Ciecierzyca- właściwości i wartości odżywcze oraz zastosowanie cieciorki
Ciecierzyca inaczej zwana cieciorką lub grochem włoskim to roślina należąca do grupy roślin strączkowych. W smaku jest delikatna i charakteryzuje się lekko słodkawą nutą o orzechowym smaku. Roślina ta uprawiana była w Azji już osiem tysięcy lat temu a stamtąd dotarła do krajów Morza Śródziemnego. W Egipcie uważana jako afrodyzjak.
W Polsce natomiast ciecierzyca jest znana głównie weganom i wegetarianom ale naszym zdaniem nie tylko weganie powinny po nią sięgać bowiem ma mnóstwo właściwości odżywczych i zdrowotnych.
Właściwości ciecierzycy
Weganie oraz wegetarianie chętnie spożywają ciecierzyce ponieważ jest źródłem białka roślinnego. W 100 gramach ugotowanej cieciorki znajdziemy aż 8,86 gramów aminokwasów. Nadaje się więc idealnie jako zamiennik mięsa.
Groch włoski zawiera spore ilości różnych witamin: B9, K, żelaza, magnezu oraz cynku co pozytywnie wpłynie na organizm i zapobiega anemii. Ponad to dzięki witaminom cieciorka wykazuje właściwości upiększające poprzez wzmacnianie włosów, skóry i paznokci.
Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, cieciorka polecana jest również kobietom starającym się o dziecko jak również tym będącym już w ciąży.
Ciecierzyca ma wpływ również na ciśnienie krwi dzięki zawartemu w niej potasie. Gdy naczynia krwionośne są lepiej drożne to krew płynie swobodniej oraz wydalany jest nadmiar sodu z organizmu, w ten sposób przeciwdziała chorobom układu sercowo-krążeniowym. To tylko niektóre pozytywy z jedzenia ciecierzycy a jest ich o wiele więcej.
Zastosowanie ciecierzycy w kuchni - pomysły
Zastanawiacie się pewnie co można zrobić z cieciorki? Możliwości jest sporo ponieważ w sklepach dostępna jest ciecierzyca w różnych postaciach.
Można kupić ja suchą (do samodzielnego namoczenia), w puszce (już namoczoną), jak i również w postaci różnych past czy pasztetów jak np. hummusu. Przepisów w internecie jest całe mnóstwo ale z pewnością najbardziej popularne są falafele czyli roślinne kotleciki.
Oprócz tego polecamy:
- różnego rodzaju sałatki z ciecierzycą
- słodkie ciasta i wypieki z cieciorką
- ziemniaki i dodatki do obiadu z wykorzystaniem cieciorki
- jaja nafaszerowane ciecierzycą
My polecamy samodzielnie namoczyć ciecierzycę, wtedy zyskuje ona świeżość która jest tak ważna.