dodatku cukru | TAK |
Bez barwników | TAK |
Bez laktozy | TAK |
Rolnictwo Ekologiczne | TAK |
Certyfikat Ekologiczny | TAK |
Brak | Nie |
Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.