Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Blog wpisy
Dlaczego warto wybierać żywność z certyfikatem BIO?

Dziś bardziej niż kiedykolwiek wcześniej zwracamy uwagę na to, co jemy. I bardzo dobrze, ponieważ wychodzi nam to tylko na zdrowie! Jednak wciąż wiele osób wzbrania się przed wybieraniem żywności z certyfikatem BIO. Dziś odkłamiemy kilka mitów, wyjaśniając temat od podszewki. Udanej lektury!

Czy warto pić czystek? Właściwości, zastosowanie, działanie

Herbata z czystka jest jedną z najstarszych herbat na świecie. Pochodzi z regionów Morza Śródziemnego gdzie zyskała popularność dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym i przyjemnemu aromatowi. W 1999 roku przyznano jej miano Rośliny Roku, co potwierdza, jak bardzo ważna może być dla ludzkości.

Tak naprawdę czystek towarzyszy nam od wieków. Nasi przodkowie stosowali go, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowych, wyeliminować problemy z oddychaniem, ale też radzić sobie w przypadku infekcji wirusowych. To zioło nie zmieniło się po dziś dzień, dlatego i my możemy czerpać z jego właściwości. Niestety wielu z nas nie ma pojęcia, jak wiele korzyści niesie ze sobą picie czystka. Natura daje nam wiele darów, dlatego warto dowiedzieć się więcej o tej roślinie i sprawdzić jakie efekty możemy uzyskać!

Blog chmura tagów

Z jakich płatków wychodzi najlepsza owsianka?

0
Z jakich płatków wychodzi najlepsza owsianka?

Owsianka, jak sugeruje nazwa powstaje z płatków owsianych. Obecnie wśród tzw. zdrowej żywności można znaleźć wiele rodzajów tego produktu. Każde płatki charakteryzują się odrębnymi właściwościami i przeznaczeniem kulinarnym. W poszukiwaniu idealnej owsianki warto poznać także dodatki, które mogą wzbogacić poranny posiłek o cenne minerały i witaminy. Idealną domieszką są płatki innych wartościowych dla zdrowia i odżywczych zbóż, nasiona, orzechy i suszone owoce.

Czym charakteryzują się różne rodzaje płatków owsianych?

Wśród płatków owsianych dostępnych w sprzedaży można spotkać płatki pełnoziarniste, górskie oraz błyskawiczne. Różnią się między sobą strukturą i stopniem przetworzenia. Najmniej przetworzone są płatki pełnoziarniste, dzięki temu zawierają najwięcej witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia. Aby przygotować z nich owsiankę, konieczne jest kilkuminutowe gotowanie, by płatki zmiękły i uzyskały właściwą konsystencję. Płatki górskie są nieco bardziej przetworzone, powstają z krojonego ziarna owsa i również wymagają gotowania, jednak krótszego niż pełnoziarniste. Najbardziej przetworzonym typem płatków owsianych są błyskawiczne, które wystarczy zalać wrzątkiem. Szybkość przygotowania okupiona jest jednak mniejszą zawartością witamin i innych cennych składników oraz wyższym indeksem glikemicznym dania niż w przypadku użycia pozostałych rodzajów płatków.

Płatki owsiane pełnoziarniste

Pełnoziarniste płatki owsiane to podstawa

Górskie, błyskawiczne a może pełnoziarniste? Które z tych rodzajów płatków najkorzystniej wybrać do przyrządzenia pysznej i wartościowej owsianki? Najlepszym dla zdrowia wyborem są bez wątpienia płatki pełnoziarniste. Wprawdzie przyrządzenie śniadania będzie wymagało chwili na ugotowanie płatków, jednak ich smak i walory odżywcze z pewnością wynagrodzą spędzony w kuchni czas. Płatki pełnoziarniste są najmniej przetworzoną odmiana płatków owsianych, dlatego zachowują pełnię swojego odżywczego bogactwa. Ziarno owsa zawiera dużą ilość białka i witamin z grupy B. Ponadto znajdziemy w nim sporo magnezu i chroniącej przed wolnymi rodnikami witaminy E. Owsianka dostarcza też błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego i stanowi ważny element zdrowej diety.

Płatki owsiane BIO ekologiczne

Płatki innych zbóż idealnym uzupełnieniem zdrowej owsianki

Aby zwiększyć zdrowotne i smakowe walory owsianki lub nieco urozmaicić znaną potrawę, można do jej przyrządzenia dodać płatków innych zbóż, np. orkiszu lub żyta. Płatki orkiszowe mają charakterystyczny orzechowy posmak oraz zawierają korzystne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, witaminy A i E oraz z grupy B i mnóstwo mikro i makroelementów niezbędnych w zbilansowanej diecie. Są również doskonale przyswajalne. Płatki żytnie na długo zapewniają uczucie sytości i są kopalnią wielu wartościowych dla organizmu witamin i minerałów. Do godnych uwagi substancji zawartych w tych płatkach można zaliczyć lignany.

Płatki orkiszowe pełnoziarniste

Płatki żytnie BIO

Pyszne dodatki

Do przyrządzenia najlepszej owsianki warto wykorzystać dodatki w postaci nasion, orzechów i suszonych owoców. Najlepiej sięgać po produkty niskoprzetworzone i pochodzące z ekologicznych upraw. To dodatkowe witaminy i wiele pozytywnie wpływających na zdrowie składników, które zwiększą walory odżywcze porannego posiłku. Owoce czy orzechy wspaniale wpłyną na walory smakowe dania i przekonają do niego nawet osoby, które nie przepadają za smakiem czystych płatków zbożowych.

Nasiona chia

Sezam łuskany

Migdały całe

Morele suszone naturalne

Komentarze do wpisu (0)
Menu Szukaj więcej więcej
    • Ekopaka.pl
    • Sklep internetowy ze zdrową żywnością

      Warszawska 162, 32-086 Węgrzce

      NIP: 5130281419

      REGON: 523313151

    • Tel.: 796 434 468
    • E-mail:biuro@ekopaka.pl
    • Zapisz się do newslettera

      Zapisz się do newslletera i odbierz 5% rabatu na pierwsze zakupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium