Wiele osób korzysta tylko i wyłącznie z jednego rodzaju tego typu produktów. Często jest to oliwa z oliwek bądź popularny olej rzepakowy. Wykorzystywane są one do smażenia potraw, wypiekania ciast czy dressingów do sałatek. Nie każdy jednak ma pełną świadomość, które nadają się do konkretnego dania. Dlatego warto nieco rozbudować swój zapas, a w szczególności uwzględnić w nim oleje BIO. Jedne wykazują zupełnie inną wrażliwość na różne temperatury, a np. olej kokosowy lepiej jest dodawać do potraw w nierafinowanej formie, bogatszej w mikro i makroskładniki. Czy różnią się poszczególne oleje? Które zawsze warto mieć w swojej kuchni? Tego dowiesz się właśnie w tym artykule!
Jaki wybrać olej do smażenia i nie tylko?
Oleje typu roślinnego różnią się między sobą istotnymi czynnikami, takimi jak dymienie bądź rodzaj tłoczenia. Niezwykle istotne jest, aby zwrócić uwagę na temperaturę, w której dany tłuszcz zaczyna się palić. Dla przykładu oliwa z oliwek BIO i masło klarowane nie będą narażone na rozpad na wolne kwasy tłuszczowe, a także nie wytracą swoich właściwości przy dłuższym smażeniu. Z kolei olej konopny, który obecnie zyskuje coraz większą popularność, wraz z obróbką termiczną straci nie tylko swoje mikroskładniki, ale i walory smakowe.
Czy warto postawić na oleje nierafinowane?
Zdecydowanie tak, gdyż produkty tłoczone na zimno charakteryzują się większą ilością składników odżywczych. Nie nadają się jednak do długiego gotowania, gdyż posiadają niższą temperaturę dymienia. Łatwiej jest przypalić potrawę, jednak sprawdzają się idealnie jako składnik deserów, sałatek i dressingów.
Czy olej rzepakowy jest niezdrowy?
To zależy od tego w jaki sposób został poddany obróbce. Najtańsze produkty dystrybuowane masowo nigdy nie są dobrym wyborem. Olej rzepakowy BIO z kolei posiada dobrze dostosowane proporcje kwasów omega-3 i omega-6. Dodatkowo charakterystyczne jest dla niego bogactwo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i praktycznie brak obecności tłuszczów nasyconych w składzie. Rafinowany olej doskonale nadaje się do smażenia, natomiast wariant nierafinowany może być stosowany na zimno.
Oliwa z oliwek w zastosowaniu praktycznym
Produkt uznawany za jeden z najzdrowszych na świecie, charakterystyczny dla kuchni śródziemnomorskiej. Warto w tym aspekcie zwrócić uwagę przede wszystkim na oliwę extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia na zimno. Zawiera ona najbardziej rozbudowany skład i świetnie sprawdza się do sałatek, jednak w przypadku smażenia posiada właściwości odrobinę gorsze od masła klarowanego. Tłuszcze roślinne są bardzo zdrowe i stanowią konieczny element diety, który nie tylko znacząco poprawia smak potraw, ale i wzbogaca dietę o pełnowartościowe elementy. Dodatkowo oliwa z oliwek podobnie jak olej z awokado doskonale sycą, dzięki czemu ograniczają apetyt na bardzo długo.