Dlaczego warto wybierać żywność z certyfikatem BIO?
Dziś bardziej niż kiedykolwiek wcześniej zwracamy uwagę na to, co jemy. I bardzo dobrze, ponieważ wychodzi nam to tylko na zdrowie! Jednak wciąż wiele osób wzbrania się przed wybieraniem żywności z certyfikatem BIO. Dziś odkłamiemy kilka mitów, wyjaśniając temat od podszewki. Udanej lektury!
Po pierwsze: ograniczasz pestycydy i metale ciężkie w diecie
Jednym z najważniejszych powodów, dla których warto wybierać żywność z certyfikatem BIO, jest fakt, że jest ona uprawiana bez użycia sztucznych pestycydów, herbicydów i nawozów chemicznych. Rolnicy BIO stosują naturalne metody ochrony roślin, takie jak rośliny towarzyszące, naturalne preparaty i odpowiednie praktyki uprawy. Dzięki temu minimalizuje się obecność szkodliwych substancji chemicznych w żywności, co jest szczególnie ważne dla naszego zdrowia. Wiesz, że pestycydy stosowane w rolnictwie konwencjonalnym są często związane z różnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak choroby układu nerwowego, problemy hormonalne czy nowotwory?
Wybierając żywność BIO, chronimy siebie i naszą rodzinę przed tymi potencjalnie szkodliwymi substancjami chemicznymi. Jednocześnie zapewniamy sobie zdrowsze jedzenie, które zawiera dużo więcej witamin i minerałów tak potrzebnych w naszej codziennej diecie! Trzeba powiedzieć wprost, że żywność ekologiczna charakteryzuje się wysoką jakością produktów roślinnych lub zwierzęcych.
Po drugie: brak sztucznych barwników i konserwantów
Sztuczne barwniki i konserwanty są szczególnie niekorzystne dla zdrowia dzieci. Niektóre badania sugerują, że sztuczne barwniki mogą powodować nadpobudliwość, trudności w koncentracji, a nawet alergie u dzieci. Wybierając żywność bez tych substancji, możemy wpływać na poprawę zachowania, koncentracji i ogólnego zdrowia naszych dzieci. Sam spójrz na półki sklepowe – te wręcz uginają się od żywności napakowanej słodzikami i sztucznymi barwnikami! A to prosta droga do problemów zdrowotnych w dorosłym życiu, choćby problemów z cukrzycą.
Wybierając żywność bez sztucznych barwników i konserwantów, możemy cieszyć się bardziej naturalnym, autentycznym smakiem i wyglądem żywności. Sztuczne barwniki i konserwanty mają za zadanie poprawić wygląd i trwałość żywności, ale nie dodają one rzeczywistej wartości odżywczej ani smaku. Wybierając żywność z certyfikatem BIO, możemy bardziej docenić naturalne walory i smak!
Po trzecie: żywność pozbawiona GMO
Certyfikowana żywność BIO jest również wolna od organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO). Genetycznie modyfikowane organizmy są przedmiotem kontrowersji ze względu na ryzyko dla środowiska i zdrowia. Wybierając żywność BIO, unikamy spożywania produktów, które zostały zmodyfikowane genetycznie, co dla wielu osób jest ważne z różnych powodów, w tym z obaw o bezpieczeństwo żywności oraz ochronę różnorodności biologicznej i niezależność rolnictwa.
Warto podkreślić, że wybieranie żywności bez GMO jest nie tylko korzystniejsze dla zdrowia, ale również dla środowiska. Pomaga bowiem utrzymać żyzność gleby i ogranicza jej erozję. Hamuje również rozwój tzw. superchwastów i superbakterii, które są odporne na tradycyjne, łagodne herbicydy i pestycydy. Bez potrzeby stosowania toksycznych chemikaliów do zwalczania tych szkodników, mniej toksycznych chemikaliów przedostaje się do gleby – powiedzmy sobie wprost, że troska o środowisko naturalne zawsze powinna leżeć w naszym interesie!
Po czwarte: uprawy przyjazne środowisku
Produkcja żywności BIO opiera się na zrównoważonych praktykach rolniczych, które minimalizują negatywny wpływ na środowisko. Żywność z certyfikatem BIO pochodzi z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, w których nie używa się nawozów sztucznych czy chemicznych środków ochrony roślin. Rolnicy BIO dbają o zachowanie zdrowia gleby, różnorodności biologicznej i ochronę zasobów naturalnych. W przeciwieństwie do rolnictwa konwencjonalnego, które często korzysta z intensywnego stosowania chemikaliów, rolnictwo BIO stawia na naturalne metody pielęgnacji roślin i gleby. Uprawy BIO często obejmują rotację roślin, kompostowanie, zachowanie żywych płodozmianów i minimalne przetwarzanie.
Żywność BIO to również lepsze traktowanie zwierząt. Te karmione są bezpiecznymi paszami bez dodatków i trzymane w warunkach dla nich odpowiednich. Ponadto w rolnictwie BIO nie stosuje się chemikaliów szkodliwych dla środowiska, więc jest to miejsce dla wielu organizmów, takich jak owady, ptaki, żaby, czy mikroorganizmy, które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu równowagi ekosystemów. Wiele gatunków zwierząt, takich jak pszczoły, które są niezwykle ważne dla procesu zapylania roślin, korzysta z ekosystemów rolnictwa BIO jako naturalnego środowiska.
Po piąte: profilaktyka wielu chorób cywilizacyjnych
Wybierają żywność z certyfikatem BIO stawiasz na produkty, które są mniej przetworzone i zawierają mniej dodatków chemicznych. Zdrowa dieta oparta na świeżych, naturalnych produktach spożywczych jest kluczowa dla utrzymania dobrego zdrowia i zapobiegania wielu chorobom cywilizacyjnym, takim jak otyłość, cukrzyca czy choroby serca. Pamiętaj, że szkodliwe związki, jak metale ciężkie, utrzymują się w organizmie i kumulują, stanowiąc jedną z przyczyn wielu chorób cywilizacyjnych.
Wiele badań pokazuje, że najlepszą profilaktyką wielu chorób jest po prostu ruch i zdrowa dieta. Dieta wolna od chemii, sztucznych wypełniaczy, czy „polepszaczy” smaku, które pięknie wyglądają w reklamach telewizyjnych, jednak mają negatywny wpływ na stan naszego zdrowia. Szczególnie dzieci, które w okresie dorastania są bardzo podatne na wszelkiego rodzaju uczulenia.
Po szóste: brak glifosatu!
Wiesz, czym jest glifosat? To środek chemiczny wypuszczonym na rynek w roku 1974 pod nazwą handlową Roundup. Jest to herbicyd totalny (nieselektywny), o wyjątkowo silnym działaniu, który potrafią zniszczyć większość roślin zielonych. Jednocześnie jest to niezwykle popularny środek w wielu gospodarstwach. Spożywanie glifosatu wraz z żywnością może skutkować nietolerancjami pokarmowymi, alergiami, rozwojem celiakii, cukrzycy, upośledzeniem płodności i rozwojem nowotworów, co dowiodła masa niezależnych badań naukowych.
Żywność z certyfikatem BIO to gwarancja, że nie znajduje się w niej glifosat. Jeśli chcesz podejmować zdrowsze wybory żywieniowe, to z pewnością zwrócisz na to swoją uwagę. W naszym wypadku był to prawdziwy „game changer”, ponieważ kiedyś również nie mieliśmy świadomości, co kryje się w tak powszechnie używanych pestycydach. A czasem włos potrafi zjeżyć się na głowie.
Koniecznie zwracaj uwagę na zielony liść na opakowaniach!
Żywność BIO oznaczana jest certyfikatem, którego symbolem jest zielony liść. Jeśli ten znajduje się na opakowaniu, to możesz mieć pewność, że produkt spełnia wszystkie wymagania stawiane przez Unię Europejską w sprawie rolnictwa ekologicznego, a producent (przetwórca, ale też importer) spełnia wszystkie wymogi produkcji żywności ekologicznej. Nasza rada? Zawsze sprawdzaj ten symbol i nie daj się nabrać producentowi, który twierdzi, że jego produkty są BIO, jednak na opakowaniu z jakiegoś powodu nie mają umieszczonego certyfikatu zielonego liścia!
Dlaczego żywność z certyfikatem BIO jest droższa?
W przypadku żywności BIO wiele osób odstrasza cena. Jednak jeśli się nad tym zastanowić, to bardzo wysokie ceny takiej żywności utrzymywały się przed wielu laty. Jednak dziś do wyboru mamy tak wielu producentów z certyfikatem BIO, że ceny naprawdę stały się przystępniejsze. Oczywiście żywność z certyfikowanych upraw musi mieć wyższą cenę niż żywność z niecertyfikowanych gospodarstw. Te stawiają przecież na tańsze, chemiczne środki i pestycydy, a do tego często nie zwracają uwagi na takie czynniki, jak prowadzenie zrównoważonych upraw, czy inwestowanie w lepszą paszę dla zwierząt.
Jednocześnie inwestycja w produkty BIO to inwestycja w swoje zdrowie! Warzywa i owoce ekologiczne:
- zawierają znacznie więcej przeciwutleniaczy,
- zawierają więcej błonnika,
- mają więcej witamin i minerałów,
- do tego mają więcej witaminy C, która działa jako naturalny konserwant, czyli mają przedłużoną żywotność.
Wybierając polskie produkty, wspieramy polskie rolnictwo, a także gwarantujemy sobie świeżość żywności i gwarancję, że w podróży z dalekich zakątków globu nie była faszerowana sztucznymi konserwantami. Sam wybierz, jaką żywność wolisz!
Kaska
Staram się o ile mogę wybierać BIO :)