
Mango to jeden z najwszechstronniejszych owoców – można je dodać do owsianki, ciasta, drinków, czy zjeść na surowo. Do tego ma masę witamin, a jego pozytywny wpływ na nasze zdrowie aż zachęca do jedzenia. Dotyczy to szczególnie suszonego mango. Jednak na rynku dostępnych jest wiele produktów, które nie spełniają najwyższych norm jakości. Nie dotyczy to jednak suszonego BIO mango od marki Nutrilla Food. Chcesz wiedzieć, jakie właściwości posiada? Dlaczego to najlepsze mango na polskim rynku? Dlaczego w ogóle warto włączyć suszone mango do swojej diety? Już opowiadamy!
Jakie właściwości posiada suszone mango?
Zacznijmy od właściwości suszonego mango. Jeśli porównamy je ze świeżym owocem, to suszone mango wypada dużo lepiej, jeśli chodzi o skoncentrowanie kalorii i węglowodanów. Jedna trzecia szklanki suszonego mango zawiera 160 kalorii, z czego większość pochodzi z węglowodanów, ponieważ suszone mango zawiera tylko niewielkie ilości białka oraz tłuszczu. Jednocześnie w tej ilości możesz liczyć na:
- 40 gramów węglowodanów,
- 2 gramy błonnika pokarmowego
- oraz 32 g cukru.
Mówimy tu jednak o dobrych cukrach, które napędzają Twoje codzienne funkcjonowanie i służą jako źródło energii dla Twojego mózgu. Do tego wysoka zawartość błonnika wspiera Twój przewód pokarmowy. Przede wszystkim jednak suszone mango jest zdrową dawką witamin. Wiesz, że mango jest dosłownie wypełniane witaminą A, a wysuszony jeden owoc mango dostarcza aż 20% zalecanej dziennej dawki tej witaminy?
Warto w tym miejscu podkreślić, że witamina A jest niezbędna do utrzymania dobrej kondycji skóry i błon śluzowych. Dzięki temu zapewniamy sobie nieocenione wsparcie zarówno dla układu odpornościowego, jak i wzroku. Do tego dochodzi witamina B tak ważna, jeśli chodzi o utrzymanie zdrowego metabolizmu, zrównoważonego samopoczucia i zdrowej funkcji układu krążenia.
Dlaczego warto jeść suszone mango?
Musisz wiedzieć, że suszone mango ma bardzo pozytywne wpływ na nasze zdrowie. Zacznijmy od tego, że zawiera wiele witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. A to dopiero początek zalet! Oprócz tego suszone mango poprawia kondycję oczu i mózgu (dzięki witaminie A), a zawarte w mango witamina B6 oraz kwas glutaminowy korzystnie wpływają na funkcjonowanie komórek mózgowych, stymulując je jednocześnie do poprawy pamięci i koncentracji. Do tego dochodzi bogata zawartość antyoksydantów. Przeciwutleniacze zawarte w suszonym mango chronią komórki ciała przed wolnymi rodnikami, które często wywołują takie choroby jak cukrzyca, czy nowotwory. To zresztą nie koniec.
Chcesz zadbać o swoją odporność? Do tego również przyczyni się regularne spożywanie suszonego mango! Wszystko dlatego, że zawiera duże ilości witaminy C, która jak wiadomo – w naturalny sposób poprawia odporność organizmu. Do tego pomaga zachować młodość i elastyczność skóry, biorąc udział w procesie produkcja kolagenu. Suszone mango ma również pozytywny wpływ na prawidłową pracę jelit. Dzięki temu, że jest bogate zarówno w błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny, pomaga stabilizować wysokość cukru we krwi, jednocześnie obniżając poziom cholesterolu. Nie można również zapominać, że korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, pobudzając je do działania i zapobiegając ewentualnym zaparciom.
Do czego możesz dodać suszone mango?
Suszone mango to idealna przekąska do szkoły, na uczelnię, czy do pracy. Możesz zabrać ze sobą całe opakowanie lub zamknąć kilka kawałków w szczelnym pojemniku – taka przekąska z pewnością doda Ci energii! Ale to oczywiście nie wszystko, ponieważ ten owoc jest wręcz doskonałym dodatkiem do:
- gofrów (zarówno w wersji fit, jak i z dodatkiem bitej śmietany),
- pancakes (możesz mieszać owoce, dodając również masło orzechowe – idealne śniadanie!),
- naleśników (podobnie, jak w przypadku pancakes – zawsze warto mieszać różne owoce!),
- owsianki (razem z płatkami owsianymi zapewni Ci ogromną ilość błonnika oraz energię na cały dzień),
- do różnego rodzaju deserów.
Warto kombinować z suszonym mango jako dodatkiem do wielu dań, czy deserów – szczególnie jeśli chcesz je wprowadzić do diety dziecka. Maluchy lubią nieco wybrzydzać, dlatego urozmaicenie menu pomoże Ci zadbać o zdrową, zbilansowaną dietę!
Co wyróżnia suszone mango BIO marki Nutrilla Food?
Jakie suszone mango jest najlepsze? Przede wszystkim to, które jest suszone naturalną metodą. Niestety, ale wiele produktów dostępnych na rynku zawiera dwutlenek siarki, który ma pomagać zachować owocom jasny kolor, jednocześnie zapobiegając gniciu. Niestety, ale może się to wiązać z reakcjami astmatycznymi po spożyciu. Czy jest na to jakieś rozwiązanie? Oczywiście, że tak! Marka Nutrilla Food wypuściła na rynek suszone mango BIO, które:
- nie zawiera dwutlenku siarki,
- nie zawieraj skrobi ziemniaczanej.
Mango BIO od Nutrilla Food suszone jest naturalną metodą na słońcu. Do tego posiada certyfikat ekologiczny, więc nie ma mowy o sztucznych dodatkach. To w pełni naturalny produkt, który w swoim składzie zawiera jedynie… samo suszone mango! Do tego całość pokrojona jest w grube plastry, które aż zachęcają do zjedzenia. To zdecydowanie najlepszy produkt na rynku. Koniecznie go wypróbuj!
Ann77
Zgadzam się w 100%! Najlepsze mango jakie jadłam. Polecam każdemu kupić na spróbowanie.