Sól przez wieki była produktem bardzo wartościowym, często nazywana była również białym złotem, przez wysokie ceny jakie osiągała. Wykorzystywana do konserwowania żywności i gotowania, miała w kuchni kluczowe miejsce. Obecnie na rynku dostępna jest różnego rodzaju sól, możemy wybrać białą jodowaną, niejodowaną, różową, morską, himalajską. Wybór jest naprawdę spory. Chyba najciekawszym rodzajem soli jest sól czarna, zwana inaczej kala namak. Nie jest tak popularna jak sól biała czy różowa, ale dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi zyskuje coraz większą popularność. Ponieważ sól czarna ma jajeczny posmak i zapach.
Sól kala namak właściwości
Kala namak to bardziej przyprawa niż sól w popularnym znaczeniu. Nie dodamy jej do gotujących się ziemniaków, ale posypana nią zapiekanka zyska nowego smaku. Czarna sól powstaje dzięki specjalnej obróbce zwykłej soli kamiennej. Wydobywana najczęściej na terenie Indii lub Pakistanu poddawana jest prażeniu w wysokiej temperaturze z dodatkiem węgla drzewnego. Czasem dodatkiem są również suszone owoce lub kora amli. Siarczan sodu zawarty w zwykłej soli pod wpływem wysokiej temperatury zostaje częściowo zredukowany do siarczku sodu, któremu zawdzięcza ten charakterystyczny "jajeczny" smak i zapach. Pamiętajmy jednak, że tak jak zwykła sól, kala namak składa się z chlorku sodu i należy kontrolować jej codzienne spożycie. Według WHO nie powinno ono przekraczać 5 gramów.
Zastosowanie czarnej soli kala namak
Przyprawa ta zwana w języku hindi, kala namak, czyli czarna sól to bardzo popularny składnik kuchni indyjskiej. Dodawana jest w niej zarówno do potraw wytrawnych jak i napojów czy owoców. Jej głównym zadaniem jest podkręcenie smaku i nadanie mu wyrazistości. Kala namak popularna jest również w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Ze względu na swój jajeczny posmak stanowi raczej dodatkową przyprawę niż główny dodatek do potraw. Za niepowtarzalny zapach i aromat czarnej soli odpowiadają związki siarki.
Kala namak zwana również czarną solą himalajską, nie ma całkiem czarnego koloru. Jej odcienie różnią się od siebie, może przybierać barwy od brudno różowej przez fioletową po ciemno brązową. Można ją kupić w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością.
Sól jajeczna doskonała dla wegetarian
Sól czarna zyskała swoją popularność wraz z kuchnią wegańską. Jej dodatek pozwala na wprowadzenie przyjemnego smaku jajka do dań roślinnych. Jej dodatek do wegańskiego majonezu czy jajecznicy z tofu, poprawia smak potraw i ich wyrazistość. Czarną sól można dodawać do różnego rodzaju past, pasztetów. Może być używana zarówno do potraw roślinnych jak i mięsnych. Ze względu na sporą zawartość magnezu i wapnia czarna sól polecana jest osobom z chorobami serca, problemami układu kostnego i narażonymi na silny stres.
Czarna sól ma również zastosowanie w leczeniu problemów skórnych. Jej właściwości hamują działanie wolnych rodników i działają detoksykacyjnie i przeciwbakteryjnie. Zaleca się dodawanie jej do wody przed kąpielą, korzystne wpływa to na włosy i skórę głowy.
Sprawdź koniecznie:
👉 Schudniesz dzięki nasionom 🌿 konopi – czy znasz nowy, legalny superfood?!