Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Blog wpisy
Dlaczego warto wybierać żywność z certyfikatem BIO?

Dziś bardziej niż kiedykolwiek wcześniej zwracamy uwagę na to, co jemy. I bardzo dobrze, ponieważ wychodzi nam to tylko na zdrowie! Jednak wciąż wiele osób wzbrania się przed wybieraniem żywności z certyfikatem BIO. Dziś odkłamiemy kilka mitów, wyjaśniając temat od podszewki. Udanej lektury!

Czy warto pić czystek? Właściwości, zastosowanie, działanie

Herbata z czystka jest jedną z najstarszych herbat na świecie. Pochodzi z regionów Morza Śródziemnego gdzie zyskała popularność dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym i przyjemnemu aromatowi. W 1999 roku przyznano jej miano Rośliny Roku, co potwierdza, jak bardzo ważna może być dla ludzkości.

Tak naprawdę czystek towarzyszy nam od wieków. Nasi przodkowie stosowali go, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowych, wyeliminować problemy z oddychaniem, ale też radzić sobie w przypadku infekcji wirusowych. To zioło nie zmieniło się po dziś dzień, dlatego i my możemy czerpać z jego właściwości. Niestety wielu z nas nie ma pojęcia, jak wiele korzyści niesie ze sobą picie czystka. Natura daje nam wiele darów, dlatego warto dowiedzieć się więcej o tej roślinie i sprawdzić jakie efekty możemy uzyskać!

Blog chmura tagów

Jak stosować siemię lniane?

0
Jak stosować siemię lniane?

Nasiona lnu, zwane często siemieniem lnianym to skarbnica wielu wartości odżywczych i cennych dla zdrowia substancji. Te niepozorne nasionka ludzkość od lat wykorzystywała w celach spożywczych i leczniczych. Len uprawiano w czasach starożytnych. Jego historia sięga 3000 lat p.n.e. Dziś chętnie sięgamy po naturalną żywność, która wspomaga siły witalne organizmu. Nasiona lnu zyskują coraz większą popularność i są często wykorzystywane jako produkt uzupełniający zbilansowaną dietę.

Cenne składniki zawarte w siemieniu

Za kluczowe z punktu widzenia dietetyki walory siemienia lnianego uznawana jest wysoka zawartość błonnika oraz duże stężenie kwasów tłuszczowych omega-3. Po zalaniu wodą nasionka pęcznieją i otaczają się przezroczystą galaretką. To właśnie za sprawą rozpuszczalnego błonnika. W siemieniu znaleźć można także błonnik nierozpuszczalny. Włókna pokarmowe zapewniają na długo uczucie sytości, pozwalają poprawić perystaltykę jelit oraz utrzymać cholesterol na właściwym poziomie. Cennymi składnikami są fitoestrogeny – lignany, które pomagają regulować pracę układu hormonalnego kobiet w okresie menopauzy. Związki te wykazują także pozytywny wpływ na układ krążenia. W siemieniu lnianym obecnych jest wiele witamin (m.in. B, E, K i kwas foliowy) oraz minerałów (wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas).

Siemię lniane złote BIO

Siemię lniane złote BIO

Kiedy siemię lniane może Ci pomóc?

Siemię lniane jest bardzo wartościowym pożywieniem i warto dodawać go do swoich codziennych dań. Pomaga utrzymywać w dobrej kondycji układ trawienny, krwionośny i hormonalny. Jego spożywanie pozwala dłużej zachować młodość i dobrą kondycję. Dzięki właściwościom łagodzącym i ochronnym warto pić okryte żelem nasionka przy podrażnionym gardle. Galaretka z siemienia pomaga nawilżyć błonę śluzową przełyku i gardła, dzięki czemu można szybko odczuć ulgę. Ten specyficzny, lepki kisiel docenią osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi, gdyż działa ochronnie na śluzówki w układzie pokarmowym. Spożywanie zaparzonego siemienia lnianego znakomicie wpływa na rozwój zdrowej flory bakteryjnej w jelitach.

siemie lniane brązowe BIO

Siemię lniane brązowe BIO

Jak przyjmować siemię lniane?

Siemię lniane można spożywać w całości lub w formie zmielonej. Mielenie ziaren sprawia, że cenne składniki pokarmowe są łatwiej dostępne dla organizmu. Jeżeli planujesz w ten sposób przygotowywać siemię, zaopatrz się w młynek, by na bieżąco przygotowywać sobie kolejne porcje. Najbardziej wartościowe i bogate w witaminy jest świeżo zmielone siemię, dlatego nie warto mielić go na zapas. Całe lub zmielone ziarenka można zalewać gorącą wodą, by wytworzyły żel i wypijać. To najbardziej popularny sposób przyjmowania siemienia lnianego. Ziarna znakomicie dodają się jako posypka do domowych wypieków lub sałatek. Zmielonymi ziarnami można np. posypywać twaróg lub kanapki. W kuchni wegańskiej zmielone siemię lniane, rozprowadzone w niewielkiej ilości wody może znakomicie zastąpić jajka podczas przyrządzania wypieków. Jeżeli przyjmujesz leki, nie łącz ich z siemieniem, by nie zaburzyć wchłaniania substancji leczniczych. Zalecana dzienna dawka siemienia w diecie to 10g. Warto pamiętać, że nawet z dobrym można przesadzić, dlatego nie należy przekraczać dziennego spożycia powyżej 50g.

Komentarze do wpisu (0)
Menu Szukaj więcej więcej
    • Ekopaka.pl
    • Sklep internetowy ze zdrową żywnością

      Osiek 84b, 32-300 Olkusz

      NIP: 5130281419

      REGON: 523313151

    • Tel.: 796 434 468
    • E-mail:biuro@ekopaka.pl
    • Zapisz się do newslettera

      Zapisz się do newslletera i odbierz 5% rabatu na pierwsze zakupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium