Nasiona lnu, zwane często siemieniem lnianym to skarbnica wielu wartości odżywczych i cennych dla zdrowia substancji. Te niepozorne nasionka ludzkość od lat wykorzystywała w celach spożywczych i leczniczych. Len uprawiano w czasach starożytnych. Jego historia sięga 3000 lat p.n.e. Dziś chętnie sięgamy po naturalną żywność, która wspomaga siły witalne organizmu. Nasiona lnu zyskują coraz większą popularność i są często wykorzystywane jako produkt uzupełniający zbilansowaną dietę.
Cenne składniki zawarte w siemieniu
Za kluczowe z punktu widzenia dietetyki walory siemienia lnianego uznawana jest wysoka zawartość błonnika oraz duże stężenie kwasów tłuszczowych omega-3. Po zalaniu wodą nasionka pęcznieją i otaczają się przezroczystą galaretką. To właśnie za sprawą rozpuszczalnego błonnika. W siemieniu znaleźć można także błonnik nierozpuszczalny. Włókna pokarmowe zapewniają na długo uczucie sytości, pozwalają poprawić perystaltykę jelit oraz utrzymać cholesterol na właściwym poziomie. Cennymi składnikami są fitoestrogeny – lignany, które pomagają regulować pracę układu hormonalnego kobiet w okresie menopauzy. Związki te wykazują także pozytywny wpływ na układ krążenia. W siemieniu lnianym obecnych jest wiele witamin (m.in. B, E, K i kwas foliowy) oraz minerałów (wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas).

Kiedy siemię lniane może Ci pomóc?
Siemię lniane jest bardzo wartościowym pożywieniem i warto dodawać go do swoich codziennych dań. Pomaga utrzymywać w dobrej kondycji układ trawienny, krwionośny i hormonalny. Jego spożywanie pozwala dłużej zachować młodość i dobrą kondycję. Dzięki właściwościom łagodzącym i ochronnym warto pić okryte żelem nasionka przy podrażnionym gardle. Galaretka z siemienia pomaga nawilżyć błonę śluzową przełyku i gardła, dzięki czemu można szybko odczuć ulgę. Ten specyficzny, lepki kisiel docenią osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi, gdyż działa ochronnie na śluzówki w układzie pokarmowym. Spożywanie zaparzonego siemienia lnianego znakomicie wpływa na rozwój zdrowej flory bakteryjnej w jelitach.

Jak przyjmować siemię lniane?
Siemię lniane można spożywać w całości lub w formie zmielonej. Mielenie ziaren sprawia, że cenne składniki pokarmowe są łatwiej dostępne dla organizmu. Jeżeli planujesz w ten sposób przygotowywać siemię, zaopatrz się w młynek, by na bieżąco przygotowywać sobie kolejne porcje. Najbardziej wartościowe i bogate w witaminy jest świeżo zmielone siemię, dlatego nie warto mielić go na zapas. Całe lub zmielone ziarenka można zalewać gorącą wodą, by wytworzyły żel i wypijać. To najbardziej popularny sposób przyjmowania siemienia lnianego. Ziarna znakomicie dodają się jako posypka do domowych wypieków lub sałatek. Zmielonymi ziarnami można np. posypywać twaróg lub kanapki. W kuchni wegańskiej zmielone siemię lniane, rozprowadzone w niewielkiej ilości wody może znakomicie zastąpić jajka podczas przyrządzania wypieków. Jeżeli przyjmujesz leki, nie łącz ich z siemieniem, by nie zaburzyć wchłaniania substancji leczniczych. Zalecana dzienna dawka siemienia w diecie to 10g. Warto pamiętać, że nawet z dobrym można przesadzić, dlatego nie należy przekraczać dziennego spożycia powyżej 50g.