Któż nie lubi po ciężkim dniu wyciągnąć się w wygodnym fotelu, otulić w puszysty koc i włączyć dobrego filmu lub sięgnąć po ulubioną lekturę? Ta forma odpoczynku nabiera szczególnego uroku w okresie jesienno-zimowym, gdy wieczory są długie a na dworze hula zimny wiatr. Ciepło domowego zacisza prezentuje się wtedy nad wyraz kusząco. Podczas chwil spędzonych na słuchaniu ulubionych płyt lub czy kameralnym spotkaniu ze znajomymi chętnie sięgamy po drobne przekąski, które wprost idealnie komponują się z błogim nastrojem wieczornego lenistwa. Większość dostępnych w marketach przysmaków nie wpływa korzystnie na nasze organizmy. Dobrą wiadomością dla dbających o zdrowy tryb życia jest to, że nie trzeba wcale rezygnować z przekąsek by zachować organizm w dobrej formie. Wystarczy sięgać po te zdrowe. Pozwolą nie tylko zaspokoić ochotę na coś pysznego, lecz również dostarczą wielu korzystnych składników.
Dla wielbicieli chipsów
Chipsy ziemniaczane uchodzą za jedną z najbardziej niewskazanych dla zdrowia przekąsek. Ociekające olejem krążki ziemniaków, często doprawione sztucznymi barwnikami, substancjami poprawiającymi smak oraz konserwantami z pewnością nie powinny być jadane przez osoby dbające o siebie. Doskonałą alternatywą dla tłustych ziemniaczanych specjałów są chipsy z suszonych bananów lub kokosa. Niewielkie, pyszne i chrupiące płatki idealnie nadają się do podjadania w czasie długich jesiennych i zimowych wieczorów. Zamiast szkodliwych sztucznych składników i tłuszczów trans dostarczą witamin i minerałów (szczególnie potasu), błonnika oraz zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Moc zdrowia ukryta w orzechach
Orzechy wprawdzie zaliczyć można do wysokokalorycznych przysmaków, jednak z pewnością warto po nie sięgać. Wzbogacają naszą dietę w wiele cennych witamin, magnez, potas, fosfor oraz cenne kwasy tłuszczowe. Pomagają obniżyć poziom cukru we krwi i wspierają funkcjonowanie układu krwionośnego oraz nerwowego. Długie wieczory sprowadzają na nas czasami jesienną melancholię i obniżony nastrój. Jedzenie orzechów wpływa na poprawę samopoczucia i pomaga przegonić precz smutki. Do chrupania najlepiej wybierać orzechy nieprażone i niesolone, gdyż zachowują najwięcej korzystnych dla zdrowia substancji.
Chrupiące ziarenka
Pestki słonecznika i dyni to rewelacyjna przekąska na zimowo-jesienny czas. Bogactwo składników mineralnych oraz witamin zawartych w tych ziarnach pomaga wesprzeć naszą odporność w sezonie grypowym. Pożywną i smaczną przekąską są także pełne wartościowego białka ziarna ciecierzycy. Ugotowane, przyprawione i lekko podprażone w piekarniku mogą stać się hitem podczas wieczoru z przyjaciółmi. Świetnym pomysłem na domową imprezę lub seans filmowy jest samodzielnie przygotowany popcorn z wysokiej jakości ziaren. Można doprawić go według własnego gustu ziołami, miodem czy solą himalajską.
Coś dla łasuchów
Wszyscy lubimy słodkości. Wypływa to z samej ludzkiej natury. Nasi przodkowie słodki smak utożsamiali z produktami nadającymi się do jedzenia. W ten sposób odróżniali jadalne dary natury od szkodliwych i trujących. Doskonałą alternatywą dla wysokokalorycznych słodyczy, które nierzadko zawierają całe mnóstwo szkodliwych dla zdrowia dodatków są suszone słodkie owoce. Daktyle i figi z powodzeniem zaspokajają apetyt na łakocie a przy okazji dostarczają błonnika, wartościowych pierwiastków oraz witamin. Aromatyczne suszone śliwki, lekko kwaskowa żurawina i suszone na słońcu morele z powodzeniem zastąpią praliny i ciasteczka podczas spędzania w domowym zaciszu przeciągających się w zimową i jesienną porę wieczornych godzin.