W społeczeństwie wzrasta świadomość konieczności zadbania o zasoby naturalne i stan naszej Planety. W dzisiejszym zabieganym świecie coraz częściej budzi się w człowieku chęć powrotu do natury, co przejawia się w jego wyborach konsumenckich dotyczących wielu dziedzin życia, od sposobu wypoczynku po aranżację wnętrz, dobór kosmetyków i żywności. Gdy myślisz o produktach przyjaznych dla środowiska, prawdopodobnie jednym z pierwszych skojarzeń będzie określenie „bio”. Nie bez powodu, wszak pochodzące z greckiego słowo „bios” oznacza życie. Zatem, co odróżnia produkty bio od konwencjonalnych? Dlaczego warto po nie sięgać? W jaki sposób ich wybór działa na korzyść ludzkiego zdrowia oraz środowiska naturalnego? Poznaj różnice między produktami bio i konwencjonalnymi, by dokonywać świadomego wyboru podczas swoich zakupów.
Jakie warunki muszą być spełnione, by produkt nazwać bio?
Współczesne osiągnięcia naukowe pozwoliły zoptymalizować produkcję rolną w taki sposób, by jak najmniejszym nakładem kosztów i czasu uzyskać jak największy przyrost. W tym celu współcześni rolnicy oraz hodowcy wykorzystują nawozy sztuczne, środki ochrony roślin i inne preparaty wspomagające wzrost roślin czy zwierząt. Działania te odbijają się niekorzystnie na środowisku naturalnym. W zamian za dużą ilość tanio wyprodukowanej żywości dochodzi do skażenia wód i gleby oraz zachwiania równowagi w ekosystemach. Produkty bio powstają w harmonii z przyrodą. Do ich produkcji nie są wykorzystywane pestycydy ani inne wytwarzane sztucznie środki chemiczne. Produkty bio nie są modyfikowane genetycznie a ich wytwarzanie nie zakłóca naturalnej selekcji zwierząt i roślin.
Jak rozpoznać produkty bio?
Na pierwszy rzut oka ciężko odróżnić produkty bio od konwencjonalnych. Jeżeli chodzi o stronę wizualną, to często warzywa czy owoce uprawiane w sposób konwencjonalny prezentują się lepiej niż te, które pochodzą z upraw ekologicznych. Świadectwem pochodzenia produktu jest certyfikat. Oznaczone są także charakterystycznym zielonym logo.
Walory smakowe i zdrowotne produktów bio?
Nie da się ukryć, że produkty pochodzące z upraw ekologicznych smakują lepiej. Dzięki temu, że rosną i dojrzewają w naturalnym tempie, zyskują pełnię smaku i aromatu. Sztuczne przyspieszanie wzrostu i dojrzewania skutkuje pogorszeniem walorów kulinarnych. Wybór produktów bio korzystnie wpływa na zdrowie. Sięgając po nie zmniejszasz udział niekorzystnej chemii w swoim życiu. Unikasz w ten sposób kumulowania jej w organizmie.
Czy produkty konwencjonalne są złe?
Z uwagi na środowisko naturalne lepiej wybierać produkty bio, gdyż ich wytwarzanie znacznie mniej obciąża przyrodę. Nie oznacza to jednak, że od dziś musisz przestać korzystać z produktów konwencjonalnych. Są one także wartościowe i zawierają witaminy, minerały oraz pozostałe walory odżywcze. Kupując je, wybieraj producentów cieszących się dobrą renomą. Jeżeli jednak zależy Ci na dobru Planety oraz ochronie własnego organizmu przed stosowaną w produkcji rolnej chemią, częściej sięgaj po produkty oznaczone jako bio.