Śliwki są jednymi z bardziej lubianych owoców. Późnym latem i jesienią obfitują w nie rodzime sady. Te aromatyczne, smaczne owoce pełne są cennych dla zdrowia substancji. W suszonej postaci są prawdziwą skarbnicą naturalnych witamin, minerałów i innych związków chemicznych, pozwalających zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie. Jeżeli dotąd suszone śliwki rzadko gościły na Twoim stole, przedstawiamy kilka powodów, dla których warto sięgać po nie częściej.
Śliwki pomagają chronić kości
Osteoporoza to postępujący ubytek masy kostnej, który związany jest z utratą wapnia. Problem częściej dotyczy kobiet i nasila się wraz z wiekiem. Być może niewiele osób kojarzy śliwki z produktem spożywczym wspierającym strukturę kości. Częściej zapewne na myśl przychodzi bogaty w wapń nabiał. Okazuje się jednak, że regularne spożywanie suszonych śliwek może wspomóc Cię w walce z osteoporozą. Wszystko za sprawą zawartych w nich polifenoli i flawonoidów. Związki te uchronią przed związanymi z wiekiem osłabieniem i łamliwością kości.
Suszone śliwki na usprawnienie pracy jelit
Pozytywne działanie suszonych śliwek na pracę przewodu pokarmowego wynika z obecności w nich błonnika pokarmowego i sorbitolu. Owoce te są doskonałym naturalnym sposobem na poradzenie sobie z uciążliwymi zaparciami. Zawarty w tych przysmakach błonnik na długo zapewnia uczucie sytości i poprawia perystaltykę jelit. Jest elementem diety ważnym ze względu na profilaktykę nowotworu jelita grubego. Obecne w suszonych śliwkach substancje pozytywnie oddziałują na florę bakteryjną jelit, która odpowiada za efektywne przyswajanie składników odżywczych zawartych w pokarmie.
Sprzymierzeńcy w diecie odchudzającej
Jeżeli zależy Ci na utracie nadmiarowych kilogramów i stosujesz w związku z tym dietę redukcyjną, koniecznie wzbogać ją o suszone śliwki. Te smaczne owoce sprawią, że mniej będziesz tęsknić za niewskazanymi w czasie odchudzania słodkimi przekąskami. Spożycie suszonych śliwek uchroni Cię przed podjadaniem, gdyż owoce te zapewniają na długo uczucie sytości. Obecność pektyn pomoże utrzymać stabilny poziom cukru, dzięki czemu gubienie wagi stanie się łatwiejsze. Rozpuszczalny błonnik uwrażliwia tkanki na insulinę, co pomaga ochronić organizm przed cukrzycą typu drugiego.
Zachowaj na dłużej młodość dzięki suszonym śliwkom
Suszone śliwki są prawdziwą kopalnią witamin i innych przeciwutleniaczy. Substancje te efektywnie zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się komórek i uszkodzenia struktury DNA. Szczególne walory antyoksydacyjne posiadają beta karoten i witamina K obecne w suszonych owocach śliwek. Wpływają one pozytywnie na układ krążenia, poprawiają nastrój i skutecznie opóźniają efekty starzenia. Jeżeli chcesz długo cieszyć się młodym wyglądem i świetną kondycją pamiętaj, by włączyć aromatyczne suszone śliwki do codziennej diety.
Suszone śliwki a cholesterol
Wysoki poziom cholesterolu sprzyja pojawianiu się chorób układu sercowo-naczyniowego. Jeżeli Twoje wyniki badań wskazują, że masz problem z cholesterolem, wykorzystaj właściwości suszonych śliwek. Ta pyszna przekąska stymuluje produkcję żółci, co przyczynia się do zwiększonego przetwarzania cholesterolu w wątrobie a tym samym obniżenia jego poziomu we krwi.