Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
Blog wpisy
Dlaczego warto wybierać żywność z certyfikatem BIO?

Dziś bardziej niż kiedykolwiek wcześniej zwracamy uwagę na to, co jemy. I bardzo dobrze, ponieważ wychodzi nam to tylko na zdrowie! Jednak wciąż wiele osób wzbrania się przed wybieraniem żywności z certyfikatem BIO. Dziś odkłamiemy kilka mitów, wyjaśniając temat od podszewki. Udanej lektury!

Czy warto pić czystek? Właściwości, zastosowanie, działanie

Herbata z czystka jest jedną z najstarszych herbat na świecie. Pochodzi z regionów Morza Śródziemnego gdzie zyskała popularność dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym i przyjemnemu aromatowi. W 1999 roku przyznano jej miano Rośliny Roku, co potwierdza, jak bardzo ważna może być dla ludzkości.

Tak naprawdę czystek towarzyszy nam od wieków. Nasi przodkowie stosowali go, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowych, wyeliminować problemy z oddychaniem, ale też radzić sobie w przypadku infekcji wirusowych. To zioło nie zmieniło się po dziś dzień, dlatego i my możemy czerpać z jego właściwości. Niestety wielu z nas nie ma pojęcia, jak wiele korzyści niesie ze sobą picie czystka. Natura daje nam wiele darów, dlatego warto dowiedzieć się więcej o tej roślinie i sprawdzić jakie efekty możemy uzyskać!

Blog chmura tagów

Żywność w stylu EKO

0
Żywność w stylu EKO

Słowo Eko-ekologicznie pojawia się w dzisiejszych czasach na każdym kroku. O życiu w zgodzie z naturą nawołują do nas poranne śniadaniówki, znani celebryci, kolorowe pisma i wszechobecne reklamy. Aktualna sytuacja pogodowa i kataklizmy z nią związane również dają do myślenia co ma wpływ na to że zaczynamy się zastanawiać jak żyć zdrowiej. Ograniczenie plastiku, wielokrotne używanie opakowań w duchu zero-waste czy niemarnowanie wody na pół pełną pralkę czy zmywarkę to tylko kilka drobnych zmian z organizacji życia domowego, a czy jest coś co możemy zmienić jeśli chodzi o żywność?


Światowa organizacja WWF podaje że na świecie wyrzuca się 1/3 wyprodukowanego jedzenia!


W Polsce natomiast przeciętny Polak rocznie marnuje 235 kg jedzenia co łącznie w skali roku daje 9 mln ton!


Wyprodukowane jedzenie oznacza nakłady wody, prądu i gazu na samo ich wytworzenie oraz emisje spalin i olejów pojazdów które tą żywność nam dostarczają.


Do najczęściej wyrzucanych produktów zalicza się:
- pieczywo (któż nie lubi świeżego chleba);
- warzywa i owoce (najszybciej się psują);
- jogurty;
- wędliny/mięso;


Dosyć powszechnym zjawiskiem jest przegapienie terminu przydatności danego produktu lub przechowanie go w niewłaściwy sposób co niekorzystnie wpłynie na jego smak i trwałość.

Co jednak możemy zrobić aby marnować mniej jedzenia?


- przygotujmy się do zakupów - kupujmy to czego na prawdę potrzebujemy bazując na tym co znajduje się w naszej lodówce i w szafkach więc chodźmy na zakupy z listą
- kupujmy mniej a częściej - często mamy ochotę na coś innego niż jest w naszej szafce - robiąc małe zakupy możemy sobie pozwolić na zróżnicowane menu w ciągu tygodnia
- kupujmy tyle ile potrzebujemy - uważajmy na promocje produktów które mają krótką datę przydatności
- zjedzmy przez zakupami - głodny człowiek zawsze wyda więcej
- chodźmy na zakupy z własnymi reklamówkami i nie pakujmy każdego warzywa w osobny woreczek
- odżywiajmy się zdrowo i wybierajmy produkty ekologiczne/certyfikowane które korzystnie wpłyną na nasze zdrowie

[product id="38, 42, 44, 45, 46, 39" slider="true"]
Komentarze do wpisu (0)
Menu Szukaj więcej więcej
    • Ekopaka.pl
    • Sklep internetowy ze zdrową żywnością

      Warszawska 162, 32-086 Węgrzce

      NIP: 5130281419

      REGON: 523313151

    • Tel.: 796 434 468
    • E-mail:biuro@ekopaka.pl
    • Zapisz się do newslettera

      Zapisz się do newslletera i odbierz 5% rabatu na pierwsze zakupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium