Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Blog wpisy
Dlaczego warto wybierać żywność z certyfikatem BIO?

Dziś bardziej niż kiedykolwiek wcześniej zwracamy uwagę na to, co jemy. I bardzo dobrze, ponieważ wychodzi nam to tylko na zdrowie! Jednak wciąż wiele osób wzbrania się przed wybieraniem żywności z certyfikatem BIO. Dziś odkłamiemy kilka mitów, wyjaśniając temat od podszewki. Udanej lektury!

Czy warto pić czystek? Właściwości, zastosowanie, działanie

Herbata z czystka jest jedną z najstarszych herbat na świecie. Pochodzi z regionów Morza Śródziemnego gdzie zyskała popularność dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym i przyjemnemu aromatowi. W 1999 roku przyznano jej miano Rośliny Roku, co potwierdza, jak bardzo ważna może być dla ludzkości.

Tak naprawdę czystek towarzyszy nam od wieków. Nasi przodkowie stosowali go, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowych, wyeliminować problemy z oddychaniem, ale też radzić sobie w przypadku infekcji wirusowych. To zioło nie zmieniło się po dziś dzień, dlatego i my możemy czerpać z jego właściwości. Niestety wielu z nas nie ma pojęcia, jak wiele korzyści niesie ze sobą picie czystka. Natura daje nam wiele darów, dlatego warto dowiedzieć się więcej o tej roślinie i sprawdzić jakie efekty możemy uzyskać!

Blog chmura tagów

Dlaczego warto jeść suszone śliwki?

0
Dlaczego warto jeść suszone śliwki?

Śliwki są jednymi z bardziej lubianych owoców. Późnym latem i jesienią obfitują w nie rodzime sady. Te aromatyczne, smaczne owoce pełne są cennych dla zdrowia substancji. W suszonej postaci są prawdziwą skarbnicą naturalnych witamin, minerałów i innych związków chemicznych, pozwalających zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie. Jeżeli dotąd suszone śliwki rzadko gościły na Twoim stole, przedstawiamy kilka powodów, dla których warto sięgać po nie częściej.

Śliwki pomagają chronić kości

Osteoporoza to postępujący ubytek masy kostnej, który związany jest z utratą wapnia. Problem częściej dotyczy kobiet i nasila się wraz z wiekiem. Być może niewiele osób kojarzy śliwki z produktem spożywczym wspierającym strukturę kości. Częściej zapewne na myśl przychodzi bogaty w wapń nabiał. Okazuje się jednak, że regularne spożywanie suszonych śliwek może wspomóc Cię w walce z osteoporozą. Wszystko za sprawą zawartych w nich polifenoli i flawonoidów. Związki te uchronią przed związanymi z wiekiem osłabieniem i łamliwością kości.

Suszone śliwki na usprawnienie pracy jelit

Pozytywne działanie suszonych śliwek na pracę przewodu pokarmowego wynika z obecności w nich błonnika pokarmowego i sorbitolu. Owoce te są doskonałym naturalnym sposobem na poradzenie sobie z uciążliwymi zaparciami. Zawarty w tych przysmakach błonnik na długo zapewnia uczucie sytości i poprawia perystaltykę jelit. Jest elementem diety ważnym ze względu na profilaktykę nowotworu jelita grubego. Obecne w suszonych śliwkach substancje pozytywnie oddziałują na florę bakteryjną jelit, która odpowiada za efektywne przyswajanie składników odżywczych zawartych w pokarmie.

Sprzymierzeńcy w diecie odchudzającej

Jeżeli zależy Ci na utracie nadmiarowych kilogramów i stosujesz w związku z tym dietę redukcyjną, koniecznie wzbogać ją o suszone śliwki. Te smaczne owoce sprawią, że mniej będziesz tęsknić za niewskazanymi w czasie odchudzania słodkimi przekąskami. Spożycie suszonych śliwek uchroni Cię przed podjadaniem, gdyż owoce te zapewniają na długo uczucie sytości. Obecność pektyn pomoże utrzymać stabilny poziom cukru, dzięki czemu gubienie wagi stanie się łatwiejsze. Rozpuszczalny błonnik uwrażliwia tkanki na insulinę, co pomaga ochronić organizm przed cukrzycą typu drugiego.

Zachowaj na dłużej młodość dzięki suszonym śliwkom

Suszone śliwki są prawdziwą kopalnią witamin i innych przeciwutleniaczy. Substancje te efektywnie zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się komórek i uszkodzenia struktury DNA. Szczególne walory antyoksydacyjne posiadają beta karoten i witamina K obecne w suszonych owocach śliwek. Wpływają one pozytywnie na układ krążenia, poprawiają nastrój i skutecznie opóźniają efekty starzenia. Jeżeli chcesz długo cieszyć się młodym wyglądem i świetną kondycją pamiętaj, by włączyć aromatyczne suszone śliwki do codziennej diety.

Suszone śliwki a cholesterol

Wysoki poziom cholesterolu sprzyja pojawianiu się chorób układu sercowo-naczyniowego. Jeżeli Twoje wyniki badań wskazują, że masz problem z cholesterolem, wykorzystaj właściwości suszonych śliwek. Ta pyszna przekąska stymuluje produkcję żółci, co przyczynia się do zwiększonego przetwarzania cholesterolu w wątrobie a tym samym obniżenia jego poziomu we krwi.

Śliwki suszone

 

Komentarze do wpisu (0)
Menu Szukaj więcej więcej
    • Ekopaka.pl
    • Sklep internetowy ze zdrową żywnością

      Warszawska 162, 32-086 Węgrzce

      NIP: 5130281419

      REGON: 523313151

    • Tel.: 796 434 468
    • E-mail:biuro@ekopaka.pl
    • Zapisz się do newslettera

      Zapisz się do newslletera i odbierz 5% rabatu na pierwsze zakupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium