Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Blog wpisy
Dlaczego warto wybierać żywność z certyfikatem BIO?

Dziś bardziej niż kiedykolwiek wcześniej zwracamy uwagę na to, co jemy. I bardzo dobrze, ponieważ wychodzi nam to tylko na zdrowie! Jednak wciąż wiele osób wzbrania się przed wybieraniem żywności z certyfikatem BIO. Dziś odkłamiemy kilka mitów, wyjaśniając temat od podszewki. Udanej lektury!

Czy warto pić czystek? Właściwości, zastosowanie, działanie

Herbata z czystka jest jedną z najstarszych herbat na świecie. Pochodzi z regionów Morza Śródziemnego gdzie zyskała popularność dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym i przyjemnemu aromatowi. W 1999 roku przyznano jej miano Rośliny Roku, co potwierdza, jak bardzo ważna może być dla ludzkości.

Tak naprawdę czystek towarzyszy nam od wieków. Nasi przodkowie stosowali go, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowych, wyeliminować problemy z oddychaniem, ale też radzić sobie w przypadku infekcji wirusowych. To zioło nie zmieniło się po dziś dzień, dlatego i my możemy czerpać z jego właściwości. Niestety wielu z nas nie ma pojęcia, jak wiele korzyści niesie ze sobą picie czystka. Natura daje nam wiele darów, dlatego warto dowiedzieć się więcej o tej roślinie i sprawdzić jakie efekty możemy uzyskać!

Blog chmura tagów

Jaki olej kokosowy do smażenia wybrać? Ekopaka.pl

3
Jaki olej kokosowy do smażenia wybrać? Ekopaka.pl

Rafinowany olej kokosowy do smażenia – czy warto?

Kokosowy olej rafinowany jest jednym z najbardziej wartościowych olejów rafinowanych na rynku. Warto go przeznaczyć do smażenia, ponieważ nie posiada zapachu kokosa, ani jego smaku – to duży plus, szczególnie dla osób, które wolałyby uniknąć kokosowego aromatu (np. w przypadku smażenia mięs).

Jego cena okazuje się często sporo niższa od nierafinowanych odmian, a dodatkowo można go przechowywać w temperaturze pokojowej nawet przez 12 miesięcy od daty wytłoczenia. Powyższe cechy powodują, że olej rafinowany kokosowy jest bardziej uniwersalny, a co za tym idzie – wiele osób traktuje go jako najlepszy wybór do smażenia.

Do czego wykorzystać nierafinowany olej kokosowy?

Olej kokosowy nierafinowany będzie idealny do wypieków, ponieważ wprowadzi dodatkowy aromat kokosa. Co więcej – pozyskuje się go poprzez tłoczenie. Proces ten zazwyczaj bazuje na stosunkowo niskich temperaturach, co powoduje, że zostaje zachowanych większość wartościowych właściwości prozdrowotnych.

Olej kokosowy nierafinowany ma jednak znacznie krótszy termin spożycia od swojego rafinowanego odpowiednika. Jest on natomiast bardziej naturalny, a w konsekwencji mniej efektywny – jego cena jest dosyć wysoka.

Reasumując, jeśli zależy Ci na oleju kokosowym do smażenia – zdecyduj się na olej kokosowy rafinowany bezzapachowy. W każdym innym przypadku rekomendujemy odmiany nierafinowane.

Jaki olej kokosowy do smażenia wybrać? – ranking [TOP 3]

Najpopularniejsze oleje kokosowe do smażenia:

olej kokosowy rafinowany standardowy (za ok. 20 zł);
olej kokosowy rafinowany BIO (za ok. 25 zł);
olej kokosowy nierafinowany extra virgin (za ok. 25 zł)

Oleje kokosowe nierafinowane również nadają się do smażenia. Warto jednak pamiętać, żeby zdecydować się na odmiany extra virgin lub BIO + extra virgin. Wówczas mamy pewność, że produkt jest najwyższej jakości.

Zapamiętaj!

Skład oleju kokosowego powinien bazować wyłącznie na oleju kokosowym. Inne dodatki są zbędne i zdecydowanie obniżają wartości prozdrowotne danego produktu.

Olej kokosowy – najważniejsze właściwości prozdrowotne

Regularne używanie oleju kokosowego do smażenia (zarówno rafinowanego, jak i nierafinowanego) gwarantuje liczne właściwości prozdrowotne, m.in.:

● łagodzi problemy skórne;
● wspomaga leczenie choroby Alzheimera;
● zabezpiecza przed chorobami serca i nadciśnieniem;
● poprawia odporność;
● przyspiesza gojenie ran;
● łagodzi napady padaczkowe i epilepsję;
● poprawia pamięć.

Warto również wspomnieć, iż olej kokosowy zawiera wiele istotnych kwasów tłuszczowych polepszających nasze samopoczucie, np.:

● laurynowy,
● palmitynowy,
● kaprylowy,
● stearynowy

Wartościowe są również kwasy nienasycone należące do grupy omega-9 (kwas oleinowy) oraz omega-6 (kwas linolowy). Ogólnie rzecz biorąc, olej kokosowy do smażenia określany jest mianem „superfoods”. Nazywa się go również tłuszczem lub masłem kokosowym.

Zapamiętaj!

Olej kokosowy produkowany jest z twardego miąższu orzechów kokosowych (z tzw. kopry). Aby uzyskać substancję, którą widzimy w opakowaniach sklepowych, producenci go podgrzewają i tłoczą.

Podsumowanie

Bardziej wartościowy jest olej kokosowy nierafinowany. Zachowuje smak i aromat kokosa. Sprawdzi się podczas przygotowywania potraw na zimno oraz na ciepło (np. w przypadku ciast). Można go także wykorzystać do zabiegów pielęgnacyjnych. Jeśli natomiast zależy nam na jakościowym produkcie do smażenia – dobrą opcją okazuje się rafinowana odmiana oleju kokosowego (bezzapachowa). Spośród olejów rafinowanych jest to najzdrowszy wybór. Zobacz również nasz poprzedni artykuł Czy warto stosować dietę ketogeniczną?

Komentarze do wpisu (3)
17 sierpnia 2022

Ok, przekonaliście mnie. Co prawda unikam smażonego, ale jak już, to od dziś (albo od dnia w którym przyjdzie mi paczka :D ) przerzucam się na olej koko, lista właściwości jest imponująca.

17 sierpnia 2022

Uwielbiam smażyć na oleju kokosowym! nie czuć jego smaku w potrawach i jest o wiele zdrowszy od zwykłego oleju :)

17 sierpnia 2022

Uwielbiam smażyć na oleju kokosowym! Nie czuć jego smaku w potrawach i jest dużo zdrowszy od zwykłego oleju :)

Menu Szukaj więcej więcej
    • Ekopaka.pl
    • Sklep internetowy ze zdrową żywnością

      Warszawska 162, 32-086 Węgrzce

      NIP: 5130281419

      REGON: 523313151

    • Tel.: 796 434 468
    • E-mail:biuro@ekopaka.pl
    • Zapisz się do newslettera

      Zapisz się do newslletera i odbierz 5% rabatu na pierwsze zakupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium