Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
Blog wpisy
Komosa ryżowa – poznaj jej właściwości i zastosowanie

Słyszeliście o świętym zbożu Inków? To nic innego, jak ciesząca się coraz większą popularnością komosa ryżowa. Na miano świętego zboża zasłużyła swoimi właściwościami i uniwersalnym smakiem. Nie bez znaczenia jest również jej oryginalny smak. Jeśli jeszcze nie znasz tego pochodzącego z Ameryki Południowej ziarna, nadrób zaległości już teraz. Poznaj właściwości i zastosowanie komosy ryżowej.

Napój kokosowy czy woda kokosowa - czym się różnią?

Orzech kokosowy zasłynął na całym świecie swoim smakiem i właściwościami odżywczymi. Każdy z jego elementów wykorzystuje się w przetwórstwie. W kuchni i kulinariach najczęściej sięgamy po miąższ w różnej postaci. Coraz większe grono zwolenników zyskują też kokosowe: woda i napój. Czym się różnią? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Odpowiadamy na nie!

Czy masło orzechowe jest zdrowe? Przepisy z masłem orzechowym

Cenione jest za swoje walory smakowe i składniki odżywcze, jakich dostarcza naszym organizmom. Masło orzechowe, bo o nim mowa, bogate jest w białka, zdrowe tłuszcze i błonnik pokarmowy. Ma też w swoim składzie wiele witamin i minerałów. Jednak ze względu na dużą ilość kalorii, nie powinno być głównym składnikiem diety. Z czym łączyć masło orzechowe, by korzystać z jego dobrodziejstw i nie martwić się przy tym o swoją sylwetkę?

Blog chmura tagów
Czy masło orzechowe jest zdrowe? Przepisy z masłem orzechowym 0
Czy masło orzechowe jest zdrowe? Z czym je łączyć?

Masło orzechowe kalorie - ile kcal ma masło orzechowe?

Cenione jest za swoje walory smakowe i składniki odżywcze, jakich dostarcza naszym organizmom. Masło orzechowe, bo o nim mowa, bogate jest w białka, zdrowe tłuszcze i błonnik pokarmowy. Ma też w swoim składzie wiele witamin i minerałów. Jednak ze względu na dużą ilość kalorii ( pomiędzy 550 a 600 kcal w zależności od gatunku orzechów ), nie powinno być głównym składnikiem diety. Z czym łączyć masło orzechowe, by korzystać z jego dobrodziejstw i nie martwić się przy tym o swoją sylwetkę?

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Masło orzechowa jest przedstawicielem żywności, która jest stosunkowo mało przetworzona. Najzdrowsze i najkorzystniej oddziałujące na organizm człowieka to takie, które w swoim składzie ma jedynie orzechy i niewielki dodatek soli. Ma formę jednolitej masy, która w wersji „crunchy” zawiera drobne kawałki orzeszków. Wcześniej mogą być one prażone i mielone do momentu, gdy uzyska się odpowiednią masę.

Dietetycy polecają masło orzechowe jako dobrze zbilansowane źródło składników odżywczych. Zawiera węglowodany, wśród których znajduje się błonnik pokarmowy oraz tłuszcz i białko. Jest produktem, po który mogą sięgać osoby na diecie niskowęglanowej i zmagające się z cukrzycą typu 2., bowiem masło orzechowe powoduje znikomy wzrost poziomu cukru we krwi. Co ciekawe – badania wskazują, że w przypadku kobiet jedzących masło orzechowe co najmniej 5 razy w tygodniu, ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. spada o ok. 20%. ( źródło: webmd.com )

Wprowadzając masło orzechowe do swojej diety, trzeba pamiętać o tym, że jest ono produktem wysokokalorycznym. W jego składzie znajduje się stosunkowo wysoka ilość tłuszczów – makroskładnika o największej gęstości kalorycznej. W 100 g produktów dostarczamy organizmowi aż 588 kcal. Spożywanie zawartej w nim energii w nadmiarze może doprowadzić do nadwagi i problemów związanych z otyłością.

Jakie masło orzechowe kupić?

Masło orzechowe można zakupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Należy jednak zwrócić uwagę na skład oferowanych tam produktów. Często będzie on zawierał nie tylko same orzechy ale też inne składniki. Jeżeli szukacie naturalnego masła orzechowe to znajdziecie je w naszym sklepie. Masło orzechowe o naturalnym składzie daje gwarancję pysznego smaku i zapewnia organizmowi bogactwo wartości odżywczych. Dodatkowo oprócz klasycznego masła orzechowego oferujemy również masło orzechowe z nerkowca oraz krem z orzechów ziemnych z solą himalajską

 Krem z orzechów ziemnych z kawałkami orzechów

Z czym jeść masło orzechowe?

Pomimo wysokiej kaloryczności, warto wprowadzić masło orzechowe do swojej diety. To nie tylko zbilansowane źródło składników odżywczych, ale też bogactwo przeciwutleniaczy, wykazujących prozdrowotne oddziaływanie na nasze stawy oraz resweratrolu, który obniża ryzyko wystąpienia chorób serca. Korzystaj więc z niego przygotowując śniadania, desery, a nawet dania obiadowe.

Na śniadanie polecamy owsiankę z masłem orzechowym, jabłkiem i łyżeczką miodu. Inną opcją będzie posmarowane nim przypieczone pieczywo, do tego dżem wiśniowy lub truskawkowy i szczypta cynamonu. Dobrym wyborem na początek dnia będzie również omlet z masłem orzechowym, otrębami, dojrzałym bananem i dodatkiem ulubionych owoców.

Przepisy z masłem orzechowym

Na obiad lub deser przygotuj naleśniki z masłem orzechowym. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, sól, cukier, mleko i 1 łyżkę oleju, a potem wszystko dokładnie zmiksuj. Odstaw ciasto na pół godziny. Następnie smaż cienkie naleśniki, natłuszczając co jakiś czas patelnię odrobiną oleju. Naleśniki możesz podać na dwa sposoby. W wersji „na słodko” posmaruj je masłem orzechowym, dodaj owoce i zwiń w rulon lub kopertę. Podając „na słono” owoce zastąp kawałkami kurczaka, a w opcji wegetariańskiej ulubionymi warzywami.

 Krem z orzechów ziemnych kremowy

Komentarze do wpisu (0)

Menu Szukaj więcej więcej
    • Ekopaka.pl
    • Sklep internetowy ze zdrową żywnością

      Glinik 73a 31-990 Kraków

      NIP: 675 172 23 52

      REGON: 385300318

    • Tel.: 796 434 468
    • E-mail:biuro@ekopaka.pl
    • Zapisz się do newslettera

      Zapisz się do newslletera i odbierz 10% rabatu na pierwsze zakupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium