Gdy zbliżają się święta Bożego Narodzenia, wiele osób planuje skład świątecznego menu. Nie może w nim zabraknąć domowych wypieków pełnych orzechów, suszonych owoców i zapachu kojarzonych z okresem świątecznym korzennych przypraw. Nie od dziś wiadomo, że ekologiczna żywność wyróżnia się doskonałą zawartością składników odżywczych, jest wolna od szkodliwej chemii i powstaje w sposób przyjazny dla środowiska naturalnego. Może warto w najbliższe święta pomyśleć o wykonaniu eko wypieków? Podpowiadamy, co zrobić, by na Boże Narodzenie cieszyć się pysznym smakiem ekologicznych ciast.
Orzechy i suszone owoce – obowiązkowo na świątecznym stole
Trudno wyobrazić sobie bożonarodzeniowe wypieki bez pysznych bakalii. Wykorzystaj owoce i orzechy pochodzące z ekologicznych upraw, i suszone w naturalny sposób. Smak pozbawionych konserwantów bakalii jest nieporównywalnie bogatszy. Oprócz tradycyjnie wykorzystywanych w świątecznych deserach migdałów, orzechów włoskich i laskowych możesz sięgnąć także po aromatyczne orzechy pekan, łagodne nerkowce czy pyszne pistacje. Suszone śliwki, jabłka, morele, figi i daktyle z certyfikatami ekologicznego pochodzenia to doskonałe dodatki do uwielbianego przez wiele osób bożonarodzeniowego keksa.
Cukier – tylko z prawdziwą wanilią
Aromat wanilii doskonale pasuje do wielu wyrobów cukierniczych. Cukier waniliowy spotkasz w większości przepisów na domowe wypieki. Jednak ten powszechnie dostępny w sklepach niewiele ma wspólnego z prawdziwą wanilią. Być może niewiele osób zwraca na to uwagę, lecz niewielkie saszetki tego, co często uznajemy za cukier waniliowy opisane są zupełnie inaczej – cukier wanilinowy. Na pierwszy rzut oka można w ogóle nie dostrzec różnicy w zapisie. W składzie takiego cukru znajduje się sztuczny aromat imitujący prawdziwą wanilię. Po co korzystać z imitacji, gdy możesz mieć oryginał? Zastąp w swoich świątecznych wypiekach tani i sztuczny cukier wanilinowy, nieco droższym, lecz naturalnym cukrem waniliowym. Z pewnością Twoi goście poczują różnicę.
Alternatywy dla zwykłej mąki
Wśród ekologicznych produktów możesz znaleźć ogromny wybór różnych mąk. Wykorzystaj je w swoich świątecznych eko wypiekach. Oprócz białej mąki pszennej lub orkiszowej są także mąki kokosowa, migdałowa czy pełnoziarnista. Uruchom swoją kulinarną wyobraźnię i użyj w swojej kuchni różnych mąk pochodzących z ekologicznych upraw. Z pewnością znajdziesz wiele ciekawych przepisów, w których można wykorzystać alternatywy dla tradycyjnej mąki pszennej do wypieków. Z ich pomocą upieczesz pyszne i oryginalne ciasta, które mile zaskoczą Twoich świątecznych gości.
Kakao – niezbędny składnik wypieków
Produktem powszechnie używanym w świątecznych wypiekach jest kakao. Naturalny kakaowy proszek wyróżnia się korzystnymi dla zdrowia właściwościami. Trudno też wyobrazić sobie bożonarodzeniowe wypieki bez kakaowych kremów czy ciemnych polew na pierniczki. Jeżeli chcesz, by Twoje słodkości były bardziej eko – wykorzystaj do nich kakao z certyfikowanej uprawy, gdzie nie stosuje się sztucznych nawozów czy chemicznych środków ochrony roślin.
Gotowy pomysł dla kulinarnych laików
Być może marzy Ci się samodzielnie upieczone ciasto, jednak stanie przy kuchennym blacie to zupełnie nie Twój styl. Możesz wykorzystać gotową mieszankę do sporządzenia świątecznego wypieku, np. aromatycznego brownie. Dzięki prostocie użycia każdy, nawet największy kuchenny ignorant, poradzi sobie bez trudu. Wystarczy, że do proszku składającego się wyłącznie z ekologicznych produktów spożywczych, dodasz wodę i olej, by uzyskać gotowe ciasto. Masę przelewasz do foremki i wkładasz do piekarnika. Po upieczeniu możesz cieszyć się wybornym smakiem osobiście przyrządzonego świątecznego wypieku.