Płatki drożdżowe nieaktywne 1kg
Opis
Płatki drożdżowe posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Ich wartość odżywczą doceniają szczególnie weganie i wegetarianie ponieważ płatki są doskonałym źródłem białka i witamin z grupy B.
Płatki drożdżowe nieaktywne - co to jest
Płatki drożdżowe to produkt spożywczy który powstaje z nieaktywnych drożdży.
Aby je uzyskać wykorzystuje się glukozę pochodząca z melasy buraczanej lub trzcinowej jako pożywki a po uzyskaniu odpowiedniej objętości drożdże się dezaktywuje poprzez działanie wysokiej temperatury. Następnie są suszone i zyskują formę płatków.
Właściwości odżywcze płatków drożdżowych
Główną cechą płatków drożdżowych jest fakt ze są one bogatym źródłem białka oraz witamin z grupy B oraz aminokwasów egzogennych. Zawierają też sporą ilość selenu dzięki czemu zwiększają one odporność organizmu, działając przeciwzapalnie i przeciw wirusowo. Wysoka zawartość błonnika pozytywnie wpływa na prace układu pokarmowego i jelit a tak że na poziom cholesterolu.
Płatki drożdżowe – zastosowanie
Do czego użyć płatków drożdżowych
Płatki drożdżowe są dosyć drobne. Wyglądem przypominają bułkę tartą. Mają delikatny posmak orzechowo-serowy. Smak ten sprawia że płatki stosowane są jako wegański zamiennik sera. Idealnie nadają się również do zagęszczania potraw, sosów lub zup. Można je dodać również do sałatek, ziemniaków lub past warzywnych. Sprawdza się również jako dodatek do dań z makaronem.
Płatki drożdżowe przepisy
Przepis na wegańską bułkę tartą
Składniki na małą patelnię bułki:
1 szklanka zmielonych płatków owsianych lub otrębów owsianych
3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
3 łyżki oleju kokosowego
sól, pieprz do smaku
Zmielone płatki / otręby wymieszać z płatkami drożdżowymi a następnie chwile podsmażyć na rozgrzanej wcześniej patelni z olejem na złoto - brązowy kolor.
Informacje o produkcie
| Wartość energetyczna dla 100g produktu | 1370 kJ / 327 kcal |
| Tłuszcz | 5g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,7g |
| Węglowodany | 9g |
| w tym cukry | 8g |
| Błonnik | 27g |
| Białko | 49g |
| Sól | 0,5g |
| Termin ważności: | minimum 6 miesięcy |
| Sposób przygotowania: | Produkt do bezpośredniego spożycia. |
| Składniki | płatki drożdżowe nieaktywne |
| Kraj pochodzenia | Francja lub inny w zależności od aktualnej dostawy. |
| Przechowywanie: | Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. |
| Informacje o alergenach: | W zakładzie pakowane są również sezam, gorczyca, różne orzechy, orzeszki ziemne, soja, produkty zawierające: dwutlenek siarki oraz gluten. |
| Producent | Nutrilla |
| Opakowanie | 1000 g |
| Rodzaj opakowania | doypack ze struną |
| Postać | drobne płatki |
| Typ | nieaktywne |
| Ekologiczne | NIE |
| BIO | NIE |
| Wegański | TAK |
| Wegetariański | TAK |
| Bez dodatku soli | TAK |
| Bez cukru białego | TAK |
| Naturalnie bezglutenowy | TAK |
| Bez oleju palmowego | TAK |
| Bez substancji zbrylających | TAK |
| Bez konserwantów | TAK |
| Bez GMO | TAK |
| Bez dodatku cukru | TAK |
| Bez barwników | TAK |
| Bez laktozy | TAK |
| Rolnictwo Ekologiczne | NIE |
| Certyfikat Ekologiczny | NIE |
| Brak | Tak |







Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.