
Święta Bożego Narodzenia nie mogą obyć się bez pysznych wypieków! Nam trudno jest sobie w ogóle wyobrazić Święta bez smaku i zapachu piernika, czy makowca… Jakie jeszcze wypieki można przygotować? W naszym najnowszym artykule postanowiliśmy zebrać najciekawsze propozycje na wypieki świąteczne, którymi zachwycisz całą swoją rodzinę. Koniecznie sprawdź!
Magiczne ciasteczka cynamonowe dla smakoszy
Naszym pierwszym pomysłem są proste, a jednocześnie przepyszne ciasteczka cynamonowe. Ich plus? Możesz je przygotować razem z dziećmi. Dzięki temu maluchy nie tylko nauczą się podstaw pieczenia, ale także spędzą z Tobą wspólny, wartościowy czas. Możemy Ci podpowiedzieć, że najwięcej zabawy i śmiechu jest przy ich dekorowaniu! A czego potrzebujesz do zrobienia takich ciastek? Składników jest naprawdę niewiele:
- 120 g masła,
- 120 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 150 g mąki krupczatki,
- 110 g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka cynamonu.
Przygotowanie jest bardzo proste. Najpierw masło utrzyj z cukrem pudrem i dodaj żółtka. Zmiksuj wszystko razem. Dodaj mąkę krupczatkę oraz mąkę ziemniaczaną i cynamon. Wymieszaj wszystkie składniki, przełóż je na stolnicę i delikatnie podsypując mąką, połącz je w kulkę. Gdy to zrobisz, rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wytnij ciastka za pomocą foremek. Tutaj masz ogromną dowolność – foremki mogą być w kształcie gwiazdek, czy choinek. Najlepiej skonsultować to razem z dziećmi!
Na tym etapie możesz również robić dziurkę w każdym ciastku (np. za pomocą słomki). Dzięki temu upieczone ciasteczka za pomocą sznurka będziesz mógł rozwiesić w domu, np. na choince. Zapach będzie nieziemski! Wróćmy jednak do pieczenia – ciasteczka musisz ułożyć na papierze do pieczenia tak, aby się ze sobą nie stykały i piec je 18-20 minut w 160 stopniach. Gotowe ciacha możesz udekorować słodkimi dodatkami lub lukrem.
A co powiesz na pyszny makowiec?
Przygotowanie dobrego makowca to wielka sztuka. My jednak mamy swój sprawdzony przepis, z którym ciasto zawsze wychodzi idealne! Czego będziesz potrzebować? Do zrobienia ciasta drożdżowego wystarczy:
- 500 g mąki pszennej,
- pół kostki masła (100 g),
- 1/3 szklanki cukru (100 g),
- 2 żółtka średnich jajek,
- pół szklanki mleka lub trochę więcej,
- 40 g świeżych drożdży lub 12 g suchych.
Z kolei do przygotowania masy makowej i lukru będziesz potrzebować:
- 600 g masy makowej,
- 3 białka jajka,
- 150 ml białego lukru
- łyżkę suchego maku,
- rodzynki do ozdoby.
Przygotowanie wcale nie jest takie trudne! Zacznij od tego, aby masło, mleko oraz cukier umieścić w rondelku. Całość podgrzewaj na małej mocy do roztopienia się masła. Rondelek odstaw do przestudzenia – pamiętaj, że słodkie mleko z masłem powinno być wystudzone do około 40 stopni. W sporej misce umieść dwa żółtka i dodaj 40 gramów drożdży. Żółtka rozetrzyj z drożdżami i z przestudzonym, słodkim mlekiem z masłem. Dodaj przesianą mąkę i dokładnie wyrabiaj ciasto przez około 5 minut. Gładką kulę dobrze wyrobionego ciasta odłóż do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny. Najlepiej przykryj je ściereczką.
Oczywiście masę makową możesz przygotować samodzielnie lub posiłkować się gotową. Do 600 gramów masy makowej dodaj ubite na półsztywno trzy białka jajka. Pianę z białek lekko wmieszaj w masę. Po co? Dzięki temu masa makowa nie będzie się kruszyć przy krojeniu makowca! Wyrośniętą kulę ciasta przełóż na stolnicę – ciasto nie powinno się kleić do drewnianego blatu. Ciasto rozwałkuj na placek grubości 1-1,5 cm i wyłóż na nie masę makową. Zawiń całość w rulon, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Babka cynamonowo-orzechowa obezwładni zapachem!
Zdecydowanie zapachy cynamonu i wanilii to jedne z najbardziej charakterystycznych aromatów w okresie świątecznym. Zwłaszcza jeśli stawiasz na jak najbardziej świeże produkty. Laska cynamonu, czy wanilii w całości potrafi wypełnić cały dom obłędnym zapachem! No właśnie, jeśli o aromatyczne wypieki chodzi… Co powiesz na babkę cynamonowo-orzechową? Tutaj potrzebujesz:
- 15 dag mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 20 masła,
- 25 dag cukru pudru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 5 jajek,
- olejek pomarańczowy lub cytrynowy,
- 20 dag orzechów laskowych,
- tabliczkę czekolady,
- czubatą łyżkę cynamonu,
- polewę czekoladową,
- orzechy do dekoracji.
Przygotowanie jest niezwykle proste: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzyj na gładką masę, stopniowo dodając cukier puder, cukier waniliowy, po jednym jajku, olejek i cynamon. Orzechy zmiel i wymieszaj razem z przygotowaną masą. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj razem z czekoladą startą na tarce.
Kolejnym krokiem jest wysmarowanie formy do pieczenia tłuszczem i oprószenie mąką. Babkę piecz przez 50-60 minut w 180 stopniach. Sugerujemy udekorować ostudzoną babkę polewą czekoladową i kruszonymi orzechami, ale tak naprawdę możesz eksperymentować z dodatkami. Aha, no i pamiętaj, że laski wanilii mogą być doskonałymi ozdobami w całym domu! Przy takiej mieszance Twój dom będzie pachnieć cudownie!
Anna
Świetny pomysł!