Kutia jest tradycyjną potrawą goszczącą na wielu wigilijnych stołach. Głównymi jej składnikami są ziarna pszenicy i maku, które symbolizują życiodajną siłę. Spożywanie kutii według naszych przodków miało zapewnić pomyślność, przychylność istot nadprzyrodzonych, radość, zdrowie i długie życie. W tych dawnych wierzeniach kryje się ziarno prawdy. Kutia jest potrawą pełną wartościowych składników odżywczych, witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych, które bardzo pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Podpowiadamy, jak przygotować kutię z wysokiej jakości ekologicznych składników.
Podstawowe produkty – mak i pszenica
Podstawą kutii jest mak i pszenica. W ziarnach tych znajdziesz wapń, żelazo, mangan, cynk, fosfor, potas, witaminy z grupy B, witaminy A, D, E oraz sporo korzystnego dla pracy układu pokarmowego błonnika. Tradycyjnie mak na kutię zalewa się gorącym mlekiem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić je jednym z ekologicznych mleczek roślinnych: kokosowym, ryżowym czy migdałowym. To świetne rozwiązanie dla wegan lub osób z nietolerancją laktozy. Napój roślinny doda potrawie unikalnego smaku oraz wzmocni jej walory odżywcze. Zamiast pszenicy niekiedy używa się zdrowej kaszy – pęczaku. Potrawę słodzimy miodem, który jest produktem naturalnym i bardzo zdrowym, jednak nie wszyscy mogą go jeść. Jeżeli masz alergię na miód, możesz do kutii dodać syropu z agawy lub klonowego.
Orzechy pełne zdrowia
Do ugotowanych ziaren pszenicy oraz sparzonego gorącym mlekiem, odcedzonego i dwukrotnie zmielonego maku możesz dodać ulubione orzechy. Wybieraj te pochodzące ze sprawdzonych źródeł, gdyż odznaczają się najlepszą jakością. Tradycyjnie do kutii dodaje się podprażone i posiekane orzechy laskowe łuskane oraz włoskie a także obrane ze skórki migdały. Ty jednak możesz wykorzystać także delikatne nerkowce, aromatyczne orzechy pekan i inne, które lubisz. Orzechy to wartościowe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów i witamin a także wyjątkowo smaczny dodatek.
Moc bakalii
Aby Twoja świąteczna kutia miała bogaty smak, nie żałuj do niej bakalii. Ekologiczne suszone owoce to najlepszy dla zdrowia wybór, gdyż nie zawierają konserwantów ani innych zbędnych substancji oraz pochodzą ze sprawdzonych upraw. Do świątecznej kutii dodaj pokrojone daktyle i figi, które zapewnią jej słodycz oraz rodzynki. Możesz także wrzucić do potrawy lekko kwaskowe morele czy śliwki. Owoce suszone zawierają wiele cennych i potrzebnych, szczególnie w okresie zimowym, witamin. Są także bogate w błonnik, który pomoże zadbać o sprawną pracę przewodu pokarmowego. Warto wspomnieć, że bakalie w kutii symbolizują dostatek, więc dodawaj ich szczodrze.
Własna inwencja
Możesz nieco unowocześnić tradycyjną kutię i zwiększyć jej wartość odżywczą dzięki wzbogaceniu jej dodatkowymi składnikami. Dobrym pomysłem jest zmieszanie dwóch rodzajów maku: niebieskiego i białego, co wzbogaci smak dania. Do kutii świetnie pasują także nasiona chia. Oryginalny efekt uzyskasz, gdy użyjesz niewielką ilość oleju kokosowego nierafinowanego. Miłośnicy kokosu z pewnością będą zachwyceni aromatem dania. W tradycyjnej wersji przepisu często występuje olejek waniliowy. My proponujemy wykorzystać naturalne ziarenka wanilii.
Świąteczna kutia należy do bardzo zdrowych tradycyjnych dań. Możesz bez najmniejszych wyrzutów sumienia delektować się tym wyjątkowym deserem.