Słowo Eko-ekologicznie pojawia się w dzisiejszych czasach na każdym kroku. O życiu w zgodzie z naturą nawołują do nas poranne śniadaniówki, znani celebryci, kolorowe pisma i wszechobecne reklamy. Aktualna sytuacja pogodowa i kataklizmy z nią związane również dają do myślenia co ma wpływ na to że zaczynamy się zastanawiać jak żyć zdrowiej. Ograniczenie plastiku, wielokrotne używanie opakowań w duchu zero-waste czy niemarnowanie wody na pół pełną pralkę czy zmywarkę to tylko kilka drobnych zmian z organizacji życia domowego, a czy jest coś co możemy zmienić jeśli chodzi o żywność?
Światowa organizacja WWF podaje że na świecie wyrzuca się 1/3 wyprodukowanego jedzenia!
W Polsce natomiast przeciętny Polak rocznie marnuje 235 kg jedzenia co łącznie w skali roku daje 9 mln ton!
Wyprodukowane jedzenie oznacza nakłady wody, prądu i gazu na samo ich wytworzenie oraz emisje spalin i olejów pojazdów które tą żywność nam dostarczają.
Do najczęściej wyrzucanych produktów zalicza się:
- pieczywo (któż nie lubi świeżego chleba);
- warzywa i owoce (najszybciej się psują);
- jogurty;
- wędliny/mięso;
Dosyć powszechnym zjawiskiem jest przegapienie terminu przydatności danego produktu lub przechowanie go w niewłaściwy sposób co niekorzystnie wpłynie na jego smak i trwałość.
Co jednak możemy zrobić aby marnować mniej jedzenia?
- przygotujmy się do zakupów - kupujmy to czego na prawdę potrzebujemy bazując na tym co znajduje się w naszej lodówce i w szafkach więc chodźmy na zakupy z listą
- kupujmy mniej a częściej - często mamy ochotę na coś innego niż jest w naszej szafce - robiąc małe zakupy możemy sobie pozwolić na zróżnicowane menu w ciągu tygodnia
- kupujmy tyle ile potrzebujemy - uważajmy na promocje produktów które mają krótką datę przydatności
- zjedzmy przez zakupami - głodny człowiek zawsze wyda więcej
- chodźmy na zakupy z własnymi reklamówkami i nie pakujmy każdego warzywa w osobny woreczek
- odżywiajmy się zdrowo i wybierajmy produkty ekologiczne/certyfikowane które korzystnie wpłyną na nasze zdrowie