Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
Blog wpisy
Dlaczego warto wybierać żywność z certyfikatem BIO?

Dziś bardziej niż kiedykolwiek wcześniej zwracamy uwagę na to, co jemy. I bardzo dobrze, ponieważ wychodzi nam to tylko na zdrowie! Jednak wciąż wiele osób wzbrania się przed wybieraniem żywności z certyfikatem BIO. Dziś odkłamiemy kilka mitów, wyjaśniając temat od podszewki. Udanej lektury!

Czy warto pić czystek? Właściwości, zastosowanie, działanie

Herbata z czystka jest jedną z najstarszych herbat na świecie. Pochodzi z regionów Morza Śródziemnego gdzie zyskała popularność dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym i przyjemnemu aromatowi. W 1999 roku przyznano jej miano Rośliny Roku, co potwierdza, jak bardzo ważna może być dla ludzkości.

Tak naprawdę czystek towarzyszy nam od wieków. Nasi przodkowie stosowali go, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowych, wyeliminować problemy z oddychaniem, ale też radzić sobie w przypadku infekcji wirusowych. To zioło nie zmieniło się po dziś dzień, dlatego i my możemy czerpać z jego właściwości. Niestety wielu z nas nie ma pojęcia, jak wiele korzyści niesie ze sobą picie czystka. Natura daje nam wiele darów, dlatego warto dowiedzieć się więcej o tej roślinie i sprawdzić jakie efekty możemy uzyskać!

Blog chmura tagów

Czym zastąpić cukier?

0
Czym zastąpić cukier?

Coraz częściej cukier nazywany jest „białą śmiercią” i z każdym dniem rośnie grono osób, które ograniczają jego spożycie. Nie brakuje też zwolenników zdrowego trybu życia, którzy cukier zupełnie eliminują ze swojej diety. Tym samy ograniczają prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości, cukrzycy, próchnicy zębów, a nawet chorób nowotworowych. Według badań przyspiesza on proces starzenia się organizmu i jest produktem uzależniającym. Czym zastąpić cukier, by dłużej cieszyć się zdrowiem i dobrą formą? Podpowiadamy!

Ksylitol

Ksylitol to cukier pozyskiwany z brzozy. W porównaniu z tradycyjnym cukrem, zawiera on aż o 40% mniej kalorii. Charakteryzuje się też dwukrotnie niższym indeksem glikemicznym. Pod względem smaku, nie różni się zbytnio od tradycyjnego cukru. Przypomina go również z wyglądu, chociaż jest nieco drobniejszy. Ksylitol ma formę sypkiego, drobnego proszku. Jego charakterystyczną cechą jest delikatny posmak miętowy, który w żaden sposób nie wpływa na smak potraw przygotowanych z użyciem ksylitolu.

 Ksylitol Fiński - Danisco

Erytrytol

Erytrytol to związek chemiczny należący do tej samej grupy, co ksylitol. Go również można spotkać w naturze. W umiarkowanych ilościach erytrytol występuje w niektórych owocach i pyłkach kwiatowych. By pozyskać go w większej ilości, potrzebne jest przeprowadzenie procesu fermentacji glicerolu. Wyglądem przypomina tradycyjny cukier. Jest mniej słodki, ma zerowy indeks glikemiczny i niewielką ilość kalorii. Wraz z porcją 100 gramów erytrytolu dostarczymy organizmowi zaledwie 20 kcal. To świetna alternatywa dla białego cukru polecana diabetykom i osobom będącym na diecie bezcukrowej. Erytrytol może być składnikiem deserów, ciast, kawy i herbaty.

 Erytrytol - Erytrol - Słodzik

Syrop daktylowy

Daktyle zasłynęły, jako bardzo słodkie owoce, po które chętnie sięgamy w ramach przekąski. W naszej szerokości geograficznej najczęściej spotykamy je w formie suszonej. Warto jednak rozejrzeć się za wersją płynną i stosować go jako zamiennik tradycyjnego miodu, którym wielu z nasz zastępuje w swojej diecie biały cukier. Trzeba jednak pamiętać, że jest on produktem wysokokalorycznym i posiada wysoki indeks glikemiczny. Pilnuj się więc, by go nie nadużywać i korzystać z dobrodziejstw, jakich dostarcza Twojemu organizmowi. Syrop daktylowy to bogactwo witamin A, B i C, które poprawiają nasze samopoczucie i kondycję włosów, skóry i paznokci, a dodatkowo korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Warto więc wprowadzić go do swojej codziennej diety.

 Syrop daktylowy

Syrop z agawy

Kolejną pozycją na liście proponowanych przez nas zdrowych i smacznych zamienników białego cukru, jest syrop z agawy. Większość jego składu stanowi fruktoza, której towarzyszy glukoza. Obecna jest również inulina, błonnik i minerały, wśród których znajdują się m.in.: żelazo, wapń i potas. W porównaniu do tradycyjnego cukru, syrop z agawy ma znacznie mniej kalorii, a wszystkie ukryte w nim wartości odżywcze zostaną wykorzystane przez Twój organizm. Do potraw dodawaj go według własnego uznania i preferencji smakowych. Świetnie sprawdza się w deserach, ciastach, owsiankach i naleśnikach, a kubki smakowe podbija delikatnie wyczuwalnym, orzechowym posmakiem.

 Syrop z agawy BIO

Komentarze do wpisu (0)
Menu Szukaj więcej więcej
    • Ekopaka.pl
    • Sklep internetowy ze zdrową żywnością

      Warszawska 162, 32-086 Węgrzce

      NIP: 5130281419

      REGON: 523313151

    • Tel.: 796 434 468
    • E-mail:biuro@ekopaka.pl
    • Zapisz się do newslettera

      Zapisz się do newslletera i odbierz 5% rabatu na pierwsze zakupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium