Owsianka, jak sugeruje nazwa powstaje z płatków owsianych. Obecnie wśród tzw. zdrowej żywności można znaleźć wiele rodzajów tego produktu. Każde płatki charakteryzują się odrębnymi właściwościami i przeznaczeniem kulinarnym. W poszukiwaniu idealnej owsianki warto poznać także dodatki, które mogą wzbogacić poranny posiłek o cenne minerały i witaminy. Idealną domieszką są płatki innych wartościowych dla zdrowia i odżywczych zbóż, nasiona, orzechy i suszone owoce.
Czym charakteryzują się różne rodzaje płatków owsianych?
Wśród płatków owsianych dostępnych w sprzedaży można spotkać płatki pełnoziarniste, górskie oraz błyskawiczne. Różnią się między sobą strukturą i stopniem przetworzenia. Najmniej przetworzone są płatki pełnoziarniste, dzięki temu zawierają najwięcej witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia. Aby przygotować z nich owsiankę, konieczne jest kilkuminutowe gotowanie, by płatki zmiękły i uzyskały właściwą konsystencję. Płatki górskie są nieco bardziej przetworzone, powstają z krojonego ziarna owsa i również wymagają gotowania, jednak krótszego niż pełnoziarniste. Najbardziej przetworzonym typem płatków owsianych są błyskawiczne, które wystarczy zalać wrzątkiem. Szybkość przygotowania okupiona jest jednak mniejszą zawartością witamin i innych cennych składników oraz wyższym indeksem glikemicznym dania niż w przypadku użycia pozostałych rodzajów płatków.
Pełnoziarniste płatki owsiane to podstawa
Górskie, błyskawiczne a może pełnoziarniste? Które z tych rodzajów płatków najkorzystniej wybrać do przyrządzenia pysznej i wartościowej owsianki? Najlepszym dla zdrowia wyborem są bez wątpienia płatki pełnoziarniste. Wprawdzie przyrządzenie śniadania będzie wymagało chwili na ugotowanie płatków, jednak ich smak i walory odżywcze z pewnością wynagrodzą spędzony w kuchni czas. Płatki pełnoziarniste są najmniej przetworzoną odmiana płatków owsianych, dlatego zachowują pełnię swojego odżywczego bogactwa. Ziarno owsa zawiera dużą ilość białka i witamin z grupy B. Ponadto znajdziemy w nim sporo magnezu i chroniącej przed wolnymi rodnikami witaminy E. Owsianka dostarcza też błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego i stanowi ważny element zdrowej diety.
Płatki innych zbóż idealnym uzupełnieniem zdrowej owsianki
Aby zwiększyć zdrowotne i smakowe walory owsianki lub nieco urozmaicić znaną potrawę, można do jej przyrządzenia dodać płatków innych zbóż, np. orkiszu lub żyta. Płatki orkiszowe mają charakterystyczny orzechowy posmak oraz zawierają korzystne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, witaminy A i E oraz z grupy B i mnóstwo mikro i makroelementów niezbędnych w zbilansowanej diecie. Są również doskonale przyswajalne. Płatki żytnie na długo zapewniają uczucie sytości i są kopalnią wielu wartościowych dla organizmu witamin i minerałów. Do godnych uwagi substancji zawartych w tych płatkach można zaliczyć lignany.
Pyszne dodatki
Do przyrządzenia najlepszej owsianki warto wykorzystać dodatki w postaci nasion, orzechów i suszonych owoców. Najlepiej sięgać po produkty niskoprzetworzone i pochodzące z ekologicznych upraw. To dodatkowe witaminy i wiele pozytywnie wpływających na zdrowie składników, które zwiększą walory odżywcze porannego posiłku. Owoce czy orzechy wspaniale wpłyną na walory smakowe dania i przekonają do niego nawet osoby, które nie przepadają za smakiem czystych płatków zbożowych.